Cezaevinde radikallikten arınmada istihbaratın kullanımı
The use of intelligence in deradicalisation in prison
- Tez No: 993633
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Deradikalizasyon, Terörle mücadele, Ulusal güvenlik, Deradicalization, Counterterrorism, National security
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk Stratejik Araştırmalar ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstihbarat Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İstihbarat Bilim Dalı
Özet
Cezaevlerinin radikalleşme için okul görevi gören ortamlar olduğu bilinmektedir. 2000'li yıllarda artan radikalleşme ve cezaevlerindeki aşırı kalabalık gibi bir dizi sebep, bu sorunu toplum güvenliği açısından gideren büyüyen bir tehdit haline getirmektedir. Cezaevi istihbaratı, radikalleşmenin kuluçka aşamasındayken tespit edilmesi ve önlenmesi bakımından önemli bir araç konumundadır. Bu tezde, cezaevi istihbaratının radikallikten arınma süreçlerinde oynadığı rol ve güvenlik ile rehabilitasyon arasında kurulması gereken denge üzerindeki etkisi analiz edilmektedir. Bu amaçla ilk olarak literatür incelenmekte, dinamik güvenlik yaklaşımı ve rehabilitasyon-güvenlik dengesi açıklanmaktadır. Ardından cezaevi istihbaratının ve radikalleşmeden arınmanın kuramsal temelleri aktarılmakta ve cezaevi istihbaratı politikaları örneklendirilerek literatürdeki boşluk açıklanmaktadır. Yöntem olarak politika belgeleri, raporlar ve akademik literatür üzerinden İngiliz cezaevi istihbarat sisteminin vaka incelemesi seçilmiştir. İngiliz istihbarat topluluğu, stratejisi, cezaevleri; sistemin yapısı, dayanakları ve oluşumu ile istihbaratın araç olarak kullanımı değerlendirilmiştir. Cezaevlerinde radikalleşme tehdidi ve rehabilitasyon fırsatının birlikte barındığı, bütüncül ve risk-ihtiyaç dengesini gözeten bireysel ve psikoloji temelli yeni bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduğu görülmüştür. Vaka temelli yaklaşılarak risklerin doğru tespit edilmesi, kaynakların verimli kullanılması, paydaşlar arası işbirliğinin teşvik edilmesi, cezaevi istihbaratı stratejisinin kurumsallaştırılarak dikkatle denetlenmesi önerilmiştir. Böylece cezaevi istihbaratının pasif bilgi toplama faaliyeti değil; güvenlik ile rehabilitasyon arasındaki dengeyi destekleyen ve mahkûmların topluma yeniden entegrasyonunu kolaylaştıran, bütüncül bir radikalleşme ile mücadele politikasının omurgası olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Prisons are widely recognised as environments that can facilitate radicalisation, a risk intensified in the 2000s by rising extremist activity and persistent overcrowding. Prison intelligence has therefore become essential for identifying and preventing radicalisation at its earliest stages. This thesis examines the role of prison intelligence in deradicalisation and its influence on the balance between security and rehabilitation. It reviews relevant literature, outlines the principles of dynamic security and the security–rehabilitation nexus, and presents the theoretical foundations of prison intelligence and deradicalisation, highlighting gaps in existing research. Using a case study methodology, the English prison intelligence system is analysed through policy documents, official reports and academic sources. The study evaluates the structure, legal basis and strategic functions of the system, showing that prisons contain both radicalisation risks and rehabilitative opportunities. The findings indicate the need for a holistic, psychology-informed, risk-based approach and for effective information sharing, resource optimisation and institutional oversight. The thesis concludes that prison intelligence is not merely an information-gathering function but a central component of a comprehensive counter-radicalisation strategy that supports security, facilitates rehabilitation and strengthens prisoners' reintegration into society.