Okul öncesi öğretmenlerinin bütünleştirmeye yönelik öz yeterlikleri ile duygusal zekâ düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between preschool teachers' self-efficacy for integration and emotional intelligence levels
- Tez No: 994019
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KANAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bütünleştirme, Öz Yeterlik, Duygusal Zekâ, Okul Öncesi Öğretmenleri, Duygusal zeka, Öz yeterlilik, Inclusion, Self-Efficacy, Emotional Intelligence, Preschool Teachers, Emotional intelligence
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
KARAHAN, Asuman, Okul Öncesi Öğretmenlerinin Bütünleştirmeye Yönelik Öz Yeterlikleri İle Duygusal Zekâ Düzeyleri Arasındaki İlişki, Yüksek Lisans Tezi, Sivas, 2026 Bu araştırma, okul öncesi öğretmenlerinin bütünleştirmeye yönelik öz yeterlikleri ile duygusal zekâ düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, değişkenler arasındaki ilişkinin yönünü ve gücünü ortaya koymak amacıyla nicel bir araştırma deseni olan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Bu araştırmanın evrenini, 2024–2025 eğitim-öğretim yılı itibarıyla Sivas ilinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi ve özel okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapan okul öncesi öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise, basit rastgele örnekleme yöntemiyle seçilen toplam 460 okul öncesi öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu”,“Kaynaştırma Uygulamalarına Yönelik Öğretmen Yeterlilik Ölçeği”ve“Rotterdam Duygusal Zekâ Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma sonucunda derlenen verilerin analizinde SPSS 26 programı kullanılmıştır. Ölçek puanları arasındaki ilişkiler için Pearson korelasyon yöntemi uygulanmıştır. İki kategorili değişkenler arasındaki farkları incelemek için bağımsız gruplar t testi, birden fazla kategorili değişkenler için ise ANOVA analizi yapılmıştır. ANOVA sonucunda anlamlı bir fark bulunduğu durumlarda, gruplar arasındaki ayrıntılı farkları belirlemek için LSD çoklu karşılaştırma testi kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre okul öncesi öğretmenlerinin bütünleştirmeye yönelik öz yeterlik genel puanları ile duygusal zekâ genel puanları arasında orta düzeyde pozitif yönlü ilişkiler olduğu saptanmıştır. Okul öncesi öğretmenlerinin cinsiyete göre bütünleştirmeye yönelik öz yeterlik genel puanları ile kaynaştırma eğitimi yeterlilik ve davranış yönetimi yeterlilik alt boyut puanları arasında anlamlı fark saptanmıştır. Erkek okul öncesi öğretmenlerinin bütünleştirmeye yönelik öz yeterlik genel ile kaynaştırma eğitimi yeterlilik ve davranış yönetimi alt boyut puan ortalamaları kadınlara göre daha yüksek bulunmuştur. Okul öncesi öğretmnelerinin yaşa, cinsiyete ve mesleki kıdeme göre duygusal zekâ puanları incelendiğinde anlamlı fark olduğu görülmüştür. Sonuç olarak okul öncesi öğretmenlerinin bütünleştirmeye yönelik öz yeterlik genel puanları ile duygusal zekâ genel puanları arasında orta düzeyde pozitif yönlü ilişkiler olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
KARAHAN, Asuman, The Relationship Between Preschool Teachers' Self-Efficacy Toward Inclusion and Their Emotional Intelligence Levels, Master's Thesis, Sivas, 2026 This study was conducted to determine the relationship between preschool teachers' self-efficacy toward inclusion and their emotional intelligence levels. A correlational survey model, which is a quantitative research design, was used in the study to reveal the direction and strength of the relationships between the variables. The population of the study consisted of preschool teachers working in public and private preschool education institutions affiliated with the Ministry of National Education in the province of Sivas during the 2024–2025 academic year. The sample of the study comprised a total of 460 preschool teachers selected through a simple random sampling method. The data collection tools used in the study were the“Personal Information Form,”the“Teacher Competency Scale for Inclusion Practices,”and the“Rotterdam Emotional Intelligence Scale.”SPSS 26 software was used to analyze the data obtained from the research. Pearson correlation analysis was applied to examine the relationships between scale scores. Independent samples t-test was used to examine differences between two-category variables, while ANOVA analysis was applied for variables with more than two categories. In cases where a significant difference was found as a result of ANOVA, the LSD multiple comparison test was used to identify detailed differences between groups. According to the findings of the study, moderate, positive relationships were found between preschool teachers' overall self-efficacy toward inclusion scores and their overall emotional intelligence scores. Significant differences were found between male and female preschool teachers' self-efficacy toward inclusion, as well as their inclusion education competency and behavior management competency sub-dimension scores. Male preschool teachers had higher mean scores in overall self-efficacy toward inclusion, inclusion education competency, and behavior management competency compared to female teachers. Significant differences were also found in preschool teachers' emotional intelligence scores according to age, gender, and professional experience. As a result, moderate, positive relationships were found between preschool teachers' overall self-efficacy toward inclusion scores and their overall emotional intelligence scores.