Reşîd Rızâ'da bilgi ve nübüvvet
Knowledge and prophethood in Rashid Rida
  1. Tez No: 994455
  2. Yazar: FATMA SİLKİN EROL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ŞEVKİ YAVUZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Reşid Rıza, Reşid Rıza
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
Özet
Çağdaş İslam düşüncesinin, temelde iki büyük problemden kaynaklandığı söylenebilir. Bunlardan ilki, askeri müdahaleler, sömürgecilik, yenilgiler, işgaller ve oryantalistlerin İslam'ı yıpratıcı yorumlarının yol açtığı yetersizlik hissi diğeri ise, Aydınlanma felsefesi ile Batı Avrupa'da değişen ve kabul gören yeni bilgi ve bilim anlayışıdır. Reşîd Rızâ Müslümanların Batı kaynaklı maruz kaldığı askeri, siyasi, fikri problemleri çözmesinin ve İslam dünyasının ayakta kalmasının dinin yeniden yorumlanması ile mümkün olacağını düşünmektedir. Dinin yeniden yorumlanması fikrinin merkezinde ise bilgi ve nübüvvet yer almaktadır. Bu çalışma çağdaş İslam düşüncesinin öncü bir şahsiyeti olan, Mecelletü'l-Menâr dergisi sahibi Reşîd Rızâ'nın (ö. 1935) bilgi ve nübüvvet anlayışını tespit etmeye çalışmaktadır. Nübüvvet anlayışını doğru tespit edebilmek için Rıza'nın bilgi tanımı ve tasnifi, akıl-nakil, din-bilim ilişkisine yönelik görüşleri önem arz etmektedir. Bu sebeple tezin muhtevasına bilgi bahsi eklenmiştir. Çağdaş İslam düşüncesinin ortaya çıkmasına sebep olan unsurlar Reşîd Rızâ'nın nübüvvet anlayışına tesir etmektedir. Uluhiyet konularında selefi bir anlayışa sahip olan Reşîd Rızâ nübüvvet konularında oldukça modernisttir. Bu durum Hz. Peygamber'in nübüvvetini ispat ve mucize telakkisinde açığa çıkmaktadır. Batı'nın hâkim bilim anlayışı daha rasyonel bir dil ve üslup kullanmasına sebep olmaktadır. İspat muhatapların kabulleri doğrultusunda yapılmakta ve bu durum mevcut nübüvvet anlayışını şekillendirmektedir. Reşîd Rızâ nübüvvetin geleneksel yorumlarını“akıl, bilim ve Kur'an'ın sarih nasları”süzgecinden geçirerek, hurafelerden arındırılmış, modern çağın idrakine hitap eden rasyonel bir nübüvvet anlayışı inşa etmeye çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
It can be said that contemporary Islamic thought is fundamentally caused by two major problems. The first of these is the feeling of inadequacy caused by military interventions, colonialism, defeats, occupations and the destructive interpretations of Islam by orientalists. The other is the new understanding of knowledge and science that changed and was accepted in Western Europe with the philosophy of Enlightenment. Rashid Rida believes that the solution of the military, political and intellectual problems that Muslims are exposed to from the West and the survival of the Islamic world will be possible through the reinterpretation of religion. At the center of the idea of reinterpreting religion is prophethood. This study attempts to determine the understanding of prophethood of Rashid Rida (d. 1935), the owner of Majallat al-Manar, a pioneer figure of contemporary Islamic thought. In order to correctly determine the understanding of prophethood, Rida's views on the definition and classification of knowledge, reason-transmission, and religion-science relations are important. For this reason, the subject of knowledge has been added to the content of the thesis. The elements that led to the emergence of contemporary Islamic thought affect Rashid Rida's understanding of prophethood. Rashid Rida's criticisms of the current understanding of prophethood partially overlap with orientalist claims. From another perspective, the dominant scientific understanding of the West causes him to use a more rational language and style. Rashid Rida, who has a Salafi understanding of divinity, is quite rational in matters of prophethood. This situation is revealed in his perception of the proof and miracle of the Prophet's prophethood. The proof is made in line with the acceptance of the addressees, and this situation shapes the current understanding of prophethood.