Evde sağlık hizmetleri sunumunda kalite göstergelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of quality indicators in home health services delivery
  1. Tez No: 994741
  2. Yazar: LEVENT ALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZERRİN GAMSIZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Evde sağlık hizmetleri, kalite göstergeleri, hasta deneyimi, NRS2002, frailty, Home healthcare services, quality indicators, patient experience, NRS-2002, frailty
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, Düzce il merkezinde 2024 yılı boyunca sunulan evde sağlık hizmetlerinin (ESH) performansını; erişilebilirlik, zamanlılık, hizmet kapsamı ve hasta deneyimi boyutlarıyla değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırmada ayrıca, hastaların klinik risk göstergeleri (NRS-2002 nütrisyonel risk puanı, frailty/kırılganlık skoru) ve fonksiyonel bağımlılık düzeylerinin sunulan hizmetin yoğunluğu üzerindeki etkisinin incelenmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı, retrospektif ve kesitsel tasarımın benimsendiği araştırmanın evrenini, 2024 yılında Düzce Merkez'de evde sağlık hizmeti alan tüm bireyler (N=2511) oluşturmuş ve tam sayım yöntemi uygulanmıştır. Araştırma verilerinin temininde; Sağlıkta Kalite Standartları (SKS) göstergeleri için Evde Sağlık Yönetim Sistemi (ESYS), NRS-2002 nütrisyonel risk puanları için Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (FONET) ve diğer hizmet süreçlerine ait veriler için birim kayıtları kullanılarak retrospektif olarak sağlanmıştır. Hasta memnuniyeti verileri ise birim tarafından periyodik olarak uygulanan ve sistemde kayıtlı bulunan 287 katılımcıya ait anket sonuçlarının analiziyle değerlendirilmiştir. Klinik verilerde ICD-10 tanı kodlarına dayalı“Hospital Frailty Risk Score”kullanılmıştır. İstatistiksel değerlendirmelerde tanımlayıcı analizlerin yanı sıra, klinik faktörlerin ziyaret sıklığı ve işlem sayısı üzerindeki etkisini belirlemeye yönelik karşılaştırmalı analizler yapılmıştır. Bulgular: Çalışma grubunun yaş ortalaması 75,04±17,09 olup, katılımcıların %80,8'i 65 yaş ve üzerindedir. En sık görülen tanı grupları sırasıyla kardiyovasküler hastalıklar (%26,8), diyabetes mellitus (%12,3) ve serebrovasküler hastalıklardır (%10,4). Hizmet sunumunda toplam 11.765 işlem kaydedilmiş olup, sonda uygulamaları (%25,0) ilk sırada yer almıştır. Kalite göstergeleri incelendiğinde;“başvurunun zamanında karşılanma oranı”yıl genelinde %98,5,“planlanan randevunun zamanında gerçekleşme oranı”ise %91,6 olarak saptanmıştır. Hizmet yoğunluğunu etkileyen faktörler incelendiğinde; hastanın bağımlılık düzeyi arttıkça yapılan toplam işlem sayısı ve ziyaret sıklığının belirgin şekilde arttığı görülmüştür. Yapılan analizlerde, ziyaret sıklığını en çok artıran temel faktörün hastanın bağımlılık düzeyi olduğu, ayrıca beslenme riski (NRS-2002) yüksek olan hastalarda da ziyaret ihtiyacının anlamlı düzeyde arttığı tespit edilmiştir. ix Sistem kayıtlarından elde edilen hasta deneyim sonuçlarına göre genel memnuniyet %92,2 düzeyindeyken, en düşük memnuniyet“tetkik ve sonuç bilgilendirmesi”(%85,5) alanındadır. Sonuç: Düzce ili evde sağlık hizmetleri, erişilebilirlik ve zamanlılık açısından ulusal kalite standartlarını yüksek düzeyde karşılamaktadır. Hizmet yükünün büyük bir bölümünü ileri yaş, kardiyovasküler, nörolojik/serebrovasküler hastalıklar ve tam bağımlı hasta grubu oluşturmaktadır. Çalışma, bağımlılık düzeyi ve klinik risk skorlarının (frailty, NRS-2002) hizmet planlamasında belirleyici faktörler olduğunu ortaya koymuştur. Hizmet kalitesinin sürdürülebilirliği için sonuç bilgilendirme süreçlerinin standardize edilmesi ve risk tabanlı dinamik bir kaynak planlaması modeline geçilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate the performance of home healthcare services (HCS) provided in the Düzce city center throughout 2024, considering dimensions such as accessibility, timeliness, service coverage, and patient experience. The study also aimed to examine the impact of patients' clinical risk indicators (NRS-2002 nutritional risk score, frailty score) and functional dependence levels on the intensity of the services provided. Materials and Methods: The population of this descriptive, retrospective, and crosssectional study, which adopted a descriptive design, consisted of all individuals receiving home healthcare services in Düzce Center in 2024 (N=2511), and the census method was applied. Data for the study were obtained retrospectively using the Home Health Management System (ESYS) for indicators of Health Quality Standards (SKS), the Hospital Information Management System (FONET) for NRS-2002 nutrition risk scores, and unit records for data on other service processes. Patient satisfaction data was evaluated by analyzing the results of surveys administered periodically by the unit and completed by 287 participants recorded in the system. In clinical data, the“Hospital Frailty Risk Score”based on ICD-10 diagnostic codes was used. In addition to descriptive analyzes in statistical evaluations, comparative analyzes were conducted to determine the effect of clinical factors on visit frequency and procedure count. Findings: The mean age of the study group was 75.04±17.09, and 80.8% of the participants were 65 years of age or older. The most common diagnostic groups are, in order, cardiovascular diseases (26.8%), diabetes mellitus (12.3%), and cerebrovascular diseases (10.4%). A total of 11,765 procedures were recorded in service delivery, with probe applications (25.0%) ranking first. When examining quality indicators, the“application response rate within the specified time”was found to be 98.5% throughout the year, while the“planned appointment completion rate within the specified time”was 91.6%. When examining the factors affecting service intensity, it was observed that as the patient's level of dependence increased, the total number of procedures performed and the frequency of visits significantly increased. The analyzes revealed that the main factor significantly increasing the frequency of visits was the patient's level of dependence, and xi that the need for visits also increased significantly in patients with a high nutritional risk (NRS-2002). According to patient experience results obtained from system logs, overall satisfaction is at 92.2%, while the lowest satisfaction is in the area of“test and results information”(85.5%). Conclusion: Düzce province's home healthcare services meet national quality standards at a high level in terms of accessibility and timeliness. A large portion of the service burden is comprised of the elderly, those with cardiovascular and neurological/cerebrovascular diseases, and fully dependent patients. The study revealed that the level of dependence and clinical risk scores (frailty, NRS-2002) are determining factors in service planning. To ensure the sustainability of service quality, it is recommended to standardize outcome reporting processes and transition to a risk-based dynamic resource planning model.