Cezaevinde hükümlü bulunan cinsel istismar suçluları ile uyuşturucu suçlularının bazı değişkenlere göre incelenmesi
In this research, relation between stress coping style scale and social adaptation self evaluation scale is investigated on convicts at umraniye t – type closed prison to determine whether there is a statistically significant difference.
- Tez No: 363250
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PERVİN SEVDA BIKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Başa Çıkma Tarzları, Cinsel İstismar, Uyuşturucu, Suç, Coping Style, Convicts Due to Sexual Abuse, Crime, Narcotic Crime
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmada Ümraniye T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda kalmakta olan hükümlülerin sorunlarıyla baş etme yollarında bazı değişkenlere göre Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği ve Sosyal Uyum Kendini Değerlendirme Ölçeği arasında anlamlı bir fark olup olmadığı incelenmiştir. Araştırmanın örneklemi Ümraniye T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundaki 345 (200 Uyuşturucu Suçlusu, 145 Cinsel İstismar Suçlusu) hükümlü oluşturmuştur. Veriler Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği (SBÇTÖ), Sosyal Uyum Kendini Değerlendirme Ölçeği (SUKDÖ), Demografik Bilgi Formu kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiksel metotlar (ortalama, standart sapma, yüzde, frekans), Bağımsız iki grup için (bağımsız t-testinin parametrik olmayan karşılığı) Mann Whitney U Tesi, bağımsız örneklem için (tek yönlü ANOVA'nın parametrik olmayan karşılığı) Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Analiz sonuçlarında hükümlülerin cezaevinde yaşadıkları sorunların, SBÇTÖ ve SUKDÖ ile bazı değişkenler arasında anlamlı farklar bulunmuştur. SBÇTÖ alt ölçek puanları ile yaş, eğitim, medeni durum, çocuk sayısı, suç türü, kurslara katılım ve ziyaretçisinin gelme sıklığı gibi değişkenler arasında anlamlı farklar bulunmuştur. SUKDÖ puanlarıyla eğitim durumu ve kurslara katılım değişkenleri arasında anlamlı farklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Sample for this research consists of 345 convicts (200 convicts due to narcotic crime and 145 convicts due to sexual abuse) in Umraniye T-type Closed Prison. Data was gathered using stress coping style scale, social adaptation self evaluation scale and demographic information form. In the data analysis, descriptive statistics (mean, standard deviation, percentages, frequency), Mann Whitney U test for 2 independent groups, Kruskal Wallis test for independent samples are used. As a result of analysis, relation between problems faced in prison, stress coping style scale, social adaptation self evaluation scale has been identified statistically significant. Relation between stress coping style scale sub scale scores and age, education, marital status, number of children, type of criminal activity, course attendance, visitor frequency has been identified as statistically significant. Relationship between social adaptation self evaluation scale and education, course attendance has been identified as statistically significant.