Kurumsal sürdürülebilirlik ve kurumsal sürdürülebilirlik düzenlemelerine Avrupa Birliği Hukuku ile karşılaştırmalı bir bakış
Corporate sustainability and a comparative overview of corporate sustainability regulations under European Union Law
- Tez No: 993891
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA SEMERCİ VURALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Döngüsel ekonomi, Karbon ayak izi, Kurumsal sürdürülebilirlik, Yeşil tahviller, Yeşil yıkama, Circular economy, Carbon footprint, Corporate sustainability, Green bonds, Green washing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sermaye Piyasaları ve Ticaret Hukuku Bilim Dalı
Özet
Türk Hukuku'nda“kurumsal sürdürülebilirlik”kavramı, özellikle çevresel, sosyal ve yönetişim ilkelerinin şirketler nezdindeki entegrasyonu bağlamında son yıllarda büyük önem kazanmıştır. Bununla birlikte Türk Hukuku'nda ilkeler daha çok“uy ya da açıkla”prensibi çerçevesinde şekillenmektedir. Buna karşılık Avrupa Birliği, getirdiği farklı hukuki düzenlemelerle şirketlerin sürdürülebilirlik performanslarını raporlama, tedarik zincirleri de dahil olmak üzere insan hakları ve çevre standartlarına uyum sağlama gibi zorunlu yükümlülükler içeren kapsamlı çerçeveler oluşturmuştur. Bu tezde, kurumsal sürdürülebilirlik kavramının ortaya çıkışı ile gelişimi, sürdürülebilirlik raporlamaları ve kurumsal sürdürülebilirlik kavramı bağlamında son yıllarda literatüre giren kavramların yanı sıra kurumsal sürdürülebilirlik bağlamında Türk Hukuku ile AB Hukuku arasındaki düzenlemeler ve bunlar arasındaki farklılıklar incelenmiştir. Her ne kadar Türk Hukuku'nda kurumsal sürdürülebilirliğe ilişkin düzenlemeler henüz AB standartlarının gerisinde olsa da küresel ticari ilişkilerde rekabet gücünün korunması ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilmesi amacıyla, mevzuatın AB yaklaşımıyla uyumlu hale getirilmesi kaçınılmaz gözükmektedir. Bu uyumlaştırma sürecinin hem şirketler hem de paydaşlar açısından şeffaflık, hesap verebilirlik ve uzun vadeli değer yaratımı bakımından önemli faydalar sağlayacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Within the framework of Turkish legislation, the notion of“corporate sustainability”has, in recent years, attained considerable significance, particularly in relation to the integration of environmental, social, and governance (ESG) principles into corporate governance structures. However, in Turkish law, principles are predominantly shaped within the framework of the 'comply or explain' approach. By contrast, the European Union, through an array of legislative measures, has established an extensive framework imposing binding obligations upon undertakings, including the reporting of sustainability performance and the adherence to human rights and environmental standards across supply chains. In this thesis, the emergence and evolution of the concept of corporate sustainability, the terminology recently introduced into the literature in connection with sustainability reporting and corporate sustainability, as well as the regulations in Turkish law and European Union Law regarding corporate sustainability and the differences between these regulations, have been examined. Although the current regulatory framework in Turkey pertaining to corporate sustainability remains below the standards established within the European Union, the alignment of domestic legislation with the EU approach appears inevitable in order to safeguard competitiveness in global commercial relations and to achieve sustainable development objectives. Such a harmonisation process is anticipated to yield substantial benefits in terms of transparency, accountability, and the creation of long-term value for both undertakings and stakeholders.