Resmi ortaöğretim kurumu müdürlerinin görevlerini sürdürme motivasyonlarının incelenmesi
The examination of the motivation of official secondary school principals to continue their duties
  1. Tez No: 994768
  2. Yazar: YUNUS DURGUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUNCER FİDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Motivation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Antalya ili Alanya ilçesinde görev yapan resmi ortaöğretim kurumu müdürlerinin görevlerini sürdürme motivasyonlarını incelemek ve bu motivasyonu etkileyen içsel ve dışsal faktörleri çok boyutlu bir çerçevede ortaya koymaktır. Araştırma, nitel araştırma yaklaşımlarından olgubilim (fenomenoloji) deseniyle yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu, Antalya ili Alanya ilçesinde görev yapan 19 resmi ortaöğretim kurumu müdürü oluşturmaktadır. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmış; elde edilen veriler tematik analiz yöntemi kullanılarak sistematik biçimde çözümlenmiştir. Araştırma bulguları, ortaöğretim kurumu müdürlerinin görevlerini sürdürme motivasyonlarında içsel motivasyon unsurlarının belirleyici ve sürdürücü bir role sahip olduğunu göstermektedir. Öğrencilere katkı sağlama, ortaöğretim kurumunun gelişim süreçlerini yönetme, kurum paydaşlarına liderlik etme ve yönetsel liderlik rolünün sağladığı manevi doyum gibi içsel etkenler öne çıkmaktadır. Bunun yanında başarıların takdir edilmesi gibi dışsal etkenlerin motivasyonu destekleyici bir işlev gördüğü belirlenmiştir. İçsel motivasyon kaynaklarının, okul müdürlerinin görevlerini sürdürmelerinde baskın bir unsur olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma, Antalya ili Alanya ilçesinde görev yapan resmi ortaöğretim kurumu müdürleri ile sınırlıdır. Bu doğrultuda, farklı ortaöğretim kurumu kademelerinde görev yapan kurum yöneticilerini ve özel ortaöğretim kurumu müdürlerini kapsayan çalışmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the motivation of official secondary school principals working in the Alanya district of Antalya province to continue their duties and to reveal the internal and external factors affecting this motivation within a multi-dimensional framework. The research was conducted using a phenomenological design, one of the qualitative research approaches. The study group consists of 19 official secondary school principals working in the Alanya district of Antalya province. Data were collected through a semi-structured interview form; the obtained data were systematically analyzed using the thematic analysis method. The research findings showed that internal motivation elements played a determining role in the motivation of secondary school principals to continue their duties. Internal factors such as contributing to students, managing the development processes of the secondary school, leading institutional stakeholders, and the spiritual satisfaction provided by the managerial leadership role stand out. In addition, external factors such as the appreciation of successes have been determined to have a supportive function for motivation. It has been concluded that internal motivation sources were a dominant motivator factor in school principals' continuing their duties. The research is limited to official secondary school principals working in the Alanya district of Antalya province. In this direction, it is recommended to conduct studies that include school administrators working at different secondary school levels and private secondary school principals.