Alfa kuşağı öğrencilerinin ve velilerinin tutum ve davranışlarının okula yansımalarının sınıf öğretmenlerinin görüşlerine göre değerlendirilmesi
Evaluation of the attitudes and behaviors of alpha generation students and their parents and their reflections on the school according to the opinions of primary teachers
- Tez No: 994378
- Danışmanlar: PROF. DR. SABAHATTİN ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Alfa kuşağı, ilkokul, tutum, sınıf öğretmeni, durum çalışması, Sınıf anneleri, Sınıf eğitimi, Sınıf yönetimi, Sınıf öğretmenleri, Öğrenciler, Alpha generation, elementary school, attitude, classroom teacher, case study, Alpha generations, Classroom mothers, Classroom training, Classroom management, Class teachers, Students
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Toplumsal, teknolojik ve kültürel dönüşümlerle birlikte kuşaklar arasındaki farklılıklar, eğitim ortamlarında öğrencilerin öğrenme süreçleri, davranış örüntüleri ve okul deneyimleri açısından giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Özellikle dijital çağın içine doğan Alfa kuşağı öğrencilerinin özelliklerinin ve bu kuşağa mensup öğrencilerin velilerinin tutumlarının okul ortamına yansımalarının, öğretmen görüşleri doğrultusunda ele alınması, güncel eğitim uygulamalarının anlaşılması açısından anlamlı görülmektedir. Bu bağlamda çalışmada, Alfa kuşağında yer alan öğrencilerin ve bu öğrencilerin velilerinin davranışlarının okula yansımalarının sınıf öğretmenlerinin görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma, nitel araştırma yaklaşımı kapsamında durum çalışması deseninde yürütülmüş; veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Çalışma grubu, kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemiyle belirlenen ve gönüllü olarak katılan 30 sınıf öğretmeninden oluşmuştur. Görüşmeler yüz yüze gerçekleştirilmiş, katılımcı yanıtları yazılı olarak alınmış ve elde edilen veriler betimsel analiz ile içerik analizi birlikte kullanılarak çözümlenmiştir. Elde edilen bulgular, öğretmenlerin Alfa kuşağı öğrencilerini bazı yönleriyle teknolojiye yatkın, özgüveni yüksek, meraklı ve dijital içeriklerle öğrenmeye açık bireyler olarak tanımladıklarını; bununla birlikte sorumluluk alma isteğinde zayıflık, dikkat süresinde kısalma, kurallara uyum ve disiplin sorunları, sosyal uyum güçlükleri, akran zorbalığı ve teknoloji bağımlılığı gibi güçlük alanlarına da sıklıkla vurgu yaptıklarını göstermektedir. Öğrenme alışkanlıkları açısından dijital içeriklere ve etkinlik temelli öğrenmeye ilginin arttığı; ancak derse odaklanma süresinde azalma, geleneksel yöntemlerden çabuk sıkılma, dikkat dağınıklığı ve araştırma yapmada zorlanma gibi durumların öne çıktığı ifade edilmiştir. Öğretmen–öğrenci iletişiminde öğrencilerin daha rahat iletişim kurabildiği belirtilmekle birlikte, öğretmeni otorite olarak görmeme ve saygı sınırlarını aşan davranışların önemli bir sorun alanı olarak değerlendirildiği görülmüştür. Öğretmen görüşlerine göre yaşanan değişimlerin nedenleri arasında teknoloji ve sosyal medya kullanımının yaygınlaşması, sosyalleşmenin azalması, aile tutumları ve öğretmen otoritesinin zayıflaması gibi etkenler yer almaktadır. Ayrıca velilerin öğretmenden yüksek beklentiler içinde olması, sorumlulukları öğretmene yükleme eğilimi ve öğretmenle iş birliğinin zayıflaması, öğretmen–veli ilişkilerinde güçlük oluşturan başlıca başlıklar arasında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
With social, technological, and cultural transformations, generational differences have increasingly gained importance in educational settings in terms of students' learning processes, behavioral patterns, and school experiences. In particular, examining the characteristics of Generation Alpha students who are born into the digital age and the reflections of parental attitudes on the school environment through teachers' perspectives is considered meaningful for understanding contemporary educational practices. In this context, the present study aims to evaluate the reflections of the behaviors of students belonging to Generation Alpha and their parents on the school environment based on the views of primary school teachers. The study was conducted within the framework of a qualitative research approach using a case study design, and data were collected through a semi-structured interview form. The study group consisted of 30 primary school teachers who were selected through convenience sampling and participated voluntarily. The interviews were conducted face to face, participants' responses were obtained in written form, and the data were analyzed using both descriptive analysis and content analysis. The findings indicate that teachers describe Generation Alpha students as individuals who are technologically inclined, self-confident, curious, and open to learning through digital content in certain respects. However, teachers also frequently emphasized areas of difficulty such as weak responsibility-taking, shortened attention span, problems related to rule compliance and discipline, social adaptation difficulties, peer bullying, and technology dependency. In terms of learning habits, an increased interest in digital content and activity-based learning was observed; nevertheless, issues such as decreased attention to lessons, quick boredom with traditional teaching methods, attention distraction, and difficulties in conducting research were highlighted. Although students were reported to communicate more comfortably with their teachers, not perceiving the teacher as an authority and exhibiting behaviors that exceed boundaries of respect were considered significant problem areas in teacher–student communication. According to teachers' views, factors underlying these changes include the widespread use of technology and social media, decreased socialization, parental attitudes, and the weakening of teacher authority. In addition, parents' high expectations of teachers, their tendency to transfer responsibilities to teachers, and weakened cooperation with teachers were identified as major sources of difficulty in teacher–parent relationships.