Kurân'da mücadele ve muhatapları
Struggle and addresses in the Quran
- Tez No: 898722
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED BAHAEDDİN YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mücadele, Muarız, Muhatap, Delil, İddia, Struggle, Opponent, Addressee, Evidence, Allegation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
KURÂN'DA MÜCADELE VE MUHATAPLARI Emine BERÇİN Kayseri Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Temmuz 2024 Danışman: Doç. Dr. Muhammed Bahaeddin YÜKSEL ÖZET Kur'ân'da mücadeleden bahseden ayetler incelendiğinde mevcut olan mücadelenin sebepleri, muhatapları ve ne şekilde gerçekleştiği görülmektedir. Özellikle geçen mücadelelerin çoğunluğunun Kur'ân muarızlarına karşı ve onların ileri sürdüğü iddiaların delillerini çürütmek için yapıldığı söylenebilir. Bu sebeple bahsedilen mücadelelerin çoğunluğu Müslüman olan muhataplara karşı değil Kur'ân ve Hz. Peygamber'in muarızlarından, ehl-i kitaptan Hristiyanlara, Yahudilere bunların yanında Mekke'deki müşriklere, Medine'deki münafıklara karşıdır. Aynı zamanda Medine devrinin muhatapları, kendilerine kitap indirilmiş olan Yahudi ve Hristiyanlar iken, Mekke devrinin muhatabı ise Allah'a ortak koşan putperest müşriklerdir. Ayrıca bu mücadelenin de gerçekleşmesi için bazı şartlar olduğu ve bu mücadelenin çeşitli yöntemlerle yapıldığı görülmektedir. Sonuçta Kur'ân'ın vermiş olduğu bir mücadele olduğunu örnekleriyle belirtilmiş ve muhataplarının farklılığına göre hak ve adalet yolunda doğru bir mücadele bilinci ve adabı kazandırmıştır. Kazandırdığı bu bilinç ve adap ile muhataplarıyla mücadelede bulunmuştur. Kur'ânî mücadele nüzul ortamındaki ilişkiler ile belirlenip şekillenmiş ve bu mücadelede Kur'ân'a muarız muhatapların tavırlarına göre farklı üsluplarda cevaplar vererek onlarla mücadelede bulunduğu görülmektedir. Bu çalışmada mücadele kavramının geçtiği ayetlerin sebeb-i nüzulü, ayete konu edilen mücadelenin kimler arasında ve hangi konuda gerçekleştiği, ayetlerin vermek istediği mesajlar, Kur'ân açısından mücadelenin prensipleri, uygulama biçimleri ve hedefleri hakkında tahlil ve tespitler yapılmıştır. İnsanlar arasında barış ve huzurun temininde bireyler arası gerçekleşen veya gerçekleşmesi muhtemel olan mücadelenin hangi usul ve maksatlar çerçevesinde gerçekleşmesi gerektiğine dair Kur'âni uyarı ve prensiplerin gözetilmesinin de önem arz ettiği vurgulanmıştır. Kur'ân'ın önerdiği yöntem toplum içindeki barış ve huzurun sağlanmasında çok önemlidir. Kur'ân-ı Kerim'in ortaya koyduğu ilkeleri öğrenmek için konuya dair ilgili ayetlerin kapsamı çerçevesinde bir araya getirerek ve ayetlerin tarihsel bağlamı da dikkate alarak bütüncül olarak yorumlanması ile yapılacak konulu tefsir çalışmasında genel yargıya ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
STRUGGLE AND ADDRESSES IN THE QURAN Emine BERÇİN Kayseri University, Institute of Graduate Education Master Thesis, July 2024 Supervisor: Doç. Dr. Muhammed Bahaeddin YÜKSEL ABSTRACT When the verses in the Quran that talk about struggle are examined, the reasons for the current struggle, its addressees and how it takes place are seen. In particular, it can be said that the majority of the struggles took place against the opponents of the Quran and to refute the evidence of their claims. For this reason, the majority of the struggles mentioned are not against Muslim interlocutors but against the Quran and the Prophet Muhammad. The opponents of the Prophet are the Christians and Jews from the People of the Book, as well as the polytheists in Mecca and the hypocrites in Medina. At the same time, while the addressees of the Medina period were the Jews and Christians to whom the book was sent down, the addressees of the Meccan period were the pagan polytheists who associated partners with Allah. In addition, it is seen that there are some conditions for this struggle to take place and this struggle is carried out by various methods. As a result, it is stated with examples that it is a struggle that the Quran has waged, and according to the diversity of its addressees, it has provided the consciousness and etiquette of a correct struggle for right and justice. He struggled with his interlocutors with this awareness and manners he gained. The Qur'anic struggle was determined and shaped by the relationships in the environment of revelation, and in this struggle, it is seen that the interlocutors who opposed the Qur'an struggled with them by giving answers in different styles depending on the attitudes of the interlocutors. In this study, analysis and determinations will be made about the reason for the revelation of the verses in which the concept of struggle is mentioned, among whom and on what subject the struggle mentioned in the verse took place, the messages the verses want to give, the principles of struggle in terms of the Qur'an, its forms of application and goals. It will also be emphasized that it is important to observe the Qur'anic warnings and principles regarding the procedures and purposes within which the struggle between individuals should take place or is likely to occur in order to ensure peace and tranquility among people. The method suggested by the Quran is very important in ensuring peace and tranquility in society. In order to learn the principles set forth by the Holy Quran, a general judgment will be reached in the thematic exegesis study by bringing together the relevant verses on the subject within the scope of the paper and interpreting the verses holistically, taking into account their historical context.