Protection of digital designs under European Union law in the context of current developments
Dijital tasarımların mevzuattaki güncel değişiklikler bağlamında Avrupa Birliği hukuku kapsamında korunması
  1. Tez No: 993780
  2. Yazar: HAKKI GÜNEŞ SAVRAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİN ÖZDEN MERHACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği hukuku, Fikri mülkiyet hukuku, Sayısal tasarım, European Union law, Intellectual property law, Digital design
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fikri Mülkiyet Hakları, Teknoloji Politikaları ve İnovasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Avrupa Birliği tasarım hukukunun dijital çağda geçirdiği dönüşümü incelemektedir. Geleneksel olarak fiziksel nesnelerin dış görünüşünü korumayı amaçlayan tasarım hukuku, dijitalleşme süreciyle birlikte sanal ve etkileşimli formları da kapsayacak şekilde genişlemiştir. 2024 tarihli AB Tasarım Reformları, hareket, geçiş ve animasyon gibi unsurları tanıma dâhil ederek dijital tasarımların hukuken korunabilirliğini açık biçimde düzenlemiştir. Bu çerçevede, çalışma dijital tasarım kavramını; görünürlük, ürün tanımı, yenilik ve bireysel karakter ölçütleri bakımından değerlendirmekte, özellikle dijital sanat ve dijital tiyatro örnekleri üzerinden analiz etmektedir. Tez, dijital müzelerden sanal arayüzlere, etkileşimli tasarımlardan algoritmik sanatlara kadar uzanan geniş bir uygulama alanını kapsamaktadır. Sonuç olarak, 2024 Reformları, Avrupa Birliği tasarım hukukunu nesne temelli korumadan deneyim temelli korumaya yöneltmiş; hem fiziksel hem dijital ortamlarda yaratıcılığı destekleyen çağdaş bir çerçeve oluşturmuştur. Bu gelişmeler, tasarım hukukunun yalnızca teknolojik yeniliklere uyum sağlamakla kalmayıp, görsel yaratıcılığın dijital çağdaki dilini de koruma altına aldığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the transformation of European Union design law in the digital age. Traditionally focused on the protection of the outward appearance of physical objects, design law has expanded its scope to include virtual and interactive forms. The 2024 EU Design Reforms, by incorporating elements such as movement, transition and animation, have explicitly recognised the protectability of digital designs under EU law. Within this framework, the study analyses the concept of digital design in terms of visibility, product definition, novelty and individual character, with particular attention to creative practices such as digital theatre and digital art. Covering a broad range of applications -from digital museums and user interfaces to interactive and algorithmic art- the thesis highlights how digital creation reshapes the boundaries of legal protection. In conclusion, the 2024 Reforms have shifted EU design law from an object-based to an experience-based model of protection, creating a modern legal framework that embraces both static and dynamic forms of creativity. This evolution not only ensures the law's responsiveness to technological innovation but also reaffirms its essential purpose: safeguarding the visual language through which imagination and design take shape in the digital era.