Orta öğretimde Oryantiring sporu ile ders dışı eğitim uygulamaları: Bir model önerisi
Extracurricular education practices with orienteering in secondary education: A model proposal
- Tez No: 994057
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YAŞAR ŞAHİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi ve spor dersi, Bireysel sporlar, Bireysel ve toplu etkinlik dersi, Okul sporları, Physical education and sports lesson, Individual sports, Individual and collective activity lesson, School sports
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, ülkemizdeki ortaöğretim kurumlarında verilen ders dışı oryantiring uygulamalarının öğretmenler ve öğrenciler için varlığı, kapsamı ve içeriğinin derinlemesine incelenmesi yapılarak bir model önerisi hazırlanmıştır. Oryantiring, Millî Eğitim Bakanlığı, ders dışı egzersiz ve diğer ana kavramlar hakkında detaylı bilgilendirme yapılarak, ulusal ve uluslararası literatürde yer alan araştırmaların değerlendirmeleri ve etkileri ile birlikte ele alınmıştır. Ders dışı oryantiring konusunda farklı ülkelerdeki uygulama ve araştırma örnekleri, kullanılan yöntemler ve göstergeler açısından incelenmiş, sonuç olarak ulusal ve uluslararası uygulamaların ayrıntılı bir analiz ve değerlendirmesine dayanarak ülkemize uyarlanan ve aynı zamanda okullarda ortaöğretim öğrencilerine ders dışı egzersiz olarak uygulanabilirliği de dikkate alınarak bir model önerisi yapılmıştır. Karma eylem araştırması biçiminde tasarlanan çalışmada; Verilerin toplanmasında; Görüntü kayıtları, uzman görüşleri, öğretmen ve öğrenciler için hazırlanmış yapılandırılmış bireysel gözlem formları kullanılmıştır. Çalışma Ankara'da özel bir okulda öğrenim gören ortaöğretim kademesindeki 26 öğrenci ve bir öğretmen ile yürütülmüş ve uygulama alanlarına göre belirlenmiş model önerisindeki örneklemler değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 21.0 paket programında varyans (Anova), T-Testi ve betimsel olarak analiz edilmiştir. Çalışmanın bulguları 3 başlık altında toplanmıştır. Bunlar; (1) Sınıf içinde gerçekleştirilen teorik ve pratik oryantiring uygulamalar. (2) Spor Salonlarında gerçekleştirilen oryantiring uygulamaları ve (3) Açık alanda gerçekleştirilen tüm oryantiring uygulamalarını içermektedir. Elde edilen bulgulara göre; öğrenci ön test ve son test ortalamaları arasında ve öğretmen ön test ve son test ortalamaları arasında anlamlı bir fark ortaya çıkmış, araştırma kapsamında uygulanan eğitimin olumlu yönde bir gelişim gösterdiği saptanmıştır. Önerilen uygulama ve yöntemler oryantiring dair yeni bir ders dışı eğitimin temelini belirlerken, konuların içerikleri, ölçme ve değerlendirme boyutu, sıralamaları, amaca uygun özel olarak hazırlanmış harita ve diğer görseller ile zenginleştirilmiş ders planları sayesinde aynı zamanda somut bir model ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, a model proposal was prepared thoroughly analyzing the existence, scope and content of extracurricular orienteering practices for teachers and students in secondary schools in Turkey. Detailed information on orienteering, alongside with Ministry of Education, extracurricular exercises and other main concepts, was given with the evaluations and effects of the studies in national and international literature. Practices and research examples on extracurricular orienteering in different countries were examined in terms of the methods and indicators used. As a result, the study proposes an adapted model in Turkey based on detailed analysis and evaluation of national and international practices, considering its applicability as an extracurricular exercise for secondary school students. While the proposed practices and methods in this study determine the basis of a new extracurricular education about orienteering, the findings of the study also reveal a concrete model thanks to the contents, measurement and evaluation dimension, the order of the subjects and lesson plans prepared with maps and other visuals. This research is an mixed action research in which the data were gathered through video recordings, expert opinions, and structured observation forms–both for students and teachers. The research was conducted with 26 students studying and one Teacher in a private secondary school in Ankara, Turkey. Proposed sample modals were evaluated based on their application areas. The obtained data were analyzed in SPSS (version 21.0) software using ANOVA, t-test and descriptive analysis. The findings of the study were gathered under three title: (1) Theoretical and practical orienteering practices in the classroom. (2) Orienteering practices carried out in sports halls and (3) all orienteering practices performed in open areas. According to the findings obtained, there was a significant difference between the students' pre-test and post-test averages and between the teacher's pre-test and post-test averages, and it was determined that the training applied within the scope of the research contributed to the students' progress. The proposed practices and methods set the foundation for a new extracurricular training in orienteering, as well as presenting a concrete model thanks to the content of the subjects, the measurement and evaluation dimension, their order, the lesson plans prepared with maps and other visuals specifically designed for this purpose.