Thymus longicaulis C. presl subsp. longicaulis var. subisophyllus (Borbas) Jalas uçucu yağının bileşimi ve antimikrobiyal etkisinin araştırılması
Chemical composition and antimicrobial properties of the volatile oil of thymus longicaulis C. presl subsp. longicaulis var. subisophyllus (Borbas) Jalas
  1. Tez No: 99446
  2. Yazar: ELİF ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN ŞARER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal etki, Lamiaceae, timol, Thymus longicaulis C. Presi, subsp. longicaulis var. subisophyllus (Borbâs) Jalas, uçucu yağ, Antimicrobial activity, Lamiaceae, thymol, Thymus longicaulis subsp. longicaulis var. subisophyllus (Borbâs) Jalas, volatile oil
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
69 ÖZET Thymus longicaulis C. Presi subsp. longicaulis var. subisophyllus (Borbâs) Jalas Uçucu Yağının Kimyasal Bileşimi ve Antimikrobiyal Etkileri Thymus cinsine ait bitkilerin; antitussif, antimikrobiyal, ekspektoran, antioksidan, spazmolitik, rubefiyan vb. bilinen birçok biyolojik etkisi vardır. Türkiye'de yetişen 39 adet Thymus {Lamiaceae) türü bulunmaktadır. Bu bitkilerin infüzyonları ve dekoksiyonları halk arasında öksürük ve bronşit vakalarında ayrıca antihelmentik olarak kullanılmaktadır. Thymus türlerinin uçucu yağ bileşimi ve verimi sadece mevsim koşullarına göre değil coğrafi bölgelere ve populasyona göre de değişmektedir. Bu çalışmada, Thymus longicaulis C. Presi, subsp. longicaulis var. subisophyllus (Borbâs) Jalas uçucu yağının kimyasal bileşimi incelenmiştir. Bitkisel materyal, Haziran 1998'de Bolu-Abant gölü çevresinden toplanmıştır. Uçucu yağ, bitkinin gölgede kurutulmuş herbasından Clevenger apereyinde su distilasyonu ile elde edilmiştir. Elde edilen uçucu yağın bileşimi, GC/MS analizleri yapılarak belirlenmiştir. Uçucu yağ verimi %0.45 (a/h) olup, ana bileşenleri timol (%22,49), 1,8-sineol (%7,25), p-karyofillen (%6,86) ve p-kübeben (%6,44)'dir. Uçucu yağın antimikrobiyal etkisi disk diffüzyon yöntemi ile incelenmiştir. Uçucu yağın bazı Gram(+) ve (-) bakterilere karşı etkisi olmakla beraber en güçlü etki Candida albicans'a karşı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
70 SUMMARY Chemical Composition and Antimicrobial Properties of the volatile oil of Thymus longicaulis C. Presi subsp. longicaulis var. subisophyllus (Borbâs) Jalas Thymus species are reported to have a broad spectrum of biological effects, e.g., antitussive, antimicrobial, expectorating, antioxidative, spasmolytic and rubefacient. In Turkey, the genus Thymus (Lamiaceae family) is represented by 39 species. The infusions and decoctions of these plants are used in whooping cough, bronchitis and as antihelmintic in Turkish folk medicine. The volatile oil composition and concentration of Thymus species change not only according to the climatic conditions but also geographical locations and population. In our study, the chemical composition of the volatile oil obtained from Thymus longicaulis C. Presl subsp. longicaulis var. subisophyllus (Borbâs) Jalas was examined. The plant material was collected from Bolu/Abant region in June 1998. Aerial parts of the air dried plants were water distilled using a Clevenger type apparatus. The chemical composition of the oil was investigated by GC-MS. The volatile oil yield was 0.45 % (v/w) and the major components of the oil were thymol (22,49 %), 1,8-cineole (7,25 %), p-caryophyllene (6,86 %) and |3-cubeben (6,44). The evaluation of the antimicrobial activity of the volatile oil was done by using disc diffusion method. The oil exhibited moderate to strong antimicrobial activity against some Gram (±) bacteria and significant activity against Candida albicans.