Anayasa Mahkemesi'nin tutuklama ve adli kontrol tedbirlerine ilişkin içtihatları kapsamında kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı
The right to personal liberty and security of the person within the Constitutional Court's jurisprudence on arrest judicial control measures
- Tez No: 994292
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESLİHAN ÖZELER SEZİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kamu hukuku, Public law
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, bireyin fiziksel ve ruhsal bütünlüğünü koruyan temel haklar arasında yer almakta olup, çağdaş hukuk sistemleri açısından merkezi bir önem taşımaktadır. Bu hak bireylerin keyfi müdahalelere karşı korunması ve kamu gücünü kullanan yetkili makamların ancak belirli koşullar altında ve hukuka uygun biçimde sınırlama getirebilmesini mümkün kılan yapısıyla demokratik toplum düzeninin temel taşlarından biridir. Çalışmada, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının tarihsel gelişimi, uluslararası belgeler ve ulusal düzenlemeler çerçevesinde ele alınmakta; özellikle Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin konuya dair yaklaşımına değinilmektedir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin içtihatları da bu hakkın yorumlanmasında yol gösterici rol oynamaktadır. Türkiye'de anayasal güvenceye sahip olan kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, başta Anayasa olmak üzere çeşitli mevzuat düzenlemeleri ile korunmaktadır. Çalışmanın ilerleyen bölümlerinde Anayasa Mahkemesi kararlarına da yer verilerek, uygulamada bu hakkın nasıl şekillendiği ve hangi hukuki kıstasların esas alındığı ortaya konulmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın amacı, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının kavramsal temelini açıklamak, ilgili ulusal ve uluslararası düzenlemeleri değerlendirmek ve uygulamaya dair genel bir inceleme sunmaktır.
Özet (Çeviri)
The right to liberty and security of person holds a central position among fundamental rights that safeguard the physical and mental integrity of individuals, and is of critical significance within modern legal systems. This right aims to protect individuals against arbitrary interference and ensures that public authorities may impose restrictions on liberty only under certain conditions and in accordance with the law. As such, it constitutes a cornerstone of democratic society. This study examines the historical evolution of the right to liberty and security, with a focus on both international instruments and domestic regulations. In particular, the analysis covers the approaches adopted by the Universal Declaration of Human Rights and the European Convention on Human Rights. The jurisprudence of the European Court of Human Rights is also addressed as a guiding source for interpreting and delimiting the scope of this right. In the context of Turkey, the right to liberty and security is constitutionally protected and regulated primarily by national legal instruments. Accordingly, the study includes an evaluation of the relevant constitutional provisions and legislative measures, accompanied by a case-based analysis of decisions rendered by the Constitutional Court. These decisions illustrate the legal standards and guarantees applied in practice with regard to the protection of this fundamental right. The primary objective of the study is to provide a conceptual framework for the right to liberty and security, to assess its legal foundations within international and national contexts, and to present a general overview of its application through relevant case law.