Prevalence, extended-spectrum beta-lactamase production, antimicrobial resistance, and biofilm formation of Escherichia coli and Salmonella spp. from unpacked ice creams sold in Bolu
Bolu'da satılan açık dondurmalarda Escherichia coli ve Salmonella türlerinin varlığı, geniş spektrumlu beta-laktamaz üretimi, antimikrobiyal direnci ve biyofilm oluşumu
- Tez No: 993995
- Danışmanlar: PROF. DR. SEZA ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Escherichia coli, Salmonella, Escherichia coli, Salmonella
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Süt ve süt ürünleri yüksek besin değerleri nedeniyle geniş bir tüketici tabanına sahip olmasına rağmen mikrobiyal kontaminasyona açık, kolay bozulabilen gıdalar sınıfındadır. Özellikle üretim veya işlemenin herhangi bir aşamasında yetersiz hijyen uygulamaları, ürünün Escherichia coli ve Salmonella gibi patojen bakterilerle kontamine olmasına yol açarak ciddi halk sağlığı riskleri oluşturabilir. Süt kaynaklı izolatlarda geniş spektrumlu beta-laktamazlar (ESBL) üreten bakterilerin belirlenmesi, gıda zincirinde antimikrobiyal direnç sorununu ortaya çıkarmıştır. Bolu ilinde Mayıs-Eylül 2024 tarihleri arasında yürütülen bu çalışmada toplam 230 açık dondurma örneği incelenmiş, %92,6 E. coli ve %2,6 Salmonella izolatı bulunmuştur. 213 E. coli izolatından 58'i ve 18 Salmonella izolatından 1'i fenotipik olarak ESBL üretimi açısından pozitif bulunmuştur. Ancak genotiple ilgili analizler, E. coli izolatlarının %40,4'ünün ESBL ile ilişkili genler taşıdığını, Salmonella izolatlarının hiçbirinde ise bu tür genlerin tespit edilmediğini ortaya koymuştur. Biyofilm, mikroorganizmalar tarafından üretilen ve yüzeylere yapışarak çevresel streslere karşı koruma sağlayan çok katmanlı bir hücresel matristir. Süt ürünlerinin üretiminde kullanılan ekipman yüzeylerinde E. coli ve Salmonella gibi patojenlerin biyofilm oluşturma yeteneği, kontaminasyon riskini önemli ölçüde artırır. Biyofilm oluşumu analizleri, 164 E. coli izolatının (%77) biyofilm ürettiğini, bunların zayıf (%34,1), orta (%31,7) ve güçlü (%34,1) üreticiler olarak kategorize edildiğini göstermiştir. Salmonella izolatları arasında 12'si (%66,7) zayıf biyofilm oluşumu, 6'sı (%33,3) ise orta düzeyde biyofilm üretimi göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Although milk and dairy products have a broad consumer base due to their high nutritional value, they are classified among highly perishable foods that are vulnerable to microbial contamination. In particular, insufficient hygiene practices at any stage of production or processing may lead to contamination of the product with pathogenic bacteria such as Escherichia coli and Salmonella, thereby posing serious public health risks. Determination of bacteria producing extended-spectrum beta-lactamases (ESBL) in milk-derived isolates has revealed the issue of antimicrobial resistance in the food chain. In the present study, conducted between May and September 2024 in Bolu Province, 230 unpacked ice creams were investigated, yielding 92.6% E. coli and 2.6% Salmonella isolates. 58 of the 213 E. coli and 1 of the 18 Salmonella isolates were phenotypically positive for ESBL production. However, genotypic analysis revealed that 40.4% of E. coli isolates harbored ESBL-related genes, whereas no such genes were detected in any of the Salmonella isolates. A biofilm is a multilayered cellular matrix produced by microorganisms that adhere to surfaces, providing protection against environmental stresses. On equipment surfaces used in the production of dairy products, the biofilm-forming ability of pathogens including E. coli and Salmonella significantly increases contamination risk. Biofilm formation assays showed that 164 E. coli isolates (77%) produced biofilms, categorized as weak (34.1%), moderate (31.7%), and strong (34.1%) producers. Among Salmonella isolates, 12 (66.7%) exhibited weak biofilm formation and 6 (33.3%) demonstrated moderate biofilm production