Temporomandibuler eklem hastalıklarında konservatif tedavi metodlarının karşılaştırılması
The Comparison of conservative treatment methods in temporomandibular joint disorders
- Tez No: 99461
- Danışmanlar: PROF.DR. ASRİYE MOCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: intraartiküler Enjeksiyon, Konservatif Tedavi Okluzal splint, Sodyum Hyaluronat, Temporomandibuler Eklem, Intra-articular Injection, Conservative Treatment, Occlusal Splint, Sodium Hyaluronate, Temporomandibular Joint
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
65 ÖZET Temporomandibuler Eklem Hastalıklarında Konservatif Tedavi Metodlarının Karşılaştırılması Bu çalışmanın amacı; Redüksiyonlu disk deplasmanlı hastalarda uygulanan ve bilimsel literatürde bugüne kadar hiç karşılaştırılmamış iki adet konservatif tedavi metodun birbirleri ile karşılaştırmak ve tartışmalı olan temporomandibuler eklem hastalıklarına uygulanan konservatif tedavi yaklaşımları konusunda bilimsel literatüre katkıda bulunabilmektir. Bu amaçla temporomandibuler eklem içsel düzensizliklerinden redüksiyonlu anterior disk deplasmanı tespit edilen eklemlerde sodyum hyaluronat enjeksiyonu ile yine aynı tür içsel düzensizliğe sahip başka bir grup hasta üzerinde stabilizasyon splintinin etkinlikleri karşılaştırmıştır. Sonuç olarak redüksiyonlu anterior disk deplasmanlarında intraartiküler sodyum hyaluronat enjeksiyonu tedavisinin, 1. ve 3. aylarda yapılan kontrollerde ağız açıklığı, eklem ağrısı ve eklem sesi, okluzal stabilizasyon splintinin de 1. ve 3. aylarda yanlızca eklem ağrısı üzerinde; her iki grup bu disfonksiyonel parametreler açısından karşılaştırıldığında ise hyaluronik asitin eklem sesi ve eklem ağrısının66 giderilmesinde etkili olduğu saptanmıştır. Bu saptamanın ışığı altında, intraartiküler sodyum hyaluronat enjeksiyonun hızlı sonuç vermesi, sodyum hyaluronatın güvenli bir terapötik ajan olması nedeniyle redüksiyonlu anterior disk deplasmanlarının tedavisinde tercih edilebilir bir yöntem olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
67 SUMMARY The Comparison of Conservative Treatment Methods in Temporomandibular Joint Disorders. The aim of this study is to make a comparion between two conservative treatment methods on patients with disc displacement with reduction (DDR), which have never been compared in the related literature and to contribute literature a different point of view on contraversial conservative treatment methods that are applied to the temporomandibular disorders (TMD). For this purpose the effect of sodium hyaluronate injection in the temporomandibular joint which are found to be DDR is compared with the effect occlusal stabilization splint on the same patients group. It is concluded that the intra-articular sodium hyaluronate injection in DDR, is effective on dysfunctional parameters like joint noise, joint pain and voluntary mouth opening; whereas occlusal splints is effective only on joint pain. When we compare both groups with respect to these dysfunctional parameters, hyaluronate group is found effective on the treatment of joint noise and pain.