Generative AI use in design education: Gaining insights from educators and students
Tasarım eğitiminde üretken yapay zekâ kullanımı: Eğitmenler ve öğrencilerden içgörüler
  1. Tez No: 993627
  2. Yazar: CANSU AKVERDİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇE ELİF BAYKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitsel tasarım, Görsel iletişim tasarımı, Görsel iletişim tasarımı eğitimi, İnsan-yapay zeka etkileşimi, Educational design, Visual communication design, Visual communication design education, Human-artificial intelligence interaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Özyeğin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tasarım, Teknoloji ve Toplum Bilimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, illüstrasyon odaklı tasarım eğitimi bağlamında üretken yapay zekâ (GenAI) araçlarının entegrasyonunu ve eğitsel potansiyelini incelemektedir. Görüşmeler, anketler ve odak grup tartışmalarını içeren nitel araştırma yöntemi kullanılarak, öğrencilerin ve öğretim elemanlarının fikir geliştirme ve illüstrasyon sürecinin farklı aşamalarında yapay zekâ tabanlı ve yapay zekâ dışı araçlarla nasıl etkileşime girdikleri araştırılmıştır. Araştırmanın temel amaçları şunlardır: (1) Tasarımcı-yapay zekâ iş birliğinin dinamiklerine ilişkin tasarım eğitmenlerinin ve alan uzmanlarının görüşlerini incelemek, (2) Yaratıcı çalışma süreçlerinde GenAI kullanan tasarım öğrencilerinin yaklaşımlarını ve tipolojilerini analiz etmek, (3) Akademik tasarım stüdyosu ortamlarında GenAI uygulamalarını vurgulayarak iletişim ve görsel tasarım müfredatlarında etik konular, eğitsel stratejiler ve etkili entegrasyon yöntemlerini belirlemek. Farklı paydaşlar ve ders düzeyleri arasındaki perspektifleri ve uygulamaları karşılaştırmalı olarak analiz eden bu çalışma, yaratıcı eğitimde yapay zekânın sorumlu ve yansıtıcı biçimde entegrasyonuna yönelik güncel tartışmalara katkı sunmakta ve geleceğin tasarım eğitimine ışık tutacak çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This project explores the integration and educational potential of generative artificial intelligence (GenAI) tools within illustration-focused design education. Using a qualitative method research design that incorporates interviews, surveys, and focus group discussions, the study examines how students and educators interact with both AI-based and conventional tools across various stages of the ideation and illustration process. The research aims to: (1) Investigate design educators' and students' perspectives on the dynamics of designer-AI collaboration, (2) Examine student approaches and typologies based on their use of GenAI in creative workflows, (3) Analyze the implementation of GenAI in academic design studio settings in higher education and identify key ethical issues, educational strategies, and effective integration methods within communication and visual design curricula. By analyzing perspectives and practices across different stakeholders and course levels, this study contributes to the ongoing discourse on the responsible and reflective integration of AI in creative education, offering insights for shaping future design education.