Total diz protezi sonrası artan fiziksel aktivite düzeyinive hasta memnuniyetini etkileyen faktörlerinaraştırılması
Investigation of the factors affecting increased physical activity levels and patient satisfaction after total knee arthroplasty
- Tez No: 993707
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Akselerometre, Fiziksel Aktivite, Fonksiyonel Skor, Total Diz Artroplastisi, Accelerometer, Physical Activity, Functional Score, Total Knee Arthroplasty
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Total diz artroplastisinin (TDA) temel amacı, hastanın ağrısını azaltmak, yaşam kalitesini artırmak ve fiziksel aktivite düzeyini iyileştirmektir. Literatürde, TDA sonrası hastaların bildirdiği fonksiyonel iyileşme ile objektif olarak ölçülen fiziksel aktivite düzeyi arasında uyumsuzluk olduğu ve bu nedenle perioperatif dönemde sedanter davranışların modifiye edilmesine yönelik yeni stratejilere gereksinim duyulduğu belirtilmiştir. Günümüzde teknolojik ilerlemeler sayesinde akselerometre cihazları aracılığıyla hastaların günlük fiziksel aktivite davranışları ve enerji tüketimleri objektif biçimde değerlendirilebilmektedir. Bu çalışmanın birincil amacı, TDA sonrası fiziksel aktivite seviyelerini ve günlük aktivite davranış kalıplarını akselerometre ölçümleri ile ortaya koymaktır. İkincil amaç ise, hastaların demografik özellikleri, TDA öncesi ve sonrası subjektif fonksiyonel değerlendirme skorları, alt ekstremite dizilimi ve diz biyomekaniğine ilişkin radyolojik parametrelerin TDA sonrası fiziksel aktivite düzeyi ile olan ilişkisini analiz etmektir. Gereç ve Yöntemler: Tüm hastaların yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi (VKİ), eşlik eden hastalıkları, ASA skoru, yatış süresi ve takip süresi gibi demografik verileri kaydedilmiştir. Subjektif ağrı ve fonksiyonel değerlendirme için Visual Analog Skalası (VAS), Oxford Knee Score (OKS), Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC), Knee Injury and Osteoarthritis Outcome Score (KOOS) ve Knee Society Score (KSS) skorları preoperatif ve postoperatif olarak uygulanmıştır. Alt ekstremite dizilimi, diz biyomekaniği ve patellar yükseklikle ilişkili radyolojik parametreler preoperatif ve postoperatif dönemde ayrıntılı biçimde analiz edilmiştir. Objektif fiziksel aktivite düzeyi ve günlük enerji tüketimi ise akselerometre cihazı ile değerlendirilmiştir. Bakılan tüm klinik ve radyolojik parametrelerin fiziksel aktivite düzeyi ve günlük enerji tüketimine olan etkileri araştırılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 43 hastanın ameliyat sonrası dönemde ağrı skorlarının anlamlı düzeyde azaldığı (p<0,001) ve tüm fonksiyonel skorların anlamlı düzeyde arttığı (her biri için p<0,001) gösterilmiştir. Radyolojik analizde; postoperatif dönemde mekanik aks, Kalça-Diz-Ayak Bileği Açısı (HKA), Mekanik Lateral Distal Femoral Açı (mLDFA), Medial Proksimal Tibial Açı (MPTA), tibial slope, Distal Femoral Fleksiyon Açı (DFFA), Posterior Kondiler Offset (PCO) ve Diz Eklemi Uyum Açısı (JLCA) parametrelerinde anlamlı değişiklikler izlenmiştir. Ancak Anatomik Tibiofemoral Açı (aTFA), Anatomik Lateral Distal Femoral Açı (aLDFA) ve Diz Eklem Seviyesi Yüksekliği (JLH) değerlerinde ameliyat öncesi ve sonrası arasında anlamlı fark gözlenmemiştir. Patellar yükseklik açısından, İnsall-Salvati, modifiye İnsall-Salvati ve Blackburne-Peel indekslerinde (BPİ) anlamlı değişim izlenmemiş; Caton-Deschamps indeksinde (CDİ) ise istatistiksel olarak anlamlı ancak klinik olarak düşük düzeyde bir azalma saptanmıştır (p<0,05). Akselerometre verileri incelendiğinde, hastaların ortalama aktivite yüzdeleri; uyanık sedanter %79,17, hafif aktivite %15,6, orta-ileri düzey aktivite %4,79 olarak saptanmıştır. İstatistiksel analizler neticesinde, uyanık sedanter aktivite düzeyi ile postoperatif JLCA değeri arasında pozitif korelasyon (p=0,012, r=0,380), hafif düzey aktivite ile postoperatif JLCA değeri (p=0,032, r=-0,327) ve hem preoperatif (p=0,045, r=0,308) hem de postoperatif BPİ (p=0,042, r=0,311) arasında anlamlı korelasyon, orta-ileri düzey aktivite ile postoperatif aTFA değeri arasında anlamlı pozitif korelasyon (p=0,044, r=0,309) tespit edilmiştir. Buna karşılık, hastaların fiziksel aktivite düzeyi ile demografik değişkenler, preoperatif ve postoperatif ağrı ve fonksiyonel skorlar, diğer radyolojik parametreler ve patellar yükseklik indeksleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Sonuç: Çalışmamızda, TDA uygulanan hastalarda postoperatif dönemde fonksiyonel skorların anlamlı derecede yükseldiği ve ağrı düzeylerinin anlamlı şekilde azaldığı gösterilmiştir. Ancak bu durumun hastaların aktivite düzeyleri ile korele olmadığı