Kolorektal tümörlerde Mismatch Repair (MMR) immunohistokimyasal sonuçlarının patolojik evre ve lenf nodu durumu ile korelasyonu: Retrospektif tek merkezli çalışma
Correlation between Mismatch Repair (MMR) immunohistochemical results and pathological stage and lymph node status in colorectal tumors: Aretrospective single-center study
- Tez No: 994515
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN YÜCEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kolorektal Kanser, Mikrosatellit İnstabilitesi, Lenf Nodu Metastazı Klinikopatolojik Özellikler, Colorectal Cancer, Microsatellite Instability, Lymph Node Metastasis, Clinicopathological Characteristic
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kolorektal kanserler, dünya genelinde yaygın görülen ve mortalite riski taşıyan malignitelerdir. Mismatch Repair (MMR) genlerindeki defektler, kolorektal karsinogenezde önemli bir rol oynamakta ve tümörün biyolojik davranışını etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı, 2020-2025 yılları arasında kurumumuzda tanı alan ve cerrahi tedavi uygulanan kolorektal adenokarsinom olgularında, MMR immünohistokimyasal sonuçlarının (MLH1, MSH2, MSH6, PMS2); tümörün patolojik evresi (pT), lenf nodu metastazı (pN) ve diğer histopatolojik parametreler ile olan korelasyonunu değerlendirmektir Gereç ve Yöntem: Çalışma, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde, 01.01.2020 – 01.01.2025 tarihleri arasında primer kolorektal adenokarsinom tanısı almış ve cerrahi operasyon geçirmiş hastalar üzerinde retrospektif, gözlemsel ve tek merkezli olarak gerçekleştirilmiştir. Cerrahi rezeksiyon materyaline ait patoloji raporu bulunan ve tümör dokusuna yönelik MMR immünohistokimyasal boyama paneli yapılmış vakalar çalışmaya dahil edilmiştir. Metastatik hastalardan alınan biyopsiler, neoadjuvan tedavi görmüş hastalar, 18 yaş altı pediatrik olgular ve veri kaydı eksik olan hastalar çalışma dışı bırakılmıştır. Veriler hastane otomasyon sistemi üzerinden taranarak; yaş, cinsiyet, tümör lokalizasyonu, boyut, histolojik tip, diferansiyasyon derecesi ve invazyon özellikleri (perinöral/lenfovasküler) kaydedilmiştir. İstatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics 25.0 programı kullanılmıştır. Sürekli değişkenlerin karşılaştırılmasında Mann-Whitney U testi, kategorik değişkenlerde ise Ki-Kare ve Fisher'in Kesin Testi kullanılmış; istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen toplam 225 hastanın %80'i (n=180) pMMR, %20'si (n=45) dMMR grubunda yer almıştır. dMMR grubundaki hastaların yaş ortalaması (61.29±14.33 yıl), pMMR grubuna (66.84±11.82 yıl) göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha genç bulunmuştur (p=0.012). Cinsiyet dağılımı açısından gruplar arasında fark izlenmemiştir (p=0.477). Lokalizasyon açısından değerlendirildiğinde; dMMR tümörlerin %64.4'ünün sağ kolon (çekum ve çıkan vii kolon) yerleşimli olduğu, pMMR tümörlerin ise %57.3 oranında sol kolon (sigmoid ve rektum) ağırlıklı olduğu görülmüş olup bu fark istatistiksel olarak ileri derecede anlamlıdır (p<0.001). Tümör karakteristikleri incelendiğinde; dMMR grubunda tümör çapı (6.4 cm vs 4.9 cm, p<0.001) daha büyük ve kötü diferansiye (G3) tümör oranı (%33.3 vs %2.8, p<0.001) daha yüksek saptanmıştır. Ayrıca dMMR grubunda diseke edilen toplam lenf nodu sayısı pMMR grubuna göre anlamlı derecede yüksektir (38.3 vs 26.2, p<0.001). Metastatik lenf nodu sayısı açısından ise gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p=0.063). Sonuç: Bu çalışma, dMMR kolorektal kanserlerin pMMR tümörlerden belirgin şekilde farklı klinikopatolojik özellikler sergilediğini ortaya koymuştur. Genç yaş, sağ kolon yerleşimi, büyük tümör çapı, kötü diferansiyasyon ve yüksek lenf nodu sayısı dMMR durumu ile güçlü bir ilişki içindedir. Bu özelliklere sahip hastalarda mikrosatellit instabilitesi şüphesinin yüksek tutulması, hem