Sustainable Development at Airports and Benchmarking
Havalimanlarında Sürdürülebilir Kalkınma ve Kıyaslama
  1. Tez No: 993930
  2. Yazar: EMRE CAN BİNGÖL
  3. Danışmanlar: DR. ANDREW TİMMİS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Sivil Havacılık, Transportation, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası hava taşımacılığı, International air transportation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Loughborough Unıversıty
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Hava Taşımacılığı Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hava Taşımacılığı Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Havacılık sektörünün giderek artan bir ivmeyle geliştiği tartışılmaz bir gerçektir. 2017 yılına ait havacılık verileri incelendiğinde, dünya genelinde 3.759 havalimanı ve 1.303 havayolu aracılığıyla 4,1 milyar yolcuya hizmet verildiği, 61,5 milyon metrik ton kargonun taşındığı görülmektedir. Ekonomik açıdan bakıldığında ise havacılık endüstrisinin yaklaşık 62,7 milyon istihdamı desteklediği ve küresel havacılık sektöründe doğrudan yaklaşık 9,9 milyon kişinin çalıştığı bilinmektedir (ATAG, 2017; Statista, 2018). Bununla birlikte, havacılık sektöründeki bu büyük gelişme; yerel iklim değişikliği, yerel hava kirliliği ve gürültü gibi ciddi çevresel etkileri de beraberinde getirmiştir. Ayrıca havalimanları, enerji ve su tüketimi açısından en büyük tüketiciler arasında yer almaktadır. Dünya üzerindeki kaynakların sınırlı olması nedeniyle, havalimanlarının uygulayacağı stratejiler çevresel ve ekonomik açıdan geleceğimiz için büyük önem taşımaktadır. Havalimanlarında sürdürülebilir kalkınma uygulamaları doğrultusunda, havacılığın olumsuz etkileri belirli ölçüde azaltılabilmektedir. Örneğin, havalimanlarında güneş panellerinin kullanılması enerji bağımlılığını azaltabilirken, geri dönüştürülmüş atıkların yeniden kullanılması kaynak bağımlılığını düşürmektedir. Bu tür uygulamalar, havalimanlarında sürdürülebilir kalkınmaya yönelik en iyi uygulamalar arasında yer almaktadır. Bu çalışma, Avrupa'nın en yoğun 19 havalimanının sürdürülebilirlik düzeylerini ve bu havalimanlarında uygulanan en iyi uygulamaları incelemektedir. Temel, çevresel, ekonomik ve sosyal boyutlar kapsamında, her bir havalimanının sürdürülebilirlik performansı 28 farklı gösterge aracılığıyla değerlendirilecek; her bir boyutta en sürdürülebilir havalimanı belirlenecek ve gerçekleştirilen bu kıyaslama (benchmarking) çalışmasının sonucunda Avrupa'nın en sürdürülebilir havalimanı seçilecektir. Bu çalışma, Avrupalı havalimanı yöneticileri için, kendi havalimanlarının sürdürülebilirlik performanslarını ve eksikliklerini görmelerine, performanslarını diğer havalimanlarıyla karşılaştırmalarına ve performanslarını artırmak amacıyla uygulanabilecek en iyi uygulamaları tanımalarına olanak sağlayan faydalı bir rehber niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
It is a fact that the aviation sector develops with an increasing momentum. In 2017, the figures of Aviation illustrate that worldwide by way of the 3,759 airports, 1,303 airlines served for 4.1 billion passengers, 61.5 million metric tonnes of cargo were moved and now in terms of economy, the aviation industry supports around 62.7 Million jobs, and around 9.9 million people work directly for the global aviation sector. (ATAG, 2017; Statista, 2018). On the other hand, this enormous improvement in the aviation sector has caused serious environmental impacts such as local climate change, local air pollution, noise. In addition, airports are one of the largest energies and water consumers. Because of the limited resources on the earth, the strategies of the airports are environmentally and economically important for our future. In light of sustainable developments in airports, the negative effects of aviation can be reduced to some extent. For example, energy dependence can be reduced by using solar panels at airports, reusing of recycled wastes reduces source dependence. The best practices, such as these, are some of sustainable developments at airports. This paper discovers the sustainability degree of the 19 busiest European airports and the best practices. In Core, Environmental, Economic and Social Dimensions, the sustainability performance of each airport will be determined through 28 different indicators, the most sustainable airport will be identified in each dimension, and as a result of these benchmarking test will be chosen Europe's most sustainable airport. This paper will be a helpful guide for European airport managers to see their Airport sustainable performances and shortcomings, a chance to compare their performances with other airports and know the best practices to increase their performance.