Kur'ân'a göre kazanç yolları
Ways of earning according to the Holy Qur'an
- Tez No: 994732
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEMSETTİN IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Kur'an, Müfessir, Kazanç, Ticaret, Tafseer, Qur'an, Commentator, Profit, Trade
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
Özet
Yüce Allah, insanlara hidayet rehberi olması için Kur'ân-ı Kerim'i göndermiştir. Onda yer alan helâl şeyler, insan ve toplum ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli olmaktadır. Haram kılınan şeylere, zaruri durumlar dışında bir ihtiyaç duyulmamaktadır. Yani helâl olan şeyler, harama ihtiyaç bırakmayacak kadar çok ve geniştir. Yüce Allah sağlıklı, huzurlu ve dengeli bir şekilde hayat sürülmesi için gerekli olan her şeyi insanın hizmetine sunmuştur. Bu durum, Nahl sûresi 18. âyette,“Allah'ın nimetini saymaya kalksanız, onu sayamazsınız. Hakikaten Allah çok bağışlayan, pek esirgeyendir”diye net bir şekilde belirtilmiştir. Kur'ân'da haram ve helâl olarak ifade edilenler, zaman ve mekân üstü bir özelliğe sahip bulunan evrensel kurallardan teşekkül etmiştir. Bu da fert ve toplumun iki cihan saadetinin temelini oluşturan hususlar olmuştur. Böylece sağlıklı ve ahlaklı fertlerden oluşan temiz bir toplumun inşasına katkı sağlaması murat edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Allah the Almighty sent the Holy Quran to guide humanity. The permissible things contained therein are sufficient to meet human and societal needs. There has been no need for the forbidden things except in cases of necessity. In other words, permissible things are so abundant and extensive that they leave no need for the forbidden. The Almighty Allah has provided everything necessary for humans to live healthy, peaceful, and balanced lives. This is clearly stated in verse 18 of Surah An-Nahl:“If you try to count the blessings of Allah, you will never be able to enumerate them. Truly, Allah is Forgiving and Merciful.”What is expressed as haram and halal in the Qur'an consists of universal rules that transcend time and place. These have become the foundation of happiness in both worlds for individuals and society. Thus, it is intended to contribute to the construction of a clean society consisting of healthy and moral individuals.