Eğitim kurumlarında kadın yönetici olmak
Being a female administrator in educational institutions
  1. Tez No: 994770
  2. Yazar: EMİNE POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın yöneticiler, Okul yöneticileri, Women managers, School administrators
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı eğitim kurumlarında kadın yönetici olmayı derinlemesine incelemektir. Kadın yöneticilerin yönetici olma deneyimleri, karşılaştıkları kariyer sorunları, iş-yaşam dengeleri, rol çatışmaları, liderlik stilleri, motivasyon ve kaygı durumları, kariyer yönetimleri, cinsiyet kaynaklı sorunları bunlarla başa çıkma yolları ve kadın yöneticilik metaforları ele alınmıştır. Kadın yöneticiliği bütüncül olarak ele almaya çalışan bu araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2024-2025 eğitim öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı farklı kademelerdeki okullarda çalışan 34 kadın müdür ve müdür yardımcısı oluşturmaktadır. Katılımcılar amaçlı örnekleme türlerinden maksimum çeşitlilik örneklemesi ile seçilmiştir. Veriler araştırmacı ve iki uzman tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu ile yüz yüze yapılmış, görüşme sırasında ses kaydı alınmıştır. Daha sonra bu ses kayıtları yazıya aktarılmıştır. İçerik analizi yöntemi ve Nvivo programı aracılığıyla ifadeler kodlanmış ve kodlar temalar haline getirilmiştir. Bulgular kadın yöneticilerin mesleki yaşamlarında kariyer engelleri ile karşılaştıklarını, iş-yaşam dengesi/dengesizliği ve rol çatışması yaşadıklarını göstermektedir. Kadın yöneticilerin kullandıkları liderlik stillerine bakıldığında daha çok demokratik liderlik stilini benimsedikleri sonucu ortaya çıkmıştır. Kadın yöneticilerin sorun çözmede kullandıkları güç kaynakları genellikle uzmanlık ve karizmatik güç olarak belirlenmiştir. Değişen durumlara göre de liderlik stilleri ve güç kaynakları değişmektedir. Kadın yöneticilerin motivasyon ve kaygı durumlarına bakıldığında ise bir kısmı tükenmişlik duygusu yaşadıkları için yöneticiliği bırakmak isterken, liderlik vasfı yüksek kişiler liderliği sürdürmek istemektedir. Öz yeterliği yüksek olan kadın yöneticiler daha az yönetimsel kaygı yaşamaktadır. Kariyer gelişimine bakıldığında ise kadın yöneticiler emekli olmak ya da öğretmenliğe dönmek istemektedir. Kadın yöneticiler, ev ve özel hayatın getirdiği sorumluktan yorulduğundan bu kararları almaktadırlar. Cinsiyetlerinden dolayı sorunlarla karşılaşan kadın yöneticiler kendilerini kabul ettirme ve ön yargılarla başa çıkmaya çalışmaktadır. Kadın yöneticilik metaforuna baktığımızda ise çalışkanlık, her şeye hazırlıklı olma ve güç temaları en çok öne çıkanlardır. Kadın yöneticilerin sosyal yaşamda daha çok desteklenmesi, mesai saatlerinin düzenlenmesi, hizmet içi eğitimlerle yönetim bilgilerinin güçlenmesi, kariyer gelişimi için mentörlük uygulanması toplumda yer alan kadın yönetici sayısını artıracaktır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine in depth the role of female administrators in educational institutions. The experiences of female administrators in becoming administrators, the career problems they encounter, their work-life balance, role conflicts, leadership styles, motivation and anxiety levels, career management, gender-related problems and ways of coping with them, and metaphors of being a female administrator are discussed. This study, which attempts to address female leadership holistically, uses the phenomenology pattern from qualitative research methods. The study group consists of 34 female principals and assistant principals working in schools at different levels affiliated with the Ministry of National Education during the 2024-2025 academic year. Participants were selected using maximum diversity sampling, one of the purposeful sampling types. Data were collected face-to-face using a semi-structured interview form prepared by the researcher and two experts, and audio recordings were made during the interviews. These audio recordings were then transcribed. Statements were coded using content analysis and the Nvivo program, and the codes were organized into themes. The findings show that female administrators encounter career barriers in their professional lives and experience work-life balance/imbalance and role conflict. Looking at the leadership styles used by female administrators, it was found that they mostly adopted a democratic leadership style. The power resources used by female administrators in problem solving were generally determined to be expertise and charismatic power. Leadership styles and power resources also change according to changing circumstances. When looking at the motivation and anxiety levels of female administrators, some want to leave management because they feel burned out, while those with high leadership qualities want to continue leading. Female administrators with high self-efficacy experience less managerial anxiety. In terms of career development, female administrators want to retire or return to teaching. Female administrators make these decisions because they are tired of the responsibilities brought about by home and private life. Female administrators who encounter problems due to their gender try to gain acceptance and cope with prejudices. When we look at the metaphor of female management, the themes of diligence, preparedness and power are the most prominent. Increasing support for female administrators in social life, regulating working hours, strengthening management knowledge through in-service training, and implementing mentoring for career development will increase the number of female administrators in society.