English preparatory school instructors' and stakeholders' application and perception of technology in EFL classes
İngilizce hazırlık okulu eğitimcilerinin ve paydaşlarının İngilizce hazırlık sınıflarında teknoloji uygulamaları ve algısı
  1. Tez No: 994188
  2. Yazar: HATİCE OSTA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİDAYET SARANDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: ELT, ELT
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma İstanbul'da bulunan bir vakıf üniversitesindeki (a) yabancı dil sınıflarında teknoloji entegrasyonunu etkileyen faktörlerin, (b) yabancı dil öğreticilerinin yabancı dil sınıflarındaki teknoloji entegrasyonuna, algısına, değişen davranışlarına ve ihtiyaçlarına yönelik algılarının ve son olarak (c) bahsi geçen üniversitedeki paydaşların destek ve değerlendirmesinin araştırılmasını amaçlamaktadır. Mevcut üniversitede teknoloji kullanımı açısından daha derin bir anlayışa sahip olunması, kurumun ve öğretim elemanlarının ihtiyaçlarına cevap verilmesi amaçlanmıştır. Veriler, 68 eğitmenle yapılan bir anket, anket katılımcıları arasından seçilen rastgele 20 eğitmenle yapılan yarı yapılandırılmış odak grup görüşmesi ve verileri üçgenlemek için paydaşlarla (CPDU üyesi, seviye koordinatörleri, bölüm başkanı) yapılan görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Çalışmanın amacı, teknolojinin derslere entegrasyonunu etkileyen faktörleri, öğretim elemanlarının derslerdeki algılarını ve uygulamalarını, idari beklenti ve desteği daha derinlemesine anlamayı amaçlamıştır. Bulgular, katılımcıların genel olarak teknolojinin sınıflarına entegrasyonuna yönelik olumlu tutumlara sahip olduklarını ancak çevrimiçi ya da hibrit öğretime karşı endişe taşıdıklarını ortaya koymuştur. Çalışma sonunda öğretim elemanlarının tercihleri ile diğer paydaşların öğretim elemanlarının tercih beklentileri arasında farklılık ortaya çıkmıştır. Ayrıca eğitmenlerine gelişme şansı vermek için paydaşların giderek daha fazla sorumluluk alması ve eyleme geçmesi gerektiği ortaya konmuştur. Benzer bağlamlara sahip diğer yükseköğretim kurumlarında daha fazla teknoloji entegrasyonu araştırmasının desteklenmesi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The present study aims to investigate (a) the factors affecting the integration of technology into English as a Foreign Language (EFL) classes, (b) the perceptions, habits, needs of EFL instructors and (c) the stakeholders' (head of the department, level coordinators, Continuous Professional Development Unit member) support and evaluation of the current technology use at a foundation university in İstanbul. This study aims to investigate the current use of technology in universities and its alignment with the needs of the institution and instructors. The research employs a mixed methods approach, combining qualitative and quantitative data collection and analysis methods to provide a comprehensive understanding of the technological landscape in higher education. The data were collected through a questionnaire conducted with sixty-eight instructors, a semi-structured focus group interview with twenty instructors chosen randomly from the participants who completed the questionnaire and interviews with six stakeholders (a member of Continuous Professional Development Unit, four level coordinators, and the head of the department) to triangulate the data and obtain generalizability. The findings showed that while the instructors had positive attitude toward technology integration into their teaching, they had some reservations about online or hybrid education. That revealed a gap between the instructors' preference of mode of education and stakeholders' opinion of instructors' preference. In addition, it would be of benefit for the stakeholders to assume greater responsibility and take proactive measures for the professional development of instructors to enhance the instructors' technology use. While the study was carried out on a limited scale, there is a desire to provide further support for research on technology integration in other higher education institutions with comparable contexts.