Periodontal tedavi gören hastalarda %0.3'lük asetilsalisilik asit ile yapılan subgingival ve supragingival irrigasyonların klinik etkinliğinin araştırılması
Investigation of the clinical efficacy of subgingival and supragingival irrigation with %0.3 ASA in periodontally treated patients
  1. Tez No: 99460
  2. Yazar: MÜGE BALSEVEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YAŞAR AYKAÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Periodontal Inflammation, Antimicrobial Treatment, Non- steoroid Antiinflammatory Drugs (NSAIDs), Aspirin, Irrigation
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
94 ÖZET Periodontal Tedavi Gören Hastalarda %0,3'lük Asetilsalisilik Asit ile Yapılan Subgingival ve Supragingival İrrigasyonlann Klinik Etkinliğinin Araştın I ması Periodontal tedavi gören erişkin periodontitisli hastalarda periodontal hastalığın ve enflamasyonun engellenmesi için % 0,3'lük ASA ile yapılan supragingival ve subgingival irrigasyonlann klinik etkinliğinin araştırılması amacı ile bu çalışmayı planladık. Araştırmamızın materyalini Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı'na başvuran, yaşları 30-75 arasında değişen, klinik ve radyografik olarak yapılan değerlendirmelerinde erişkin periodontitis teşhisi konulan ve hasta seçim kriterlerimize uygun olduğu belirlenen 15 erkek, 9 kadın toplam 24 hasta oluşturmuştur. Çalışmamızda hastaların ağızları 4 kuadrana ayrılmış ve kuadranlarda 4-6 mm ve >6 mm cep derinliğine sahip olan bölgeler (BOP (+) ve en az iki kuadranda 4 mm'lik iki bölgesi olacak şekilde) tespit edilmiştir. Oral hijyen eğitimi, supragingival diş yüzeyi temizliği ve politürü içeren başlangıç tedavisinden bir hafta sonra 0,5 mm hassasiyetindeki Williams işaretli periodontal sonda ve akrilik okluzal stentler kullanarak ilk klinik ölçümler alınmıştır. Değerlendirmeye alınan klinik parametreler Pl, Gl, BOP, GCF(v), PPD, PAL ve GML'dir. Hastalara bölgelere göre uygulanan irrigasyon uygulamaları ise ilk klinik ölçümlerden bir hafta sonra başlamış ve birer haftalık aralıklar ile 4 kez uygulanmıştır. Deney bölgelerindeki irrigasyon için efervesan orjinal Alka-Seltzer tabletinin bir tanesinin 100 mi distile suda çözülmesi ile elde edilen irrigasyon solüsyonu, kontrol bölgelerinde ise distile su kullanılmıştır. Son irrigasyon işleminden bir hafta sonra ise son klinik ölçümler alınmıştır. Periodontal tedavi gören hastalarda % 0,3'lük ASA ile yaptığımız subgingival ve supragingival irrigasyon çalışmamızın sonuçları ise, düzenli oral hijyene ilave olarak yapılan irrigasyonlann periodontal hastalığın ve enflamasyonun klinik bulguları (özellikle BOP) üzerinde faydalı etkiler sağladığı yolundadır. Hastalığın başlangıç düzeyi, hastanın motivasyonu ve tedaviye uyumunun da bu tür çalışmalarda önemli olduğu düşünülmektedir. Ayrıca irrigasyonlann daha uzun dönemde ve daha sık olarak yapılması da subgingival ve supragingival irrigasyonlann klinik etkinliğini artıracaktır. Böylece periodontal tedavi gören hastalarda antienflamatuar ajanlar ile95 yapılan irrigasyonlar, geleneksel periodontal tedaviye ilave olarak kullanıldığında faydalı klinik etkiler gösterebilecektir. Anahtar sözcükler : Periodontal Enflamasyon, Antimikrobiyal Tedavi, Non-steroid Antienflamatuar İlaçlar (NSAİ), Aspirin, Irrigasyon.
Özet (Çeviri)
96 SUMMARY Investigation of the Clinical Efficacy of Subgingival and Supragingival irrigation with % 0,3 ASA in Periodontally Treated Patients We evaluated the clinical efficacy of subgingival and supragingival irrigation with % 0,3 ASA on the prevention of periodontal disease and inflammation in periodontally treated patients. Twenty-four patients (15 male, 9 female ; age range 30 -75) with adult periodontitis were included in the study. Patients selected had 4 quadrants with periodontal pockets 4-6 mm and >6 mm in depth that bleeding on probing. At least two of the quadrants had pockets of 4 mm. Baseline clinical measurements were taken 1 week after the completion of the initial periodontal therapy which included oral hygiene instruction supragingival scaling and polishing.The following paremeters were evaluated : PI, Gl, BOP, GCF(v), PPD, PAL, GML irrigations were initiated 1 week after the baseline measurements and repeated 4 times at weekly intervals. The irrigation solution used in the test sites were prepared of dissolving one original Alka -Seltzer tablet in 100 ml water. Distilled water was used in control sites. Final clinical measurements were taken 1 week after the last irrigation. Results of this study showed that irrigation in addition to regular oral hygiene measures have positive effects on the clinical outcomes ( particularly on BOP ). The initial severity of the disease, motivation of the patient and willingness to take part in the study are important factors to be considered in such studies. Moreover, irrigations performed frequently and for loger periods will promote the clinical efficacy of subgingival and supragingival irrigations. In conclusion, irrigation with an anti-inflammatory drug in additition to conventional periodontal treatement methods can show beneficial clinical effects.