Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde geniş zaman kullanımının morfosentaks ve anlam açısından İngilizceyle karşılaştırmalı yapısal ve işlevsel özellikleri
The structural and functional features of the usage of simple present tense in teaching Turkish as a foreign language and comparative analysis with English in terms morphosyntax and semantic
  1. Tez No: 993754
  2. Yazar: ÇİLEM ATASOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KUTHAN KAHRAMANTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Dilbilim, Education and Training, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Geniş zaman, biçimbilim, yabancı dil olarak Türkçe öğretimi, Present simple tense, morphology, Turkish teaching as a foreign language
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
Özet
Türkiye'nin son yıllarda göç alan bir ülke konumuna gelmesi ve Türkiye'de öğrenim gören yabancı uyruklu öğrenci sayısındaki artışla birlikte Türkçe öğrenme ihtiyacı ve buna bağlı olarak yabancı dil olarak Türkçe öğreten merkez sayısında da önemli ölçüde artış gözlenmiştir. Bununla birlikte, anadili veya ikinci dili İngilizce olan bireylere Türkçe öğretiminde kullanılabilecek kaynakların sınırlı olduğu görülmektedir. İngilizcenin uluslararası iletişimde ortak dil olarak konumlanması göz önünde bulundurulduğunda, Türkçe-İngilizce karşılaştırmalı dil çalışmalarının artması kaçınılmazdır. Bu doğrultuda, iki dilde önemli farklılıklar gösteren geniş zaman yapıları üzerine kapsamlı bir inceleme yapma ihtiyacı doğmuştur. Bu yüksek lisans tezi, söz konusu ihtiyaçtan hareketle, yabancılara Türkçe öğretiminde kaynak eksikliğini gidermeye ve geniş zaman yapısı ile ilgili belirsizliklere ışık tutup katkı sunmayı amaçlamaktadır. Geleneksel dilbilgisi metodolojisi, geniş zaman yapısını büyük ölçüde alışkanlıkları, genel doğruları ve sürekliliği işaret eden zaman olarak tanımlar; ancak söylem bağlamında geniş zaman yapısının ihtimal, olasılık, varsayım, istek, niyet, yeterlik gibi birden fazla kiplik anlamı üstlendiği görülmektedir. Bu çalışmanın bütüncesini Sabahattin Ali'nin“Kürk Mantolu Madonna”adlı eser ve çevirisindeki geniş zaman kullanımı oluşturmaktadır. Karşılaştırılan söz konusu iki kitapta yer alan Türkçedeki geniş zaman yapılarının İngilizce ile benzerlik, farklılıkları ve karşılık geldiği işlevler biçimsel, anlamsal ve yapısal olarak incelenmiş ve kategorilere ayrılıp tek tek açıklanmıştır. Bunun sonucunda bazı önerilerde bulunulmuştur. Araştırma sonucunda elde edilen verilerin, hem yabancı dil olarak Türkçe öğrenenler hem de alandaki eğitmenler için değerli bir referans kaynağı olması, daha etkili ve karşılaştırmalı öğretim materyallerinin geliştirilmesine ve alana katkıda bulunması umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent years, with Turkey becoming a receiving country and the increase in the number of international students studying in Turkey, the need to learn Turkish and, consequently, the number of centers teaching Turkish as a foreign language has grown significantly. However, it has been observed that there is a limited availability of resources for teaching Turkish to learners whose first or second language is English. Considering that English serves as the global lingua franca, it is inevitable that the need for comparative linguistic studies between Turkish and English will increase. In this context, a comprehensive analysis of the simple present tense which shows remarkable structural and semantic differences between the two languages has emerged as a necessary area of research. Based on this need, this master's thesis was written with the aim of addressing this pedagogical gap by contributing to the field of Teaching Turkish as a Foreign Language and clarifying the ambiguities related to the simple present tense in Turkish and its English equivalents. Traditional grammar generally defines the Turkish simple present tense as a marker of habits, general truths, and continuous actions; however discourse-based analysis reveals that it can also express multiple modal meanings such as probability, possibility, assumption, intention, ability, and volition. The corpus of this study consists of examples taken from the book Madonna in a Fur Coat by Sabahattin Ali and its English translation. The similarities and differences between the present tense structures in Turkish and English, as well as their corresponding functions, were compared in terms of form, meaning, and syntactic function, classified accordingly, and examined thoroughly., Based on the findings, several suggestions have been made. It is hoped that the results of this study will serve as a valuable reference for both learners of Turkish as a foreign language and instructors in the field, and will contribute to the development of more effective and comparative teaching materials and the field.