Yazma eğitiminin iki yüzü: Sınıf öğretmenlerine metin yazmayı öğretme öz-yeterlik inancı ile 3 ve 4. sınıf öğrencilerinin hikaye yazma tutumu
The two sides of writing instruction: Classroom teachers' selfefficacy beliefs in teaching text writing and the story writing attitudes of 3rd and 4th grade students
  1. Tez No: 994031
  2. Yazar: HİLAL ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSEL ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hikaye yazma, Yazma öğretimi, Öz yeterlilik, Story writing, Writing training, Self-efficacy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, sınıf öğretmenlerinin metin yazmayı öğretme öz yeterlik inancı ile ilkokul 3 ve 4. sınıf öğrencilerinin hikâye yazma tutumu incelenmiştir. Araştırma, karma yöntem ve karma yöntem desenlerinden olan sıralı açıklayıcı desen kullanılarak yürütülmüştür. Nicel veriler, Metin Yazmayı Öğretme Öz Yeterlik Ölçeği, İlkokul 3 ve 4. Sınıf Öğrencileri İçin Hikâye Yazmaya Yönelik Tutum Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Nicel verileri destekleyen nitel veriler ise öğretmen görüşme formları ile toplanmıştır. Öğretmenlerin metin yazmayı öğretme öz yeterliği yüksek düzeyde tespit edilmiştir. Katılımcıların MYÖÖ puanlarının cinsiyet, yaş, çalışma süresi ve öğrenim durumlarına göre anlamlı farklılık göstermemiştir. HYYTÖ sonuçlarına bakıldığında ise olumlu alt boyutta kız öğrenciler lehine, olumsuz tutum alt boyutunda erkek öğrenciler lehine anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Diğer bir anlamlı farklılık ise sınıf düzeyi değişkeninde olumlu tutum alt boyutunda 3. sınıf öğrencileri lehine, olumsuz tutum alt boyutunda 4. sınıf öğrencileri lehine olmuştur. Anne eğitim durumu değişkeni açısından bakıldığında olumlu tutum alt boyutunda anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Annesi ortaokul mezunu olan öğrencilerin puanı, annesi lise, üniversite ve lisansüstü mezunu olan öğrencilere göre daha yüksek olarak tespit edilmiştir. Olumsuz tutum alt boyutunda ise anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Baba eğitim durumu değişkeninde olumlu tutum ve olumsuz tutum alt boyutlarında anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Nitel veriler, öğretmenlerin yazma sürecine başlarken, yazma sürecinde ve yazma sürecini değerlendirirken bireysel farklılıkları dikkate aldığını, ihtiyaca göre hareket ettiğini, öğrencileri işe kattığını, öğrencilerin yaratıcılığını destekleyen uygulamalar kullandığını göstermektedir. Öğretmenlerin hikâye yazma çalışmalarında en çok kullandığı yöntem ve etkinlikler; beyin fırtınası, görsellerle hikâye oluşturma, kelime küpleri, hikâye tamamlama, taslak oluşturma, geri bildirim verme olmuştur. Öğrenciler, hikâye yazma sürecinde başlama güçlüğü, olayları genişletememe, hikâyeyi sonuçlandıramama, kurgu/olay örgüsü oluşturamama sorunları yaşarken öğretmenler bu sorunları örnek metin inceleme, taslak oluşturmaya yardım etme gibi etkinliklerle aşmaya çalışmaktadır. Araştırma sonuçları, öğretmenlerin kendilerini metin yazmayı öğretme sürecinde yeterli hissetmelerinin öğrencilerin tutumlarına doğrudan yansımadığını, süreçte kullanılan yöntemler, geri bildirimler ve öğrencilerin bireysel farklılıklarının öğrenci tutumları üzerinde daha başat rol oynadığını ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda yazma öğretiminde öğretmen öz yeterliği ile öğretim sürecine ilişkin uygulamaların birlikte ele alınmasının önemli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examined the relationship between primary school teachers' self-efficacy beliefs in teaching text writing and the attitudes of third- and fourth-grade students toward story writing. The research was conducted using a mixed-methods approach and employed asequential explanatory design, one of the mixed-methods research designs. Quantitative data were collected using the Text Writing Teaching Self-Efficacy Scale and the Attitude Scale Toward Story Writing for Third- and Fourth-Grade Primary School Students. The qualitative data supporting the quantitative findings were obtained through teacher interview forms. The findings indicated that teachers' self-efficacy beliefs in teaching text writing were at a high level. The participants' scores on the Text Writing Teaching Self-Efficacy Scale did not show a statistically significant difference according to gender, age, years of teaching experience, or educational level. The results of the Attitude Toward Story Writing Scale revealed a statistically significant difference in favor of female students in the positive attitude subdimension and in favor of male students in the negative attitude subdimension. Another significant difference was found with respect to grade level: in the positive attitude subdimension, third-grade students scored higher, whereas in the negative attitude subdimension, fourth-grade students scored higher. Regarding maternal education level, a statistically significant difference was found in the positive attitude subdimension, with students whose mothers were middle school graduates scoring higher than those whose mothers were high school, university, or postgraduate graduates. No statistically significant difference was found in the negative attitude subdimension with respect to maternal education level. In terms of paternal education level, no statistically significant differences were identified in either the positive or negative attitude subdimensions. The qualitative findings showed that teachers take individual differences into account when initiating the writing process, during the writing process, and while evaluating students' writing. They act according to students' needs, actively involve students in the process, and employ practices that support students' creativity. The most frequently used methods and activities in story writing instruction included brainstorming, creating stories using visuals, word cubes, story completion activities, drafting, and providing feedback. While students experienced difficulties such as initiating writing, elaborating events, concluding stories, and constructing plots or storylines, teachers attempted to overcome these difficulties through activities such as analyzing model texts and guiding students in drafting. The results of the study indicate that teachers' perceptions of self-efficacy in teaching text writing do not directly translate into students' attitudes toward writing. Rather, the instructional methods employed in the process, the feedback provided, and students' individual differences play a more dominant role in shaping students' attitudes. Accordingly, it is concluded that teacher self-efficacy and instructional practices should be considered together in writing instruction.