Günümüz Bitlis medreseleri ve arap dili öğretimi
Contemporary madrasahs in Bitlis and Arabic language education
  1. Tez No: 994052
  2. Yazar: MUHAMMED ABİD AKPOLAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CELAL ÖRAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Dilbilim, Arşiv, Education and Training, Linguistics, Archive
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Dili Ve Belâğatı, Bitlis, Medrese, Eğitim-Öğretim, Müdderis, Arabic Language And Rhetoric, Bitlis, Madrasa, Education And İnstruction, Müderris
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması,“Günümüz Bitlis Medreseleri ve Arap Dili Öğretimi”başlığıyla hazırlanmış olup, üç bölümden oluşmaktadır. Araştırmanın giriş kısmında, araştırmanın amacı, yöntemi ve kapsamı ele alınmıştır. Tezin birinci bölümü, medresenin tanımından başlayarak tarihsel gelişimini ve klasik modelin dönüşümünü ele almakta, Bitlis il ve ilçelerindeki önemli medreseler ve alimlerin ilmî mirası üzerinden geleneğin sürekliliğini vurgulamaktadır. İkinci bölümde, bölgede aktif olan medreselerin organizasyon şemaları ve eğitim sistemleri incelenmiştir. Bu bağlamda, birebir eğitim, mütalaa, müzakere ve takrir gibi medreseye özgü pedagojik uygulamalar ile seyda, müderris, mir gibi eğitim aktörlerinin rolleri değerlendirilmiştir. Bölüm, medreselerin yapısal ve içeriksel temel eksikliklerinin analiziyle sonlanmaktadır. Üçüncü ve son bölümde ise, yabancı dil öğretim teknikleri çerçevesinde, Bitlis medreselerinde okutulan Arap dili ve belâgatı kitaplarının işlevi analiz edilmiştir. Bu analiz, günümüz Bitlis medreselerinde uygulanan Arapça öğretiminin genel bir değerlendirilmesiyle sonuçlandırılmıştır. Tez, Bitlis medrese geleneğinin hem kurumsal yapısını hem de en temel unsuru olan Arap dili eğitimini güncel bir bakış açısıyla ortaya koyarak alana katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis, titled“Contemporary Bitlis Madrasas and Arabic Language Instruction,”is composed of three main chapters. The introduction presents the aim, methodology, and scope of the study. The first chapter discusses the definition of the madrasa, its historical development, and the transformation of the classical model. It also emphasizes the continuity of the scholarly tradition by examining prominent madrasas in Bitlis and its districts, along with the intellectual legacy of their notable scholars. The second chapter analyzes the organizational structures and educational systems of currently active madrasas in the region. Within this framework, pedagogical practices specific to the madrasa tradition—such as individualized instruction, mütalaa (textual study), müzakere (scholarly discussion), and takrir (formal lecture)—are evaluated, together with the roles of key educational figures including the seyda, müderris, and mir. The chapter concludes with an assessment of the fundamental structural and curricular shortcomings observed in these institutions. The third and final chapter examines the function of Arabic language and rhetoric textbooks used in Bitlis madrasas within the context of contemporary foreign language teaching methodologies. This evaluation culminates in a comprehensive assessment of the current state of Arabic language instruction in Bitlis madrasas. By offering an updated perspective on both the institutional structure of the Bitlis madrasa tradition and its core component—Arabic language education—this thesis aims to contribute meaningfully to the field.