Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerinin teknolojik pedagojik içerik bilgilerine ilişkin öz değerlendirme düzeyleri(Sivas ili örneği)
Religious culture and ethics teachers' self-assessment levels related to their knowledge of technological pedagogical content (Sivas province case)
  1. Tez No: 994783
  2. Yazar: YUNUS SANCAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA MÜCAHİT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Din, Science and Technology, Education and Training, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Din Öğretimi, Teknolojik Pedagojik İçerik Bilgisi, Teknoloji Entegrasyonu, Öz Değerlendirme, Religious Education, Religious Instruction, Technological Pedagogical Content Knowledge, Technology Integration, Self-Assessment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, din eğitimi alanındaki dijital dönüşüm süreçlerine paralel olarak, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (DKAB) öğretmenlerinin Teknolojik Pedagojik İçerik Bilgisi (TPİB) öz değerlendirme düzeylerini ve bu düzeylerin hangi değişkenler tarafından şekillendirildiğini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Eğitimde teknoloji entegrasyonu, sadece teknik bir beceri değil; içerik, pedagoji ve teknolojinin dinamik bir sentezi olarak kabul edilmektedir. Bu bağlamda çalışma, özellikle din eğitiminin soyut kavramlardan oluşan doğasının dijital imkânlarla nasıl somutlaştırılabileceğine dair öğretmen algılarını merkezine almaktadır. Nicel araştırma paradigmasıyla tasarlanan bu çalışma, tarama (survey) modelindedir. Araştırmanın çalışma evrenini, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Sivas ilinde görev yapan DKAB öğretmenleri oluşturmaktadır. Veriler, 260 öğretmenden“Teknolojik Pedagojik İçerik Bilgisi Öz Değerlendirme Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde betimsel istatistiklerin yanı sıra bağımsız örneklemler t-Testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) teknikleri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen temel bulgular, öğretmenlerin TPİB öz değerlendirme düzeylerinin“yüksek”seviyede olduğunu göstermektedir. Alt boyutlar incelendiğinde; öğretmenlerin içerik bilgilerini ve pedagojik bilgilerini teknoloji bilgileriyle etkili bir şekilde bütünleştirdiği görülmüştür. Cinsiyet değişkeni açısından bakıldığında, kadın öğretmenlerin pedagojik ve genel TPİB düzeylerinin erkek öğretmenlere kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, kişisel bilgisayar sahipliği, ileri düzey bilgisayar kullanım becerisi ve derslerde Web 2.0 araçlarını (Kahoot, Canva, Quizziz vb.) aktif olarak kullanma durumunun, TPİB puanları üzerinde anlamlı farklılık oluşturduğu belirlenmiştir. Buna karşın; kıdem (hizmet yılı) ve mezun olunan fakülte (İlahiyat/İslami İlimler) gibi değişkenlerin öğretmenlerin teknolojik pedagojik içerik bilgisi öz değerlendirme düzeyleri üzerinde anlamlı bir farklılık oluşturmadığı gözlemlenmiştir. Son olarak çalışmada, DKAB öğretmenlerinin TPİB modeli bağlamında teknoloji entegrasyonun daha etkili olabilmesi için teknik eğitimlerden ziyade, branşa özgü dijital içerik üretme becerilerinin geliştirilmesine yönelik uygulamalı hizmet içi eğitimlere ihtiyaç duyulduğu önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the self-assessment levels of Religious Culture and Ethics (RCE) teachers regarding their Technological Pedagogical Content Knowledge (TPACK) and the variables that shape these levels, in parallel with the digital transformation processes in the field of religious education. Technology integration in education is considered not only a technical skill but also a dynamic synthesis of content, pedagogy, and technology. In this context, the study focuses on teachers' perceptions of how the abstract nature of religious education can be made concrete through digital means. Designed with a quantitative research paradigm, this study is a survey model. The study population consists of DKAB teachers working in the province of Sivas during the 2023-2024 academic year. Data were collected from 260 teachers using the 'Technological Pedagogical Content Knowledge Self-Assessment Scale'. In addition to descriptive statistics, independent samples t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) techniques were used in the analysis of the obtained data. The main findings of the research show that teachers' TPIC self-assessment levels are 'high'. When the sub-dimensions were examined, it was observed that teachers effectively integrated their content knowledge and pedagogical knowledge with their technological knowledge. In terms of the gender variable, it was found that female teachers' pedagogical and general TPCI levels were statistically significantly higher than those of male teachers. Furthermore, it was determined that personal computer ownership, advanced computer skills, and active use of Web 2.0 tools (Kahoot, Canva, Quizziz, etc.) in lessons created significant differences in TPIB scores. In contrast, variables such as seniority (years of service) and the faculty from which the teacher graduated (Divinity/Islamic Sciences) were observed not to create a significant difference in teachers' self-assessment levels of technological pedagogical content knowledge. Finally, the study suggested that, in the context of the TPIB model, DKAB teachers require practical in-service training focused on developing subject-specific digital content creation skills rather than technical training to make technology integration more effective.