Farklı tipte araç kullanan sürücülerde fiziksel aktivite düzeyi ile vücut farkındalığı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between physical activity level and body awareness in drivers using different types of vehicles
  1. Tez No: 994264
  2. Yazar: LATİFE TOSUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL HAKAN UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite, vücut farkındalığı, profesyonel sürücüler, IPAQ, VFA, ölçek, Sürücüler, Physical activity, body awareness, professional drivers, IPAQ, BAQ, questionnaire, Drivers
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Başlık: Farklı tipte araç kullanan sürücülerde fiziksel aktivite düzeyi ile vücut farkındalığı arasındaki ilişkinin incelenmesi Amaç: Çalışmamız, farklı tipte araç kullanan profesyonel sürücülerde fiziksel aktivite düzeyi ile vücut farkındalığı arasındaki ilişkinin incelenmesi, bu değişkenlerin demografik ve mesleki faktörlerle olan ilişkilerinin değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirildi. Yöntem: Çalışmamıza ambulans, otobüs, kamyon, tramvay ve taksi sürücülerinden oluşan toplam 250 erkek sürücü dahil edildi. Fiziksel aktivite düzeyi Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (IPAQ) ile, vücut farkındalığı ise Vücut Farkındalığı Anketi (VFA) ile değerlendirildi. Demografik özellikler ve çalışma koşullarına ilişkin veriler yapılandırıldı anket formu kullanılarak toplandı. Sürücü grupları arasındaki karşılaştırmalar ve değişkenler arasındaki ilişkiler uygun istatistiksel analizler kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Sürücü gruplarının ortalama vücut farkındalığı puanı 69,75±8,87, IPAQ-SF ortalaması 377,81±228,89 MET-dk/haftadır. Sürücü grupları yaş, eğitim, çalışma/sürüş deneyimi, medeni durum, kronik hastalık, çalışma düzeni, günlük araç kullanma süresi ve ekonomik durum açısından farklılaşırken, VKİ, sigara ve alkol kullanımı açısından homojendir. Tüm sürücülerde yaş ile vücut farkındalığı arasında negatif ilişki saptandı, vücut farkındalığı çalışma deneyimine göre farklılaşmış, VKİ ile ilişki bulunmadı. Fiziksel aktivite düzeyi sürücü gruplarına göre farklılaştı; tramvay sürücülerinde fiziksel aktivite ve vücut farkındalığı daha yüksek, kamyon sürücülerinin tamamı inaktif bulundu. Aktif–inaktif gruplar arasında vücut farkındalığı farkı saptanmazken, taksi sürücülerinde yaş ve çalışma deneyimi ile fiziksel aktivite düzeyi ilişkilidir. Sonuç: Profesyonel sürücülerde fiziksel aktivite düzeyi ve vücut farkındalığı, sürücü grupları ve mesleğe özgü çalışma koşullarına bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Fiziksel aktiviteyi ve vücut farkındalığını geliştirmeye yönelik müdahalelerin, meslek gruplarının çalışma koşulları dikkate alınarak planlanması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Title: Relationship between physical activity level and body awareness in drivers using different vehicle types Purpose: To investigate the relationship between physical activity level and body awareness in professional drivers using different vehicle types and to examine associations with demographic and occupational factors. Method: This cross-sectional study included 250 male drivers (ambulance, bus, truck, tram, and taxi). Physical activity was assessed with the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ) and body awareness with the Body Awareness Questionnaire (BAQ). Demographic characteristics and working conditions were collected using a structured questionnaire. Group comparisons and associations were analyzed using appropriate statistical methods. Findings: The mean body awareness score was 69.75 ± 8.87, and the mean IPAQ-SF score was 377.81 ± 228.89 MET-min/week. Driver groups differed in demographic and work-related characteristics but were homogeneous regarding BMI, smoking, and alcohol use. Overall, body awareness was negatively associated with age and differed by work experience, with no association with BMI. Physical activity levels varied across driver groups; tram drivers showed higher physical activity and body awareness, while all truck drivers were inactive. Body awareness did not differ between active and inactive groups, whereas among taxi drivers, physical activity was associated with age and work experience. Conclusion: Physical activity level and body awareness may vary across driver groups and occupation-specific working conditions. Interventions to increase physical activity and improve body awareness should be planned considering the working conditions of each occupational group