genetik danışmanlık (Lynch sendromu) hem de onkolojik tedavi planlaması (immünoterapi yanıtı) açısından kritik öneme sahiptir. Elde edilen bulgular, cerrahi ve onkolojik yaklaşımın bireyselleştirilmesi gerektiğini desteklemekte ve literatürle uyumlu veriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Colorectal cancers are common malignancies worldwide associated with significant mortality risk. Defects in Mismatch Repair (MMR) genes play a significant role in colorectal carcinogenesis and affect the biological behavior of the tumor. The aim of this study is to evaluate the correlation of MMR immunohistochemical results (MLH1, MSH2, MSH6, PMS2) with the pathological stage of the tumor (pT), lymph node metastasis (pN), and other histopathological parameters in colorectal adenocarcinoma cases diagnosed and surgically treated in our institution between 2020-2025. Materials and Methods: This study was conducted as a retrospective, observational, and single-center study on patients diagnosed with primary colorectal adenocarcinoma who underwent surgical operation at the University of Health Sciences, Umraniye Training and Research Hospital, General Surgery Clinic between January 1, 2020, and January 1, 2025. Cases with pathology reports of surgical resection materials and performed MMR immunohistochemical staining panels on tumor tissues were included in the study. Biopsies taken from metastatic patients, patients who received neoadjuvant therapy, pediatric cases under 18 years of age, and patients with missing data were excluded. Data were screened through the hospital automation system, and age, gender, tumor localization, size, histological type, differentiation grade, and invasion characteristics (perineural/lymphovascular) were recorded. IBM SPSS Statistics 25.0 software was used for statistical analyses. The Mann-Whitney U test was used for the comparison of continuous variables, while the Chi-Square and Fisher's Exact Test were used for categorical variables. The statistical significance level was accepted as p<0.05. Results: Of the 225 patients included in the study, 80% (n=180) were in the pMMR group and 20% (n=45) were in the dMMR group. The mean age of patients in the dMMR group (61.29±14.33 years) was found to be statistically significantly younger than in the pMMR group (66.84±11.82 years) (p=0.012). No difference was observed between the groups in terms of gender distribution (p=0.477). Regarding localization, 64.4% of dMMR tumors were located in the right colon (cecum and ix ascending colon), whereas pMMR tumors were predominantly located in the left colon (sigmoid and rectum) at a rate of 57.3%, and this difference was statistically highly significant (p<0.001). When tumor characteristics were examined, the tumor diameter was larger (6.4 cm vs 4.9 cm, p<0.001) and the rate of poorly differentiated (G3) tumors was higher (33.3% vs 2.8%, p<0.001) in the dMMR group. Additionally, the total number of dissected lymph nodes in the dMMR group was significantly higher than in the pMMR group (38.3 vs 26.2, p<0.001). No statistically significant difference was found between the groups in terms of metastatic lymph node count (p=0.063). Conclusion: This study revealed that dMMR colorectal cancers exhibit distinctly different clinicopathological characteristics compared to pMMR tumors. Young age, right colon localization, large tumor diameter, poor differentiation, and high lymph node count are strongly associated with dMMR status. Maintaining a high suspicion of microsatellite instability in patients with these characteristics is critically important for both genetic counseling (Lynch syndrome) and oncological treatment planning (immunotherapy response). The findings obtained support the necessity of individualizing surgical and oncological approaches and present data consistent with the literature.