Major depresyonlu hastalarda kemik dansitesi ölçümü ve serum kortizol düzeyi ile ilişkisi
  1. Tez No: 99382
  2. Yazar: ŞENOL ANAÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İSMET KIRPINAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, kortizol, kemik dansitesi, osteoporoz, prognoz, Depression, Cortisol, bone meneral density, osteoporosis, prognosis
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 664
Özet
Ill ÖZET Nöroendokrin değişikliklerin depresyon oluşumunda rol oynadığı pek çok çalışmada bildirilmektedir. Depresyonda en çok çalışılan nöroendokrin yapı Hipotalamo-Hipofızer Adrenal (HHA) eksendir. Bu eksen, Kortikotropin-Releasing- Hormon (CRH), Adreno-Kortikotropik Hormon (ACTH) ve kortikosteroidlerin salınımından sorumludur. Depresyonda serum kortizol düzeylerinin artmış olduğu bildirilmektedir. Aynı zamanda depresif hastalarda osteoporozun genel populasyona oranla daha sık olduğu gözlenmektedir. Artmış serum kortizol düzeyinin kemik yapı ve metabolizması üzerine olumsuz etkileri vardır. Bu çalışmada depresyonlu hastalarda serum kortizol düzeyleri ile kemik mineral dansitesini belirleyerek depresyon, kortizol ve kemik yapısı arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlandı. Bunun için sosyo-demografîk özellikler açısından eşleştirilmiş 30 major depresyonlu hasta ve 20 sağlıklı kontrolü çalışmaya aldık. İki grubun serum kortizol düzeyleri ve kemik dansitelerini belirledik. Depresyonlu hastalarda serum kortizol düzeyleri kontrollere göre daha yüksek, kemik dansitesi ise daha düşüktü. Serum kortizol düzeyi ile kemik dansitesi arasında negatif bir ilişki vardı. Bu bulgular depresyonlu hastalarda yüksek kortizol düzeyinin osteoporoz ve kırıklar için bir risk olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY A number of studies state that neuroendocrine changes play an important role in depression etiology. The most markedly neuroendocrine system in depression is HHA axis. This axis includes the secretion of CRH, ACTH and corticosteroids. The studies of depression indicated the increasing serum Cortisol levels. It is also observed that osteoporosis is more common in depressive patients than the general population. There are some negative effects of increased serum Cortisol levels on the bone structure and metabolism. The primary objective of this study is to investigate the relationship between depression, serum Cortisol levels and bone structure in depressive patients by determining the serum Cortisol levels and bone mineral density. Sociodemographically matched 30 patients with major depression and 20 healthy controls were included in the study. We determined serum Cortisol levels and bone mineral density of each group. It was observed that serum Cortisol levels were higher but bone mineral density were lower in depressive patients compared to those of the controls. İt shows that there is a negative relationship between serum Cortisol level and bone mineral density. These findings suggest that the high serum Cortisol levels in depressive patients can probably cause osteoporosis and dfractures.