Yabancı dil olarak Türkçe öğrenicilerinin ders dışı eleştirel okuma eğitiminin Türkçe ders başarıları, tutumları ve eleştirel okuma seviyeleri üzerindeki etkisi
The impact of extracurricular critical reading training of Turkish learners as a foreign language on their achievement, attitude and critical reading levels
- Tez No: 993768
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA FERYAL ÇUBUKÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ders başarısı, Eleştirel okuma, Öğrenci başarısı, Öğrenci tutumu, Course success, Critcal reading, Student achievement, Student attitude
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkçe öğrenicilerinin ders dışı eleştirel okuma eğitiminin Türkçe ders başarıları ve Türkçe dersine yönelik tutumları üzerindeki etkisini saptamak ve önerilerde bulunmaktır. Araştırmada karma araştırma yöntemi, bütüncül tek durum deseni ile deneye bağlı durum çalışması kullanılmıştır. Araştırmaya uygun örnekleme yoluyla seçilmiş olan 2023-2024 ders yılında kamu ortaokulu 6. sınıfta öğrenim gören 6 Türkçe öğrenicisi katılmıştır. Nicel veri toplama aracı olarak İpek Eğilmez ve Sadioğlu (2010) tarafından geliştirilen 50 maddelik 'Eleştirel Okuma Ölçeği', Topçuoğlu Ünal ve Köse (2014) tarafından geliştirilen 27 maddelik 3 alt boyutlu 5'li likert tipinde 'Türkçe Dersine Yönelik Tutum Ölçeği' ve Türkçe öğrenicilerin ders dışı ve eleştirel okuma eğitiminde yer alan Bloom'un Taksonomisinin farklı soru seviyelerinin yer aldığı Dodd (2004) tarafından uyarlanan metin sorularından oluşturulmuş 10 soruluk başarı testi kullanılmıştır. Nitel veri toplama aracı olarak öğrenici düşüncelerinin alındığı yarı yapılandırılmış görüşmede açık uçlu sorular kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen nicel veriler; alınan puanlarda başarı testi ve tutum puanları normal dağılım göstermediğinden parametrik olmayan testlerden Wilcoxon testi, eleştirel okuma eğitiminin cinsiyet üzerinde farklılıklarını tespit etmek için parametrik olmayan Mann-Whitney U testi, eleştirel okuma ölçeği ise ortalama değerler alınıp uygulanarak analiz edilmiştir. Nitel veriler ise frekans değerleri alınarak analiz edilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre, ders dışı eleştirel okuma eğitimi Türkçe öğrenicilerinin Türkçe dersi başarısını, Türkçe dersine yönelik tutumlarını ve eleştirel okuma becerilerini arttırmakta olduğu, ancak ders dışı eleştirel okuma eğitiminin cinsiyetler üzerinde etkisi görülmediği sonucuna ulaşılmıştır. Ders dışı eleştirel okuma eğitimine katılan Türkçe öğreniciler, eğitimi faydalı, eğlenceli ve eğitici bulmuş; eğitimin 8 haftadan daha uzun olması gerektiği öğrenici görüşleri ile belirtilmiştir. Öneri olarak diğer kademelerde, farklı eleştirel okuma metin soruları ve aynı metin türü ile çalışmalar yapılabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the effects of extracurricular critical reading training of Turkish learners on their success in Turkish lessons and their attitudes towards Turkish lessons and to make recommendations. A mixed research method with holistic single case design and experimental case study was used in the research. 6 Turkish learners studying in the 6th grade of a public secondary school in the 2023-2024 academic year, who were selected through convenience sampling, participated in the research. The 50-item 'Critical Reading Scale' developed by İpek Eğilmez and Sadioğlu (2010), the 27-item 3-sub-dimensional 5-point Likert-type 'Attitude Scale Towards Turkish Course' developed by Topçuoğlu Ünal and Köse (2014) and a 10-question achievement test consisting of text questions adapted by Dodd (2004) including different question levels of Bloom's Taxonomy in the extracurricular and critical reading training of Turkish learners were used as quantitative data collection tools. As a qualitative data collection tool, open-ended questions were used in the semi-structured interview where learner opinions were obtained. Since the attitude scores did not have a normal distribution, the Wilcoxon test and the non-parametric Mann Whitney U-test were used relationship. The qualitative data were analyzed through taking the frequency values. The study concluded that the extracurricular critical reading training increased the Turkish language course achievement of Turkish learners, their attitudes towards the Turkish course and their critical reading skills, but the extracurricular critical reading training did not have an effect on gender. Turkish learners who participated in the extracurricular critical reading training found the education useful, enjoyable and educational; it was stated by the learners that the education should be longer than 8 weeks. As a suggestion, studies can be conducted at other levels with different critical reading text questions and the same text type.