Yabancılara Türkçe öğretiminde söz varlığını geliştirmek için çizgi filmlerden yararlanma
Using cartoons to improve vocabulary in teaching Turkish to foreigners
- Tez No: 993606
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çizgi film, Animated film
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
İnceleme nesnelerini TRT Çocuk kanalında yayınlanan“Gizemler Diyarına Yolculuk”,“Serçe Kuş”ve“Rüya Treni”çizgi filmlerinin oluşturduğu bu çalışmanın amacı, belirlenen çizgi filmlerde yer alan söz varlığı unsurlarını tespit etmek ve söz konusu çizgi filmlerin yabancılara Türkçe öğretiminde (YTÖ) söz varlığını geliştirmede bir ders materyali olarak kullanılabilirliğini saptamaktır. Araştırmada incelenen çizgi filmlerin söz varlığının, dil seviyeleri yönünden yabancılara Türkçe öğretiminde hangi seviyelerde kullanılabileceği saptanarak dil öğreticilerinin materyal seçimini kolaylaştırmak ve söz varlığı çalışmaları konusunda alana katkı sunmak hedeflenmektedir. Nitel bir araştırma olarak tasarlanan bu çalışmada doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. İncelenen çizgi filmler içerik analizi yöntemi kullanılarak deyim, atasözü, kalıp söz, ikileme, isim, özel isim ve fiil olmak üzere toplam 7 kategoriye ayrılmış ve tespit edilen söz varlığı unsurları uygun kategorilere yerleştirilerek her bir söz varlığı unsurunun çizgi filmlerdeki kullanım sayısı tespit edilmiştir. Araştırmada incelenen çizgi filmlerin söz varlığı yönünden dil seviyelerine (A1 Öncesi, A1, A2, B1, B2, C1, C2) uygunluğu Diller için Avrupa Ortak Başvuru Metni (D-AOBM) dikkate alınarak değerlendirilmiştir. Çalışmada, söz varlığı yönünden zengin ve aynı zamanda Türk kültürüne ait unsurları da yansıtan“Gizemler Diyarına Yolculuk”,“Serçe Kuş”ve“Rüya Treni”çizgi filmlerinin, Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde söz varlığını geliştirmede etkili bir materyal olarak kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın veri kaynağını oluşturan“Serçe Kuş”ve“Rüya Treni”çizgi filmlerinin A1, A2, B1, B2 dil seviyelerinde söz varlığını geliştirmede görsel ve işitsel bir ders materyali olarak kullanılabileceği,“Gizemler Diyarına Yolculuk”çizgi filminin ise A1, A2, B1, B2, C1, C2 dil seviyelerinde hem söz varlığının öğretiminde hem de öğrenilen söz varlığı unsurlarının pekiştirilmesinde kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The objects of study in this work, consisting of the animated films“Journey to the Land of Mysteries”,“Sparrow Bird”and“Dream Train”. The aim of this study is to identify the lexical elements in the specified cartoons and to determine the usability of these cartoons as teaching materials for developing vocabulary in teaching Turkish to foreigners (TTEF). The study aims to facilitate the selection of materials by language teachers and contribute to the field of vocabulary studies by determining the levels at which the vocabulary of the animated films examined in the study can be used in teaching Turkish to foreigners in terms of language levels. Designed as a qualitative study, this research employed the document review method. The animated films examined were categorized into a total of 7 categories using content analysis: idioms, proverbs, set phrases, antithesis, nouns, proper nouns, and verbs. The identified vocabulary elements were placed in the appropriate categories, and the number of times each vocabulary element was used in the animated films was determined. The suitability of the cartoons examined in the study in terms of vocabulary for language levels (Pre-A1, A1, A2, B1, B2, C1, C2) was evaluated taking into account the Common European Framework of Reference for Languages (CEFR). The study concluded that the cartoons“Journey to the Land of Mysteries,”“Sparrow Brid”and“Dream Train”which are rich in vocabulary and also reflect elements of Turkish culture, can be used as effective materials for developing vocabulary in the teaching of Turkish as a foreign language. The animated films“Sparrow Brid”and“Dream Train”which formed the data source of the research, can be used as visual and auditory teaching materials for developing vocabulary at the A1, A2, B1, and B2 language levels. It was concluded that the animated film“Journey to the Land of Mysteries”can be used at language levels A1, A2, B1, B2, C1, and C2 both in teaching vocabulary and in reinforcing the vocabulary elements learned.