Farklı amino asitlerin üreaz enzimi üzerindeki in vitro inhibisyon etkilerinin araştırılması
Investigation of the in vitro inhibitory effects of different amino acids on the urease enzyme
  1. Tez No: 994600
  2. Yazar: FULYA BAĞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ORHAN ULUÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biyokimya, Biyomühendislik, Biotechnology, Biochemistry, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: D-valin, L-fenilalanin, Mikrobiyal enzimler, D-valin, L-phenylalanine, Microbial enzymes
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, farklı amino asitlerin in vitro koşullarında üreaz enzimi üzerindeki inhibisyon etkileşimleri incelenmiştir. Üreaz, üreyi amonyak üretimi yoluyla hidroliz eden önemli bir enzimi temsil etmektedir. Ayrıca amonyak üretimi yoluyla önemli biyolojik fonksiyonlara sahip olan, insan sağlığı ve bitki beslenmesi gibi birçok alanda rol oynayan bir enzimdir. Üreaz endüstri, tarım ve tıp alanlarında geniş bir öneme sahiptir. Bu çalışmadaki amaç, L-Valin, D-Fenilalanin, L-Metionin, L-Tirozin, Arjinin ve D-Treonin (Val, Phe, Met, Tyr, Arg ve Thr) gibi amino asit türlerinin jack bean üreaz enzimi ile olan reaksiyonları incelenerek, bu bileşiklerin üreaz inhibisyonu üzerindeki etkilerinin ortaya konması hedeflenmiştir. Bu çalışmada, seçilen amino asit türlerinin üreaz enzimi ile olan inhibisyon etkileşimleri in vitro koşullarında değerlendirilmiştir. Bu projede üreazın çeşitli amino asit türlerine maruz kaldığında enzimin aktivitesinin nasıl etkilendiği araştırılmıştır ve inhibisyon güçleri karşılaştırılmıştır. Deneysel süreçler, amino asit türlerinin farklı konsantrasyonlarının üreaz enzimini nasıl etkilediğini belirlemek için kinetik analizleri içermektedir. Ayrıca, araştırmada bilimsel makalelerden yararlanılarak bu inhibisyon etkileşimlerinin arkasındaki mekanizmalarda araştırılmıştır. Literatürde, üreaz inhibitörlerinin çeşitli sınıfları üzerine pek çok araştırma çalışması mevcuttur. Özellikle amino asit türlerinin mantıksal olarak üreaz inhibitörü olarak fayda sağlama olasılığı üzerine pek çok bilimsel araştırma yapılmıştır. Amino asit türlerinin inhibisyon kapasitelerinin daha ayrıntılı incelenmesi, yeni enzim inhibisyon ajanlarının keşfi ve tedavi edici ajanların geliştirilmesi açısından oldukça önemlidir. Bu tez çalışması, literatürdeki bu bilgileri bir araya getirerek, farklı proteinlerle ürettikleri amino asit türlerinin üreaz enzimi üzerindeki inhibisyon etkileşimlerini ele almasını hedeflemektedir. Seçilen amino asitler, üreaz enzimi ile etkileşimde rol oynayabilecek aromatik, kükürt içeren, hidroksil ve iyonik yan zincir özellikleri göz önünde bulundurularak belirlenmiştir. Çalışma, Phe (IC50= 0,53 µM) ve Val (0,57 µM) en güçlü inhibitörler olduğunu, bunları Met (0,97 µM) ve Arg (1,15 µM) izlediğini göstermiştir. Tyr (2,38 µM) için orta düzeyde bir inhibisyon gözlemlenmiş ve Thr (3,97 µM) en az etkili inhibitör olarak seçilmiştir. Yapılan hesaplamalar sonucunde en yüksak bağlanma enerjisine sahip olanların, en düşük IC50 değerine sahip olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the inhibitory interactions of different amino acids on the urease enzyme under in vitro conditions were investigated. Urease represents an important enzyme that hydrolyzes urea through ammonia production. It is also an enzyme that plays a role in many areas, such as human health and plant nutrition, with important biological functions through ammonia production. Urease is of great importance in industry, agriculture, and medicine. The aim of this study was to investigate the reactions of types of amino acidssuch as L-Valine, D-Phenylalanine, L-Methionine, L-Tyrosine, Arginine, and D-Threonine (Val, Phe, Met, Tyr, Arg, and Thr) with the jack bean urease enzyme and to reveal the effects of these compounds on urease inhibition. In this study, the inhibition interactions of the selected types of amino acidswith the urease enzyme were evaluated under in vitro conditions. The study investigated how the enzyme's activity was affected when exposed to various types of amino acidsand compared their inhibition strengths. The experimental procedures included kinetic analyses to determine how different concentrations of types of amino acidsaffected the urease enzyme. Furthermore, the study investigated the mechanisms behind these inhibition interactions by utilizing scientific articles. Numerous research studies exist in the literature on various classes of urease inhibitors. In particular, many scientific studies have been conducted on the logical possibility of types of amino acidsbeing beneficial as urease inhibitors. Numerous studies have been conducted on the enzyme inhibition mechanisms of both amino acids and their derivatives, their effects on enzyme activity, and their potential applications. A more detailed examination of the inhibition capacities of types of amino acidsis crucial for the discovery of new enzyme inhibition agents and the development of therapeutic agents. This thesis aims to bring together the information in the literature and address the inhibition interactions of types of amino acidsproduced with different proteins on the urease enzyme. The selected amino acids were determined by considering aromatic, sulfur-containing, hydroxyl, and ionic side chain properties that could play a role in interaction with the urease enzyme. The study showed that Phe (IC50= 0.53 µM) and Val (0.57 µM) were the strongest inhibitors, followed by Met (0.97 µM) and Arg (1.15 µM). A moderate level of inhibition was observed for Tyr (2.38 µM), and Thr (3.97 µM) was selected as the least effective inhibitor. The calculations revealed that those with the highest binding energy had the lowest IC50 values.