Modern dönem Yahudi mezheplerinin“Öteki”bağlamında Müslümanlara bakışı: Filistin örneği
The perspectives of modern Jewish denominations on Muslims within the framework of the“Other”: The case of Palestine
  1. Tez No: 994298
  2. Yazar: KEZBAN DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAHİM AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Filistin, Müslümanlar, Yahudilik, Palestine, Muslims, Judaism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Dinler, öğretileri ve kuralları aracılığıyla hitap ettiği topluluğu yönlendirmektedir. Dini öğretilerin ve kuralların doğru yorumlanması ve aktarılması bireysel ve toplumsal açıdan önem arz etmektedir. Zira yapılan yanlış bir aktarım kuşaklar boyu devam edecek bir karmaşaya sebep olacaktır. Bu çalışmada Modern dönem Yahudi mezheplerinin öteki bağlamında Müslümanlara bakışı Filistin örneği üzerinden ele alınmaktadır. Yahudilikte var olan“öteki”anlayışı, teolojik kökenlerinden başlayarak modern dönem mezhepsel yorum farklılıklarına kadar uzanan bir süreçte gelişim göstermiştir. İbrahim, İshak ve Yakup ile başlayan Yahudi kimliği; Musa sonrasında yaşanan gelişmelerle yeniden şekillenmiştir. Bu durum Tanrı-Yahudi ilişkisini etkilediği gibi Yahudi ve“öteki”ilişkisini de etkilemiştir. Aydınlanma çağı ile Yahudilik yeniden bir mezhepleşme sürecine girmiştir. Reform, Ortodoks, Muhakazakâr ve Yeniden Yapılanmacı Yahudi mezhepleri modern dönemin ahlaki, teolojik, toplumsal ve politik koşulları doğrultusunda“öteki”ne olan yaklaşımlarında farklı yönelimler geliştirmişlerdir. Bu nokta hem Filistinli Müslümanlara hem de İsrail-Filistin ilişkisine yönelik önemli bir gelişmedir. Zira 19.yüzyılın son dönemlerinde başlayan ve 1948'de İsrail'in kurulmasıyla bir krize dönüşen Yahudi-Müslüman ilişkileri henüz köklü bir çözüme kavuşturulamamıştır. Bu bağlamda modern dönem Yahudi mezheplerinin gerek teolojik söylemleri gerekse politik adımlara verdikleri tepkileri kritik öneme sahiptir. Tez giriş, üç bölüm ve sonuç kısımlarından oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezin konusu ve amacı, önemi, yöntemi, kapsam ve sınırlılığına dair bilgilere yer verilmiştir. Birinci bölümde Yahudi/Yahudilik ve öteki kavramlarının tanımları verilmiştir. İkinci bölümde Yahudilikte öteki'ne bakış ortaya konulmuştur. Üçüncü bölümde ise modern dönem Yahudi mezhepleri hakkında genel bir bilgilendirme yapılarak mezheplerin teolojik farklılıklarına değinilmiştir. Ayrıca Filistinli Müslümanlara olan bakışları ahlaki, teolojik ve sosyo-politik açılardan ele alınmıştır. Sonuç kısmında ise mezheplerin Filistinli Müslümanlara bakışında yalnızca teolojik farklılıkların değil aynı zamanda modern ulus-devlet, politika ve Yahudi kimliği hakkındaki tartışmaların da etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Religions, through their teachings and laws, guide the communities to which they address themselves. The accurate interpretation and transmission of religious doctrines and rules are of great importance both individually and socially, since any misinterpretation may lead to confusion that can persist across generations. This study examines the perspectives of modern Jewish denominations toward Muslims within the framework of the concept of the“Other,”focusing particularly on the case of Palestine. The understanding of the“Other”in Judaism has developed over a long historical process, beginning with its theological foundations and extending to modern denominational interpretations. The Jewish identity, which originated with Abraham, Isaac, and Jacob, was reshaped through the developments following the era of Moses. This transformation influenced not only the relationship between God and the Jewish people but also that between Jews and the“Other.”With the Enlightenment, Judaism entered a new phase of denominational differentiation. The Reform, Orthodox, Conservative, and Reconstructionist movements each developed distinct orientations toward the“Other”in response to the moral, theological, social, and political conditions of the modern era. This diversity has significant implications for both Jewish perceptions of Palestinian Muslims and the broader dynamics of the Israeli–Palestinian relationship. Since the late nineteenth century—and particularly after the establishment of the State of Israel in 1948—Jewish–Muslim relations have become increasingly complex and remain unresolved. In this context, the theological discourses and political reactions of modern Jewish denominations hold critical importance. The thesis consists of an introduction, three chapters, and a conclusion. The introduction presents information regarding the subject and purpose of the thesis, its significance, method, scope, and limitations. The first chapter provides definitions of the concepts“Jew”/“Judaism”and“the Other.”The second chapter outlines the perspective on the“Other”in Judaism. The third chapter offers a general overview of modern Jewish denominations and discusses their theological differences. In addition, the denominations' views of Palestinian Muslims are examined from moral, theological, and socio-political perspectives. The conclusion reveals that the denominations' attitudes toward Palestinian Muslims are shaped not only by theological differences but also by debates concerning the modern nation-state, politics, and Jewish identity.