Elit voleybolcularda farklı cinsiyet perspektifinden pliometrik ve core antrenmanlarının motorik ve fizyolojik özelliklere etkisi
The effects of plyometric and core training on motor and physi̇ological characteristics from a gender perspective in elite volleyball players
- Tez No: 993975
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR USLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi ve spor yüksekokulları, Physical education and sport faculty
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, elit voleybolcularda farklı cinsiyet perspektifinden pliometrik ve core antrenmanlarının motorik ve fizyolojik özellikler üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırma, Van ilinde profesyonel liglerde mücadele eden, 16-19 yaş aralığındaki erkek ve kadın voleybolcular üzerinde gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara 8 hafta boyunca, haftada 3 gün düzenli voleybol antrenmanlarına ek olarak yapılandırılmış pliometrik ve core antrenmanları uygulanmıştır. Araştırmanın başlangıcında tüm sporculara ön test ölçümleri yapılmış, 8 haftalık antrenman programı tamamlandıktan sonra son test ölçümleri gerçekleştirilerek cinsiyete göre gruplar arası ve grup içi karşılaştırmalar yapılmıştır. Sporcuların motorik ve fizyolojik performans düzeyleri; durarak uzun atlama, dikey sıçrama, sırt ve bacak kuvveti, otur-eriş esneklik testi, 20 metre sürat, sağlık topu fırlatma, el kavrama kuvveti, Illinois çeviklik testi ve dinamik denge testleri aracılığıyla hem ön test hem de son test verileriyle değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde SPSS 26.0 istatistik programı kullanılmıştır. Ölçümlerin normallik dağılımı Shapiro-Wilk ile kontrol edilmiştir. Normal dağılım gösteren testlerde, gruplar arası karşılaştırmalarda Bağımsız t testi, grup içi değerlendirmelerde ise Bağımlı t testi kullanılmıştır. Normal dağılım göstermeyen verilerde ise gruplar arası fark için Mann-Whitney U testi, grup içi analizlerde ise Wilcoxon işaretli sıralar testi uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, sekiz haftalık antrenman programı sonrasında hem kadın hem erkek sporcularda tüm test değişkenlerinde istatistiksel olarak anlamlı gelişmeler tespit edilmiştir (p<0.05). Bu araştırmanın bulguları, pliometrik ve core antrenmanlarının elit düzeydeki kadın ve erkek voleybolcularda motorik ve fizyolojik özellikleri geliştirme açısından etkili olduğunu göstermektedir. Antrenman programı, sıçrama, kuvvet, çeviklik ve dinamik denge gibi temel performans parametrelerinde anlamlı düzeyde artış sağlamış ve bu tür egzersizlerin performans artışına katkı sunduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the effects of plyometric and core training on motoric and physiological characteristics of elite volleyball players from a gender perspective. The research was conducted on male and female volleyball players aged 16–19 competing in professional leagues in Van. For eight weeks, participants performed plyometric and core exercises three days per week in addition to their regular volleyball training. Pre-tests were administered before the program, and post-tests were conducted after its completion to compare within and between groups. Motoric and physiological performance levels were assessed using standing long jump, vertical jump, back and leg strength, sit-and-reach flexibility, 20-meter sprint, medicine ball throw, handgrip strength, Illinois agility test, and dynamic balance tests. Data were analyzed with SPSS 26.0, and normality was checked using the Shapiro-Wilk test. For normally distributed variables, independent and paired t-tests were applied; for non-normally distributed data, Mann-Whitney U and Wilcoxon signed-rank tests were used. The analyses revealed statistically significant improvements in all test variables for both male and female athletes after the eight-week training program (p<0.05). These findings indicate that plyometric and core training are effective in improving motoric and physiological characteristics of elite volleyball players. The training program provided significant gains in key performance parameters such as jumping, strength, agility, and dynamic balance, demonstrating the contribution of such exercises to overall performance enhancement.