Erzurum'da görev yapan öğretmenlerin örgütsel sessizliklerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
An analysis of the organisational silence of teachers working in Erzurum in relation to various variables
- Tez No: 993931
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK BAŞKAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED ŞAMİL ŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel sessizlik, Organizational silence
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Araştırmanın amacı Erzurum ilinde görev yapan öğretmenlerin örgütsel sessizlik düzeylerini belirlemek ve bu düzeylerin demografik değişkenler açısından farklılık gösterip göstermediğini incelemektir. Araştırmada veri toplama aracı olarak örgütsel sessizlik ölçeği kullanılmıştır. Araştırma nicel yaklaşıma göre tarama modeliyle yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemi Erzurum'da farklı branş ve kademelerde görev yapan 505 öğretmenden oluşmaktadır. Veriler; cinsiyet, yaş, mesleki kıdem, okul türü gibi demografik değişkenler açısından analiz edilmiştir. Verilerin analizinde Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis, Hiyerarşik Kümeleme analizi gibi istatistiksel teknikler kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, öğretmenlerin örgütsel sessizlik düzeylerinin bazı demografik değişkenlere göre anlamlı farklılıklar gösterdiğini ortaya koymuştur. Araştırmada okul yöneticilerinin, öğretmenlerin düşüncelerini özgürce ifade edebileceği açık ve destekleyici bir iletişim ortamı oluşturmalarının örgütsel sessizliği azaltmada etkili olabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Sonuçlardan hareketle yöneticilerin liderlik becerilerinin geliştirilmesi, eğitim çalışanlarına yönelik psikolojik destek verilmesi, okul ortamlarının iyileştirilmesi, sessizlik profillerine yönelik stratejilerin uygulanması ve geri bildirim mekanizmalarının kurulmasına yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The objective of the present study is twofold: firstly, to ascertain the levels of organisational silence among teachers working in Erzurum province; and secondly, to examine whether these levels differ in relation to demographic variables. The organisational silence scale was used as the data collection tool in the study. The study was conducted using a quantitative approach based on a survey model. The sample of the study consisted of 505 teachers working in different disciplines and levels in Erzurum. The data were analysed in relation to demographic variables such as gender, age, professional seniority, and school type. The analysis of the data was conducted utilising a range of statistical techniques, including Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis, and Hierarchical Clustering analysis. The findings indicated that teachers' levels of organisational silence exhibited significant disparities according to specific demographic variables. The study concluded that school administrators creating an open and supportive communication environment where teachers can freely express their thoughts could be effective in reducing organisational silence. In light of the findings, a series of recommendations were formulated, encompassing the cultivation of leadership competencies among managerial personnel, the provision of psychological support to educational professionals, the enhancement of school environments, the implementation of strategies aimed at addressing silence profiles, and the establishment of feedback mechanisms.