İHA'lar için nano katkılı mühendislik plastik kompozitlerinin üretimi, yapısal ve elektromanyetik kalkanlama özelliklerinin araştırılması
Production of nano-reinforced engineering plastic composites for UAVs, investigation of structural and electromagnetic shielding properties
- Tez No: 993629
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM KARTERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Doğal elyaf takviyeli kompozit, Nano grafen, Natural fiber reinforced composite, Nano graphene
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada; İHA teknolojileri için PA66, ABS, PP ve karbon elyaf (CF) matris yapısına, farklı oranlarda (%0, %0.25, %0.50 ve %0.75 wt) grafen nano-katkısı ilave edilerek yeni nesil mühendislik plastik-matrisli kompozitlerin üretimi ve karakterizasyonu gerçekleştirildi. Yapılan analizlerde, grafen katkısının %0.50 wt oranına kadar homojen dağılarak karbon elyaf-matris etkileşimini güçlendirdiği ve mikro boşlukları azalttığı, ancak %0.75 wt oranında yer yer topaklanmaların başladığı gözlemlendi. Elektromanyetik kalkanlama testlerinde, grafen miktarının artmasıyla iletim (S21) değerlerinin iyileştiği ve tüm numunelerin -30 dB eşiğinin altında kalarak yüksek koruma sağladığı tespit edildi. Sonuç olarak, geliştirilen hafifliği ve elektromanyetik dalgaları soğurma özelliği sayesinde bu nano-kompozitlerin, İHA sistemlerinde geleneksel metal kalkanlara karşı önemli bir alternatif olma potansiyeli sergilediği belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, new generation engineering plastic-matrix composites were produced and characterized by adding graphene nano-additives at different ratios (0%, 0.25%, 0.50%, and 0.75 wt%) to the PA66, ABS, PP, and carbon fiber (CF) matrix structure for UAV technologies. The analyses revealed that graphene reinforcement distributed homogeneously up to a concentration of 0.50 wt%, enhancing carbon fiber-matrix interaction and reducing microvoids, but agglomerations began to occur at a concentration of 0.75 wt%. In electromagnetic shielding tests, it was found that transmission (S21) values improved with increasing graphene content, and all samples remained below the -30 dB threshold, providing high protection. In conclusion, it was determined that these nano-composites, with their developed lightness and electromagnetic wave absorption properties, demonstrate significant potential as an alternative to traditional metal shields in UAV systems.