Özel sağlık işletmelerinde e-işe alım süreci ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki: Kazakistan ve Türkiye örneği
The relationship between human resources electronic recruitment process and organizational commitment in private healthcare institutions: Kazakhstan and Türkiye example
- Tez No: 994345
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜL KARAKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: E-İşe Alım, Örgütsel Bağlılık, Sağlık Sektörü, Türkiye, Kazakistan, İnsan kaynakları yönetimi, E-Recruitment, Organizational Commitment, Healthcare Sector, Türkiye, Kazakhstan, Human resources management
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZEL SAĞLIK İŞLETMELERİNDE E-İŞE ALIM SÜRECİ İLE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ARASINDAKİ İLİŞKİ: KAZAKİSTAN VE TÜRKİYE ÖRNEĞİ Dilyara ABRAİMOVA Kayseri Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ekim 2025 Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Gül KARAKUŞ ÖZET Bu çalışma, Kazakistan ve Türkiye'deki sağlık çalışanlarının elektronik işe alım süreci (e-işe alım) ile örgütsel bağlılık düzeyi arasındaki ilişkiyi incelemek üzere yapılmıştır. Çalışmanın temel amacı, e-işe alım süreçleri ile özel sağlık kurumları çalışanlarının örgütsel bağlılık düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek ve bu ilişkiyi Türkiye ve Kazakistan örneği üzerinden değerlendirmektir. Araştırma kapsamında veriler Türkiye'de ve Kazakistan'da özel kliniklerde görev yapan sağlık çalışanlarından toplanmıştır. Her iki ülkeden eşit sayıda, toplamda 612 katılımcıya ulaşılmıştır. Her iki ülkeden 306 sağlık çalışanı çalışmaya katılmıştır. Veriler anket yöntemiyle toplanmış ve analiz için SPSS 22.0 istatistiksel analiz programı kullanılmıştır. E-işe alım süreci ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi ve ilişkinin yönünü belirlemek amacıyla korelasyon ve regresyon analizleri uygulanmıştır. Çalışmada, örgütsel bağlılığın alt boyutları olan duygusal bağlılık, devam bağlılığı ve normatif bağlılık değişkenleri ayrı ayrı ele alınmıştır. Her iki ülkede (Türkiye ve Kazakistan) e-işe alım süreci ile örgütsel bağlılık alt boyutları arasında anlamlı ve pozitif yönlü ilişki tespit edilmiştir. Ancak Türkiye'de e-işe alım uygulamaları ile örgütsel bağlılığın alt boyutları arasında yer alan devam bağlılığı arasında herhangi bir ilişki tespit edilememiştir, Analiz sonuçları, e-işe alım uygulamalarının çalışanların örgütleriyle kurdukları duygusal ve normatif bağlılık düzeylerini güçlendirdiğini ve dijital işe alım sürecine ilişkin olumlu algıların örgütsel bağlılık üzerinde anlamlı bir etkisi olduğunu göstermektedir. Bu bulgular, dijital işe alım süreçlerinin çalışan-örgüt ilişkisini destekleyen bir unsur haline geldiğini ve modern istihdam uygulamalarında örgütsel bağlılığın artırılmasına katkı sağladığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
THE RELATIONSHIP BETWEEN HUMAN RESOURCES ELECTRONİC RECRUITMENT PROCESS AND ORGANIZATIONAL COMMITMENT IN PRIVATE HEALTHCARE INSTITUTIONS: KAZAKHSTAN AND TÜRKİYE EXAMPLE Dilyara ABRAİMOVA Kayseri University Institute of Graduate Education Master Thesis, October 2025 Thesis Advisor: Asst. Prof. Dr. Gül KARAKUŞ ABSTRACT This study aims to examine the relationship between the e-recruitment process and the level of organizational commitment among healthcare employees in Kazakhstan and Turkey. The main purpose of the study is to examine the relationship between e- recruitment processes and organizational commitment levels of employees of private health institutions and to evaluate this relationship through the examples of Türkiye and Kazakhstan. Data were collected from employees working in private clinics in Türkiye and healthcare professionals in privite clinics in Kazakhstan. A total of 612 participants took part in the study, with 306 from each country. Data were gathered through questionnaires and analyzed using the SPSS 22.0 statistical program. Correlation and regression analyses were applied to determine the relationship and direction of the relationship between the e-recruitment process and organizational commitment. In both countries (Türkiye and Kazakhstan), a significant and positive relationship was found between the e-recruitment process and the sub-dimensions of organizational commitment. However, in Türkiye, no relationship was found between e-recruitment practices and continuance commitment, a sub-dimension of organizational commitment. The findings indicate that e-recruitment processes enhance employees' emotional and normative attachment to their organizations. Overall, digital recruitment appears to serve as a reinforcing mechanism in the employee organization relationship, contributing to stronger organizational commitment in contemporary employment contexts.