Çene defektlerinin onarımında kullanılan çeşitli sert doku greftlerinin incelenmesi
Examination of the various bone graft substitutes used for the reconstruction of the maxillofacial defects
- Tez No: 99456
- Danışmanlar: PROF.DR. SELAHATTİN OR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Bone defect, Bone healing, Biocoral, Medpor
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
57 ÖZET Çene Defektlerînin Onarımında Kullanılan Çeşitli Sert Doku Greftlerinin incelenmesi“Biokoral”ve“Medpor ”un kemik ve perifer doku arasındaki ilişkinin tespiti; kemik iyileşmesine katkılarının olup olmayacağının tespiti; kullanım zorlukları, fiksasyon yöntemleri ve biyo uyumluluklarının incelenmesini amaçlayan deneysel çalışmamızda 8 adet Yeni Zellanda tavşanı deney hayvanı olarak kullanılmıştır. Tavşanların femurlarına açılan standart monokortikal defektlere greftler uygulanmış, deneklerin diğer femurlarına da kontrol maksadıyla standart monokortikal defektler açılarak boş bırakılmıştır. 2 ve 6 haftalık periyodlarda klinik ve histopatolojik değerlendirmeler yapılmıştır. Sonuçta her iki materyalin de doku ile uyumlu oldukları, herhangi bir enfeksiyon veya yabancı cisim reaksiyonuna neden olmadığı izlenmiştir. Materyallerin kontrol defekti ile kıyaslandığında, kemik iyileşmesine olumlu etkileri olan maddeler olduğu görülmüştür. ANAHTAR SÖZCÜKLER: Kemik defekti, Kemik iyileşmesi, Biokoral, Medpor
Özet (Çeviri)
58 SUMMARY Examination of the various bone graft substitutes used for the reconstruction of the maxiliofaciaS defects. In this experimental study, eight New Zealand rabbits were used for the detection of the relation between“Biokorar, ”Medpor“ and ”bone and the adjacent tissue", contribution to bone healing; difficulties in applications; fixation methods and their biocompatibility. The grafts were applied to standard monocortical defects on the rabbit's femur bone and monocortical defects prepared on the contralateral femur bone were left to heal without grafting. Clinical and histopathological evaluations were made on 2nd and 6th week periods. As a result, booth graft materials were found to be biocompatible and did not cause infection on a foreign body reaction. When compared with the control group, graft materials were found to improve bone healing.