Kronik böbrek hastalığı olan çocuklarda uykuda solunum bozukluklarının değerlendirilmesi
Evaluation of sleep-disordered breathing in children with chronic kidney disease
  1. Tez No: 994030
  2. Yazar: HAKAN DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE AĞBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Apne-Hipopne İndeksi, Biyoyimpedans, Çocuk, Kronik Böbrek Hastalığı, Obstrüktif Uyku Apne Sendromu, Apnea–Hypopnea Index, Bioimpedance, Child, Chronic Kidney Disease, Obstructive Sleep Apnea Syndrome
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kronik böbrek hastalığı (KBH) tanılı hastalarda uykuda solunum bozukluklarının (USB) sıklığı yüksektir. Özellikle obstrüktif uyku apne sendromu (OSAS) daha sık görülür. KBH'de su ve tuz retansiyonu da evre arttıkça artmaktadır. Bu iki durumun ilişkisini inceleyen çocuk çalışması literatürde yoktur. Amacımız, KBH tanılı çocuklarda USB sıklığını ve KBH ilişkili risk faktörlerini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel, vaka-kontrol tarzındaki çalışmaya 6-21 yaş aralığında, evre 2-5 ve diyaliz bağımlı olamayan KBH tanılı 31 çocuk ve 13 sağlıklı kontrol dahil edildi. Adenotonsiller hipertrofi, fazla kilo ve obezite dışlama faktörü kabul edildi. USB anket ve polisomnografi ile değerlendirildi. Volüm yükü biyoyimpedans analizi, NT-proBNP düzeyleri ve kan basıncı ile değerlendirildi. Tuz metabolizması [Vasküler endotelial growth faktör-C (VEGF-c), idrar sodyum ölçümleri] ile değerlendirildi. İstatistiksel analizlerde Mann Whitney U, Kruskal Wallis testleri ve Spearman korelasyon analizi kullanıldı. Bulgular: Toplam 31 KBH hastasının ortanca yaşı 13,9 yıl (25.-75.p: 9.8; 17,1), kız erkek oranı 22/9 idi. OSAS sıklığı %77,4 idi. Evre arttıkça OSAS sıklığının arttığı görüldü ancak AHI sayısı ile eGFR arasında anlamlı ilişki gözlenmedi. PSG'de REM- AHI (p=0.059) kontrole göre yüksekti. Volüm yükü değerlendirildiğinde; OSAS varlığı veya AHI ile BCM parametreleri, NT-proBNP, kan basıncı, VEGF-C, idrar sodyum parametreleri arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Sonuç: KBH'li çocuklarda USB, özellikle OSAS sıktır. KBH evresi arttıkça OSAS sıklığının arttığı, PSG'de REM-AHI ve ODI ile eGFR arasındaki ilişkinin varlığı KBH'daki OSAS'ın kaslar veya doku ödemi ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Ancak çalışmamızda OSAS ile su ve tuz parametreleri arasında ilişki gösteremedik. Daha büyük kohortlarda çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Chronic kidney disease (CKD) is associated with a high prevalence of sleep-disordered breathing (SDB), particularly obstructive sleep apnea syndrome (OSAS). In CKD, fluid and sodium retention increase with disease progression; however, pediatric data on their relationship with SDB are limited. This study aimed to determine the frequency of SDB in children with CKD and to identify CKD-related risk factors. Material and Method: In this cross-sectional case-control study, 31 children aged 6–21 years with stage 2–5 CKD (non-dialysis) and 13 healthy controls were included. Adenotonsillar hypertrophy, overweight, and obesity were exclusion criteria. SDB was evaluated using questionnaires and polysomnography. Volume status was assessed by bioimpedance analysis, NT-proBNP levels, and blood pressure measurements. Salt metabolism was evaluated using vascular endothelial growth factor-C (VEGF-C) and urinary sodium parameters. Statistical analyses included Mann–Whitney U, Kruskal–Wallis, and Spearman correlation tests. Results: The median age of CKD patients was 13.9 years, and 22.9% were female. OSAS prevalence was 77.4% and increased with advancing CKD stage. No significant association was found between AHI and eGFR. REM-AHI was higher in CKD patients than controls (p=0.059). eGFR correlated negatively with REM-AHI (ρ=−0.392, p=0.029) and ODI (ρ=−0.426, p=0.017). No significant associations were observed between OSAS or AHI and volume- or sodium-related parameters. Conclusion: OSAS is common in children with CKD and increases with disease severity. Associations between REM-related parameters and eGFR suggest a potential pathophysiological link. Larger studies are needed to clarify underlying mechanisms.