QR kodlu dijital menü kullanımı: Müşteri deneyimi üzerine nitel bir araştırma
Use of QR code-based digital menus: A qualitative study on customer experience
- Tez No: 993706
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR BİROL SAYGI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Dijital platformlar, Gastronomi, Mutfak sanatları, Müşteri deneyimi, Digital platforms, Gastronomy, Culinary arts, Customer experience
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Topkapı Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, restoran müşterilerinin QR kodlu dijital menü sistemlerini nasıl deneyimlediklerini ve bu deneyimlerin hangi boyutlar üzerinden anlamlandırıldığını incelemeyi amaçlamaktadır. Hizmet sektöründe giderek yaygınlaşan dijitalleşme uygulamalarının kullanıcı deneyimi üzerindeki etkilerini derinlemesine ortaya koymak amacıyla, nitel araştırma yaklaşımı benimsenmiş ve araştırma fenomenolojik desen çerçevesinde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, İstanbul'daki farklı restoran türlerinde QR kodlu dijital menü deneyimi yaşamış katılımcılardan oluşturmaktadır. Veriler, yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler yoluyla toplanmış ve tematik analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Analiz sonucunda, dijital menü kullanımına ilişkin deneyimlerin iki ana tema ve sekiz alt tema altında toplandığı görülmüştür. Bulgular, dijital menülerin pratiklik, erişim kolaylığı, hijyen algısı, görsel destek ve kişiselleştirme olanakları bakımından kullanıcılar tarafından olumlu değerlendirildiğini göstermektedir. Buna karşılık, teknik sorunlar, dijital okuryazarlık farklılıkları ve zorunlu kullanım algısı, özellikle belirli kullanıcı gruplarında zorlanma, yabancılaşma ve dışlanmışlık hissi ile ilişkilendirilmektedir. Bulgular ayrıca, dijital menü deneyimlerinin kullanıcı profillerine göre farklılaştığını ve dijital hizmetlerin her kullanıcı için aynı düzeyde kapsayıcı bir deneyim üretmediğini ortaya koymaktadır. Elde edilen bulgular, Teknoloji Kabul Modeli (TAM), Teknoloji Kabul ve Kullanımının Birleştirilmiş Teorisi (UTAUT), Stratejik Deneyimsel Modüller (SEMs) ve Dijital Bölünme yaklaşımı çerçevesinde tartışılmıştır. Çalışma sonuçları, QR kodlu dijital menülerin yalnızca operasyonel verimlilik ve hız açısından değil erişilebilirlik, kullanıcı çeşitliliği ve dijital kapsayıcılık boyutları dikkate alınarak tasarlanması gerektiğini göstermektedir. Bu bağlamda çalışma, hizmet sektöründe dijital uygulamaların sürdürülebilir ve kapsayıcı bir müşteri deneyimi sunabilmesi için teknoloji merkezli değil, kullanıcı merkezli bir tasarım anlayışının önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine how restaurant customers experience QR code–based digital menu systems and through which dimensions these experiences are interpreted. In order to gain an in-depth understanding of the effects of increasingly widespread digitalization practices in the service sector on user experience, a qualitative research approach was adopted, and the study was conducted within a phenomenological research design. The sample of the study consists of participants who have experienced QR code–based digital menus in different types of restaurants in Istanbul. Data were collected through semi-structured in-depth interviews and analyzed using the thematic analysis method. The analysis revealed that experiences related to digital menu use were organized under two main themes and eight sub-themes. The findings indicate that digital menus are positively evaluated by users in terms of practicality, ease of access, hygiene perception, visual support, and personalization features. In contrast, technical problems, differences in digital literacy, and perceptions of mandatory use are associated with feelings of difficulty, alienation, and exclusion, particularly among certain user groups. The findings further demonstrate that digital menu experiences vary according to user profiles and that digital services do not generate an equally inclusive experience for all users. The findings were discussed within the frameworks of the Technology Acceptance Model (TAM), the Unified Theory of Acceptance and Use of Technology (UTAUT), Strategic Experiential Modules (SEMs), and the Digital Divide approach. The results of the study show that QR code–based digital menus should be designed not only with a focus on operational efficiency and speed but also by taking accessibility, user diversity, and digital inclusivity into account. In this context, the study emphasizes the importance of a user-centered rather than technology-centered design approach in enabling digital applications in the service sector to deliver a sustainable and inclusive customer experience.