Pul Mecmuası'nın transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
Transcription and evaluation of Pul Mecmuası
- Tez No: 994398
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMMÜGÜLSÜM CANDEĞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Pul, Pul Koleksiyonu, Haberleşme, Stamp, Stamp Collection, Communication
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
“Pul Mecmuası'nın Transkripsiyonu ve Değerlendirilmesi”adlı bu çalışmada Türkiye'de ilk filateli dergi olarak kabul edilen Pul Mecmuası'nın 1-10 sayıları transkribe edilerek değerlendirilmiştir. Pul Mecmuası yayın hayatına 1897 yılının Ağustos ayında başlamış bir dergidir. Düzenli bir yayın hayatı olan bu dergi pul ve pul koleksiyonculuğu adına önemli bir kaynaktır. Aynı zamanda bu derginin filateli bir dergi olması onu diğer dergilerden ayıran en önemli özelliklerinden biridir. Derginin başyazarı aynı zamanda imtiyaz sahibi ve müdürü de olan kişi Mehmed Ekrem Bey'dir. Dergiye 3. sayıdan sonra başyazar olarak katılan kişi ise Ahmed Kemal Bey'dir. Halihazırda fenni ve edebi bir dergi olduğu her sayının kapağında bildirilen bu dergiye Ahmet Kemal Bey'in katılmasıyla derginin edebi yönünde artış görülmektedir. Literatürde Posta Teşkilatı ile ilgili birçok tez, makale ve çalışma bulunmasına rağmen pul ile ilgili yazılmış bir mecmuanın transkripsiyonu ve değerlendirilmesi henüz yapılmamıştır. Bu sebeple literatürde var olan bu boşluğun bu çalışma ile doldurulmaya çalışılması amaçlanmıştır. Dergi dünya genelinde çıkarılmış pulların incelenmesi adına önemli bir kaynaktır. İçerisinde bulunan pul görselleri ilgi çekici olmakla beraber dönem içerisinde kullanılan pulların renkleri, fiyatları hakkında da bilgi vermektedir. Günümüzde de pul ve pul koleksiyonculuğu ile ilgili derneklerin kurulmuş olması bu alana olan ilginin arttığını göstermektedir. Bu çalışma pul tarihi, pulun ortaya çıkışı, haberleşmenin ve iletişimin nasıl başladığı, dünyada çıkarılan pulların özellikleri ve bunun gibi birçok bilgiye ışık tutabilecek olan bir çalışmadır. Pul Mecmuası geçmişten günümüze pul ve pul koleksiyonculuğu hakkında bilgiler taşımakla birlikte içerisinde bulunan şiir, hikaye ve metinler ile kültürel olarak da önemli bir kaynaktır. Pul Mecmuası'nın yayınlandığı yıllar olan 1897-1898 yılları içerisinde toplumun gelişimi içinde önemi büyüktür.
Özet (Çeviri)
This study, titled“Transcription and Evaluation of Stamp Magazine,”transcribes and evaluates issues 1-10 of Pul Magazine, considered Turkey's first philatelic magazine. Pul Magazine began publication in August 1897. Published regularly, this magazine is an important resource for stamps and stamp collecting. Its status as a philatelic magazine is one of its most significant distinguishing features. The magazine's editor-in-chief, Mehmed Ekrem Bey, is also its owner and director. Ahmed Kemal Bey joined the magazine as editor-in-chief after the third issue. While the magazine already boasts a scientific and literary journal on the cover of each issue, Ahmet Kemal Bey's addition has seen a surge in its literary influence. Despite numerous theses, articles, and studies on the Postal Service in the literature, a transcription and evaluation of a magazine devoted to stamps has yet to be conducted. Therefore, this study aims to fill this gap in the literature. The magazine is an important resource for examining stamps issued worldwide. The stamp images it contains are intriguing, and it also provides information on the colors and prices of stamps used during the period. The establishment of associations dedicated to stamp and stamp collecting today demonstrates the growing interest in this field. This study will shed light on the history of stamps, the emergence of stamps, the origins of communication, the characteristics of stamps issued worldwide, and much more. The Pul Magazine not only provides information on stamp and stamp collecting from past to present, but also serves as a significant cultural resource with its poetry, stories, and texts. The Pul Magazine's publication period of 1897-1898 was significant in the development of society.