Dijital sağlık okuryazarlığı ile mobil sağlık uygulamalarının toplum tarafından benimsenme durumu arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Assessing the relationship between digital health literacy and the adoption of mobile health applications by the public
  1. Tez No: 993685
  2. Yazar: BAYRAM NOYAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital okuryazarlık, Sağlık okuryazarlığı, Digital literacy, Health literacy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, dijital sağlık okuryazarlığı ile mobil sağlık uygulamalarının toplum tarafından benimsenmesi arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla nicel araştırma yöntemi ve tanımlayıcı araştırma deseni kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın etik onayı Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Etik Kurulu'ndan alınmış olup çalışma, tamamen gönüllülük esasına göre yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini Bandırma ilçesinde yaşayan 18–65 yaş arası bireyler oluşturmakta, örneklem ise kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen ve anketi eksiksiz dolduran 410 katılımcıdan meydana gelmektedir. Örneklem büyüklüğü, evreni belli olan örneklem hesaplama formülü kullanılarak en az 384 kişi olarak belirlenmiş ve bu sayının üzerine çıkılmıştır. Veri toplama aracı üç bölümden oluşmakta olup, birinci bölümde sosyodemografik bilgi formu, ikinci bölümde Dijital Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği, üçüncü bölümde ise Mobil Sağlık Uygulamaları Benimseme Ölçeği yer almaktadır. Ölçekler orijinal çalışmalarına uygun biçimde 4'lü ve 5'li Likert tipinde hazırlanmış ve araştırma kapsamında uyarlanarak kullanılmıştır. Veriler IBM SPSS 26 programı ile analiz edilmiştir. Normallik sağlandıktan sonra tanımlayıcı istatistikler, bağımsız grup t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson korelasyon ve basit doğrusal regresyon analizleri uygulanmış; tüm testler %95 güven düzeyinde ve p<0,05 anlamlılık sınırında değerlendirilmiştir. Bulgular, dijital sağlık okuryazarlığı ile mobil sağlık uygulamalarını benimseme düzeyi arasında pozitif yönlü orta düzeyde anlamlı bir ilişkinin bulunduğunu göstermektedir. Ayrıca dijital sağlık okuryazarlığı, mobil sağlık uygulamaları benimseme üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkiye sahiptir. Çalışma, yalnızca belirli bir bölgeden belirli bir zaman diliminde gönüllü katılımcılardan elde edilen verilerle sınırlıdır ve sonuçlar bu örneklemle sınırlı olarak yorumlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted using a quantitative research method and a descriptive research design to examine the relationship between digital health literacy and the public adoption of mobile health applications. Ethical approval for the research was obtained from the Social and Human Sciences Ethics Committee of Bandırma Onyedi Eylül University, and the study was carried out entirely on a voluntary basis. The population of the research consists of individuals aged 18–65 residing in the Bandırma district, while the sample comprises 410 participants selected through convenience sampling who completed the questionnaire fully and accurately. The minimum required sample size was calculated as 384 using the sample size formula for a known population, and this number was exceeded. The data collection tool consists of three sections: the first section includes a sociodemographic information form; the second section contains the Digital Health Literacy Scale; and the third section includes the Mobile Health Applications Adoption Scale. The scales were prepared in accordance with their original versions using 4-point and 5-point Likert-type measurements and were adapted for use in this study. The data were analyzed using IBM SPSS 26. Following the confirmation of normality, descriptive statistics, independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation, and simple linear regression analyses were performed. All statistical tests were evaluated at a 95% confidence level with a significance threshold of p < 0.05. The findings indicate a moderate, statistically significant positive correlation between digital health literacy and the level of adoption of mobile health applications. Furthermore, digital health literacy has a positive and significant effect on the adoption of mobile health applications. The study is limited to data obtained from voluntary participants residing in a specific region within a specific time period, and therefore, the results should be interpreted within the boundaries of this sample.