Nepetin'in antioksidan kapasitesi ve bazı metabolik enzimler üzerindeki etkisinin araştırılması
Investigation of nepetine's antioxidant capacity and its effect on some metabolic enzymes
- Tez No: 993595
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ GÜLÇİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Kimya, Biochemistry, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan, Antioksidan aktivite, Enzim inhibisyonu, Nepetin, Moleküler simülasyon yerleştirme, Antioxidant, Antioxidant activity, Enzyme inhibition, Nepetin, Molecular Docking
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada Nepetin'in antioksidan kapasitesi, asetilkolinesteraz (AChE), bütirilkolinesteraz (BChE), α-glikozidaz enzimleri ile insan kanından saflaştırılmış karbonik anhidraz (hCA) I ve II izoenzimleri üzerine inhibisyon etkileri araştırıldı. Yöntem: Nepetin'in antioksidan kapasitesi indirgeme yöntemleri ve radikal giderme aktiviteleri ile belirlendi. Sonuçları kıyaslamak için standart antioksidan olarak BHA, BHT, α-Tokoferol, Troloks ve askorbik asit kullanıldı. Ayrıca Nepetin'in hCA I, hCA II, AChE, BChE ve α-glikozidaz enzimleri üzerine inhibisyon etkileri araştırıldı. Bulgular: Nepetin'in antioksidan kapasitesi standart antioksidan maddelerin kapasitesine daha yakın ya da daha iyi aktivite gösterdiği gözlenmiştir. Nepetin'in hCA I, hCA II, AChE, BChE ve α-glikozidaz enzimleri üzerine %50 inhibisyona sebep olan inhibitör konsantrasyonu (IC50) sırasıyla 69,31, 53,31, 10,34, 26,65 ve 26,65 nM olarak hesaplandı. Nepetin'in hCA I, hCA II, AChE, BChE ve α-glikozidaz enzimleri için hesaplanan Ki değerleri ise sırasıyla 102,72±15,58, 145,80±39,84, 2,8±0,33, 3,48±0,43 ve 19,82±2,76 nM olarak bulundu. Sonuç: Bu çalışmada, Nepetin'in güçlü bir antioksidan kapasiteye sahip olduğu ve seçilen metabolik enzimler üzerinde etkili bir inhibisyon gösterdiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, the antioxidant capacity of Nepetin and its inhibitory effects on acetylcholinesterase (AChE), butyrylcholinesterase (BChE), α-glycosidase enzymes, and carbonic anhydrase (hCA) I and II isoenzymes purified from human blood were investigated. Method: The antioxidant capacity of Nepetin was determined by reduction methods and radical scavenging activities. For comparison of results, standard antioxidants including BHA, BHT, α-tocopherol, Trolox, and ascorbic acid were used. Additionally, the inhibitory effects of Nepetin on hCA I, hCA II, AChE, BChE, and α-glycosidase enzymes were investigated. Findings: Nepetin was observed antioxidant activity comparable to or even higher than that of standard antioxidant compounds. The inhibitor concentrations causing 50% inhibition (IC₅₀) of hCA I, hCA II, AChE, BChE, and α-glycosidase enzymes were calculated as 69.31, 53.31, 10.34, 26.65, and 26.65 nM, respectively. The inhibition constant values (Kᵢ) of Nepetin for hCA I, hCA II, AChE, BChE, and α-glucosidase were determined to be 102.72 ± 15.58, 145.80 ± 39.84, 2.8 ± 0.33, 3.48 ± 0.43, and 19.82 ± 2.76 nM, respectively. Results: In this study, Nepetin was found to possess a strong antioxidant capacity and exhibited effective inhibition on key metabolic enzymes.