Farklılaştırılmış öğretim yaklaşımının ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin konuşma becerisine etkisi
The effect of differentiated instruction approach on the speaking skills of primary school fourth grade students
- Tez No: 994733
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU AKTÜRKOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Farklılaştırılmış öğretim, Konuşma becerisi, Sınıf eğitimi, Türkçe dersi, Öz yeterlilik, Differentiated instruction, Speaking skills, Classroom training, Turkish lesson, Self-efficacy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, farklılaştırılmış öğretim yaklaşımına göre hazırlanan konuşma etkinliklerinin ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin konuşma becerileri ve konuşma becerisine yönelik öz yeterlilik inançları üzerindeki etkisini belirlemektir. Araştırma karma yöntemle yürütülmüştür. Nicel boyutunda eşleştirilmiş ön test–son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Ankara ili Akyurt ilçesindeki iki ilkokuldan seçilen 72 öğrenci araştırmaya dâhil edilmiş, denek eşleme sonucunda 36 öğrenci ile uygulama süreci gerçekleştirilmiştir. Veriler,“Konuşma Becerisi Öz Yeterlilik İnancı Ölçeği”ve“Konuşma Becerisi Kontrol Listesi”aracılığıyla ön test, son test ve kalıcılık testi olarak toplanmıştır. Nitel boyutta ise uygulama sonrasında farklı başarı düzeylerinden altı öğrenci ve sınıf öğretmeniyle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Etkinlikler, 2024–2025 Eğitim Öğretim Yılı ikinci döneminde Türkçe dersinin temalarına uygun olarak yapılandırılmıştır. Araştırma sonuçları, farklılaştırılmış öğretim yaklaşımına dayalı konuşma etkinliklerinin öğrencilerin konuşma becerilerini ve öz yeterlilik inançlarını anlamlı düzeyde geliştirdiğini ve öğrenmenin kalıcılığını desteklediğini göstermiştir. Ayrıca etkinliklerin öğrencilerin kendilerini etkili ifade etme, empati kurma, sorumluluk alma ve topluma faydalı bireyler olma becerilerine katkı sağladığı belirlenmiştir. Bu doğrultuda, etkinliklerin farklı sınıf düzeyleri ve kazanımlar için öğrencilerin bireysel özellikleri dikkate alınarak uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study is to examine the effects of speaking activities that have been crafted according to the principles of the differentiated instruction approach on the speaking skills of fourth-grade primary school students, along with their self-efficacy beliefs regarding speaking skills. The study was conducted using a mixed-methods design; in the quantitative dimension, a matched pretest–posttest quasi-experimental design with a control group was employed. A total of 72 students selected from two primary schools in the Akyurt district of Ankara were included in the study, and following subject matching, the implementation process was carried out with 36 students. The data were collected through the Speaking Skill Self-Efficacy Belief Scale and the Speaking Skill Checklist as pretests, posttests, and retention tests. In the qualitative dimension, semi-structured interviews were conducted with six students representing different achievement levels and with the classroom teacher after the implementation. The speaking activities were structured in accordance with the themes of the Turkish course in the second semester of the 2024–2025 academic year. The results of the study indicated that speaking activities based on the differentiated instruction approach significantly improved students' speaking skills and self-efficacy beliefs and supported the retention of learning. Furthermore, the activities contributed to students' skills to express themselves effectively, develop empathy, take responsibility, and become socially beneficial individuals. It is therefore recommended that these activities be implemented at different grade levels and for varied learning outcomes, with consideration for students' individual characteristics.