görülmüştür. Yalnızca postoperatif JLCA, preoperatif ve postoperatif BPİ ve postoperatif aTFA değerlerinin, gonartroz hastalarının postoperatif aktivite düzeyleri ile korele olduğu, diğer tüm demografik, klinik, fonksiyonel ve radyolojik parametrelerin ise TDA sonrası aktivite düzeylerini etkilemediği saptanmıştır. TDA endikasyonu ve prognozunun belirlenmesinde bu parametreler göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The primary goals of total knee arthroplasty (TKA) are to alleviate pain, improve quality of life, and enhance physical activity levels. Previous literature has reported a discrepancy between patient-reported functional improvement and objectively measured physical activity following TKA, underscoring the need for novel perioperative strategies to modify sedentary behaviors. Technological advances now enable the objective evaluation of patients' daily physical activity patterns and energy expenditure through accelerometer-based measurements. The primary aim of this study was to determine postoperative physical activity levels and daily activity behavior patterns in TKA patients using accelerometer measurements. The secondary aim was to analyze the relationship between postoperative physical activity levels and patients' demographic characteristics, pre- and postoperative subjective functional scores, lower limb alignment, and radiological parameters related to knee biomechanics. Materials and Methods: Demographic variables, including age, sex, body mass index (BMI), comorbidities, American Society of Anesthesiologists (ASA) score, length of hospital stay, and follow-up duration, were recorded for all patients. Subjective pain and functional status were assessed pre- and postoperatively using the Visual Analog Scale (VAS), Oxford Knee Score (OKS), Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC), Knee Injury and Osteoarthritis Outcome Score (KOOS), and Knee Society Score (KSS). Radiological parameters related to lower limb alignment, knee biomechanics, and patellar height were analyzed in detail in both the preoperative and postoperative periods. Objective physical activity levels and daily energy expenditure were evaluated using an accelerometer device. The effects of all clinical and radiological parameters on physical activity levels and energy expenditure were examined. Results: Forty-three patients were included. Postoperatively, pain scores significantly decreased (p<0.001), and all functional scores showed significant improvement (p<0.001 for each). Radiological analysis revealed significant postoperative changes in the mechanical axis, hip–knee–ankle angle (HKA), mechanical lateral distal femoral angle (mLDFA), medial proximal tibial angle (MPTA), tibial slope, distal femoral flexion angle (DFFA), posterior condylar offset (PCO), and joint line convergence angle (JLCA). No significant changes were observed in the anatomical tibiofemoral angle (aTFA), anatomical lateral distal femoral angle (aLDFA), or joint line height (JLH). Regarding patellar height indices, no significant postoperative changes were found in the Insall–Salvati ratio, modified Insall–Salvati ratio, or Blackburne–Peel index (BPI), whereas the Caton–Deschamps index (CDI) showed a statistically significant but clinically minor reduction (p<0.05). Accelerometer analysis indicated that postoperative physical activity was predominantly sedentary, with mean proportions of 79.17% sedentary time, 15.6% light activity, and 4.79% moderate-to-vigorous activity. Sedentary time correlated positively with postoperative JLCA (p=0.012, r=0.380), while light activity correlated negatively with postoperative JLCA (p=0.032, r=-0.327) and positively with both preoperative (p=0.045, r=0.308) and postoperative BPI (p=0.042, r=0.311). Moderate- to-vigorous activity correlated positively with postoperative aTFA (p=0.044, r=0.309). No significant associations were found between physical activity levels and demographic variables, pre- and postoperative pain or functional scores, or other radiological parameters and patellar height indices. Conclusion: TKA significantly improved postoperative functional scores and reduced pain; however, these improvements did not correlate with objectively measured physical activity levels. Only postoperative JLCA, pre- and postoperative BPI, and postoperative aTFA were associated with postoperative activity levels in patients with knee osteoarthritis, whereas all other demographic, clinical, functional, and radiological parameters had no significant impact. These parameters should be considered when determining surgical indications and prognostic expectations in TKA.