Otel işletmesi çalışanlarının kişilik özellikleri, yeşil girişimcilik öz yeterliliği ve yeşil girişimcilik niyeti ilişkisi: Fethiye örneği
The relationship between personality traits, green entrepreneurial self-efficacy, and green entrepreneurial intention of hotel employees: The case of Fethiye
- Tez No: 993620
- Danışmanlar: PROF. DR. IŞIL ARIKAN SALTIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeşil Girişimcilik Niyeti, Yeşil Girişimci Öz Yeterliliği, Kişilik Özellikleri, Turizm İşletmeciliği, Sürdürülebilir Turizm, Green Entrepreneurship Intention, Green Entrepreneur Self-Efficacy, Personality Traits, Tourism Management, Sustainable Tourism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yenilikçilik ve Girişimcilik Ana Bilim Dalı
Özet
Yeşil girişimcilik ekonomik faydanın yanı sıra çevresel fayda sağlamayı da hedefleyen güncel bir girişimcilik yaklaşımıdır. Yeşil girişimcilik faaliyetlerinin yaygınlaştırılması sürdürülebilir kalkınmanın ekonomik, toplumsal ve çevresel boyutları bağlamında sunduğu katkılar nedeniyle önemlidir. Bu nedenle, sürdürülebilir turizm yaklaşımını benimseyen turizm işletmeleri için çalışanların yeşil girişimcilik niyetleri önem taşımaktadır. Bu tez çalışmasının amacı, otel işletmesi çalışanlarının kişilik özelliklerinden yeniliğe açıklık ve sorumluluk boyutları ile yeşil girişimcilik öz yeterliliğinin, yeşil girişimcilik niyeti üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmada yeşil girişimcilik niyetinin öncülü olarak incelenen yeniliğe açıklık, bireyin yeni fikir ve deneyimlere açık olma eğilimini; sorumluluk, bireyin planlı, kararlı ve disiplinli davranma becerisini; yeşil girişimci öz yeterliliğinin ise bireyin yeşil girişimcilik faaliyetlerini hayata geçirme konusundaki özgüvenini ifade etmektedir. Araştırma, nicel yöntem çerçevesinde tasarlanmış ve veriler anket yoluyla toplanmıştır. Örneklem grubunu, Muğla ili Fethiye ilçesinde sürdürülebilir turizm sertifikasına sahip otellerde çalışan 387 kişiden oluşturmaktadır. Veriler üzerinde açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri gerçekleştirilmiş; ardından yapısal eşitlik modeli uygulanarak değişkenler arası ilişkiler test edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, yalnızca yeşil girişimci öz yeterliliği değişkeni, yeşil girişimcilik niyeti üzerinde anlamlı ve olumlu bir etki göstermiştir. Diğer iki öncül olarak modele dahil yeniliğe açıklık ve sorumluluk ise istatistiksel olarak anlamlı bir etki ortaya koymamıştır. Bu bulgu, yeşil girişimcilik niyetinin şekillenmesinde bireylerin kendine güven düzeyinin daha belirleyici olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Green entrepreneurship is a contemporary entrepreneurial approach that aims not only to generate economic benefits but also to provide environmental gains. The widespread implementation of green entrepreneurial activities is important due to their contributions to the economic, social, and environmental dimensions of sustainable development. Therefore, the green entrepreneurial intentions of employees are particularly significant for tourism enterprises that adopt a sustainable tourism approach. The purpose of this thesis is to examine the effects of hotel employees' personality traits, specifically openness to experience and conscientiousness, as well as green entrepreneurial self-efficacy on green entrepreneurial intention. In this study, openness to experience refers to an individual's tendency to be open to new ideas and experiences, conscientiousness denotes the ability to act in a planned, determined, and disciplined manner, and green entrepreneurial self-efficacy represents an individual's confidence in carrying out green entrepreneurial activities. The research was designed within the framework of a quantitative method, and the data were collected through a survey. The sample consisted of 387 employees working in hotels with sustainable tourism certification in Fethiye, Muğla. Exploratory and confirmatory factor analyses were conducted, followed by the application of structural equation modeling to test the relationships among variables. According to the analysis results, only green entrepreneurial self-efficacy had a significant and positive effect on green entrepreneurial intention. The other two antecedents included in the model, namely, openness to experience and conscientiousness, did not show statistically significant effects. This finding indicates that individuals' level of self confidence is a more decisive factor in shaping green entrepreneurial intentions.