Sosyal bilgiler öğretmenlerinin çokkültürlülüğe ilişkin görüşlerinin incelenmesi (İzmir ili örneği)
Examination of social studies teachers' vi̇ews on multiculturalism (Izmir province sample)
- Tez No: 993769
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler, Sosyal bilgiler eğitimi, Çok kültürlülük, Öğretmen görüşleri, Öğretmenler, İzmir, Social studies, Social studies education, Multiculturalism, Teacher opinions, Teachers, Izmir
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, sosyal bilgiler öğretmenlerinin çokkültürlülüğe ve çokkültürlü eğitim uygulamalarına ilişkin görüşlerini derinlemesine incelemektir. Artan göç hareketleri, kültürel çeşitlilik ve sınıf içi heterojenlik dikkate alındığında, sosyal bilgiler dersinin çokkültürlü eğitimin en önemli taşıyıcı alanlarından biri olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle çalışma, çokkültürlülüğün öğretmenler tarafından nasıl tanımlandığını, sınıf içi uygulamalara nasıl yansıdığını ve öğretmenlerin karşılaştıkları güçlükleri ortaya koyması bakımından önem taşımaktadır. Araştırma nitel araştırma desenlerinden durum çalışması kullanılarak yürütülmüştür. Devlet okulları ve özel okullarda görev yapan 20 sosyal bilgiler öğretmeniyle yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Veriler içerik analiziyle çözümlenmiş, temalar öğretmen görüşleri doğrultusunda örüntülenmiştir. Bulgular, öğretmenlerin büyük çoğunluğunun çokkültürlülüğü olumlu bir değer, demokratik yaşamın temel unsuru ve öğrenciler için önemli bir öğrenme fırsatı olarak gördüğünü göstermektedir. Ancak öğretmenlerin önemli bir bölümü kavramı kuramsal düzeyde desteklese de, çokkültürlü sınıflarda karşılaştıkları güçlükler (özellikle dil problemi, uyum sorunu, önyargılar ve materyal eksikliği) nedeniyle uygulamada zorlandıklarını ifade etmiştir. Sonuç olarak çalışma, çokkültürlü eğitimin hem pedagojik hem de yapısal düzeyde güçlendirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Öğretmenlerin mesleki yeterliklerini artırmaya yönelik hizmet içi eğitimlerin yaygınlaştırılması, ders kitaplarının kapsayıcı bir yaklaşımla yeniden düzenlenmesi ve çokkültürlülüğü destekleyen kurumsal politikaların geliştirilmesi temel gereksinimler olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the views of social studies teachers regarding multiculturalism and multicultural education within contemporary learning environments. The increasing cultural diversity in Türkiye, driven particularly by migration movements, underscores the importance of understanding teachers' perceptions, classroom experiences, and professional competencies in this area. The research holds significance in that it provides an in-depth perspective on teachers' conceptualizations of multiculturalism, the challenges they encounter in multicultural classrooms, and the pedagogical strategies they employ. A qualitative research design was adopted, and data were collected through semistructured interviews with social studies teachers working in both public and private schools. Thematic analysis was used to interpret the data. Findings indicate that while most teachers hold positive attitudes toward multiculturalism viewing it as a value that promotes coexistence, empathy, and respect for differences many also experience conceptual ambiguity due to limited theoretical grounding in their pre-service education. Teachers reported that multicultural classrooms enrich learning through diverse perspectives; however, they also face challenges such as language barriers, peer prejudice, adaptation problems, and insufficient institutional support. The study concludes that teachers generally perceive themselves as moderately competent in implementing multicultural education and emphasize the need for comprehensive in-service training, curriculum reform, and supportive school-level policies. Strengthening pedagogical resources and institutional mechanisms is essential for effectively integrating multiculturalism into social studies teaching and fostering inclusive learning environments.