Türk HBsAg taşıyıcılarında hepatit B virüs subtipleri
HBV subtypes in HBsAg carrier Turkish patients
- Tez No: 99398
- Danışmanlar: DOÇ.DR. A. MİTHAT BOZDAYI, DOÇ.DR. HAKAN BOZKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastroenteroloji, Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Gastroenterology, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Delesyon, HBV, Pre S, subtip, Türkiye 45, Deletion, HBV, Pre S, subtype, Turkey. 46
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Hepatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Türk HBsAg Taşıyıcılarında Hepatit B Virüs Subtipleri Bu çalışmanın amacı Türk hastalarındaki yaygın HBV subtipini belirlemektir. Hepatit B Virüsünün (HBV) yüzey proteinindeki antijenik değişiklikler, virüsün farklı dizilerinin tanımlanmasında kullanılmaktadır. HBVnin tüm subtiplerinde ortak bir“a”determinantı ve karşılıklı olarak değişen iki determinant çifti;“d/y”ve“w/f bulunur. Bunların kombinasyonlarıma dört ana HBsAg subtipi olan ”adW;“adr”;“ayW ve ”ayr“ oluşmaktadır. Subtiplerin dağılımları coğrafik farklılıklar göstermektedir. Çalışmaya HBsAg'si (+) bulunan 83 hasta alındı. Subtip belirlenmesi, HBV genomun Pre-S genine özgü sekiz farklı primerin kullanıldığı ”multipleks“ PCR yöntemi ile yapıldı. Primerlerden ikisi subtipe özgü olmayan, altı tanesi ise subtip özgü primerlerdi. PCR ürünlerinin agaroz jel analizinde değişik uzunlukta ve patenlerde DNA fragmanları elde edildi. PCR sonucunda, 521 bp ve 486 bp uzunluğunda iki banttan oluşan jel örneği subtip ”ayW olarak kabul edildi. Ayrıca Pre-S bölgesinin DNA dizi analizi yapılarak“ayW subtipine uygunluğu doğrulandı. 83 hastanın hepsinde subtip ”ayW bulundu. Bir hastada ise Pre-S bölgesinde delesyon belirlendi. Bu delesyon 243 bç'lik uzunluğa sahip olmasıyla birlikte (2993. ve 54. nükleotidler arası) yaban tip virüs dizisi ile birlikte bulunmakta idi. Literatürde bu büyüklükte bir delesyon daha önce bildirilmemişti. Önceki yapılan çalışmalarda subtip dağılımın son yirmi yıldır değişmediği belirtilmiştir ve subtip aaWin Kuzeybatı Avrupa, Amerika ve Güneydoğu Asya'da; subtip aoVnin Güneydoğu Asya'da; subtip ayv/nin Akdeniz Bölgesi'nde, Batı Afrika ve Batı Asya'da subtip adr'nin ise Vietnam'da baskın olduğu gösterilmiştir. Yapılan bu çalışma, yukarıdaki dağılıma uygunluk göstererek Türkiye'deki baskın subtipin ayw olduğunu ortaya koymuştur..
Özet (Çeviri)
SUMMARY HBV Subtypes in HBsAg Carrier Turkish Patients The aim of this study was to determine the predominant HBV subtypes in Turkish patients. Determination of antigenic divergency in HBsAg is useful for definingithe different sequences. Ail of the HBV subtypes have a common“a”determinant and two pairs of mutually exclusive determinants, dly and wlr, yielding of four distinct subtypes of HBsAg; adw, adr, ayw and ayr. The world wide distribution of HBsAg subtypes shows differences. The 83 patients, all positive for HBsAg, are included in this study. Subtype determination was done by multiplex PCR method. Eight different primers, all specific for Pre S gene, were used for PCR. Two oligonucleotide primers were not subtype spesific; but 6 of them subtype spesific. PCR products were examined by agarose gel electrophoresis and there were different DNA fragments with two bands, 521 bp and 486 bp, was as a subtype ayw. The Pre S region is cycle sequenced and the ayw subtype is confirmed also. We found ayw subtype in all patients. In one patient there was a Pre S region deletion mutation. In this patient, a 243 bp deletion and (deletion at between 2986 - 49 nucleotide region) wild type virus strain was present also. This deletion has been not reported in any litreatures yet. Previously reported studies showed that subtypes has not changed for 20 years. Subtypes adw is the most predominant subtypes at North Europe, America; adr at South East Asia; ayw at Mediteriannen, West Africa, West Asia; ayr at Vietnam. Our results showed that the most predominant subtype in Turkey is ayw and this result is correlated with the previously reported world wide distributions of subtype HBV