21. yüzyılda büyük güçlerin terörle iş birliği ve Irak üzerindeki etkileri
The collaboration of major powers with terrorism in the 21st century and its impact on Iraq
  1. Tez No: 994810
  2. Yazar: CELAL TAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILMAZ TEZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: ABD, Büyük Güçler, Irak, Terörizm, Uluslararası İlişkiler, USA, Great Powers, Iraq, Terrorism, International Relations
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Büyük Güçlerin 21. Yüzyılda terörist gruplarla olan ilişkilerini ve bu ilişkilerin Irak'ta siyasi, askeri ve sosyal çevre üzerindeki etkisini inceleyen bir çalışmadır. Çalışma, terörizmin uluslararası ilişkiler alanında devletler tarafından nasıl bir hesaplaşma aracı olarak kullanıldığını; ABD, İran ve Rusya gibi ülkelerin farklı vekil yapılar kullanarak Irak'ın iç dengelerine nasıl etki ettiklerini ortaya koymaktadır. Terörizmin uluslararası genel kabul görmüş ortak bir tanımının olmamasının terörist grupların bazı devletlerce özgürlük savaşçısı olarak görülmesine rağmen bazı devletler tarafından terörist olarak kabul edilmesinin terörizm ile mücadeleyi nasıl zorlaştırıdığı, 21. Yüzyılda terörizmin uluslararası ilişkilerde araç olarak kullanılmaya başlanması ile Büyük Güçlerin çıkarlarına aykırı davranan devletleri zayıflatmak ya da yıkmak için terörizmi nasıl araç olarak kullandığı üzerine odaklanılmaktadır. Irak örneği, terörist fraksiyonların küresel çekişme sahnesinde hibrit savaş varlıklarına nasıl dönüştüğünün ve devletlerin egemenliklerini yitirmesinde ne derece etkin bir rol oynayabileceğinin açık bir göstergesidir. Bu çalışma sürecinde teorik yaklaşımlar, tarihsel süreçler, görsel araçlar (haritalar, tablolar, resimler) ve güncel haber kaynakları kullanılmış ayrıca özellikle Mart 2003 sonrası dönem olmak üzere Irak vakası çok boyutlu ve disiplinler arası bir şekilde sorgulanmıştır. Sonuçlar, Büyük Güçlerin terörizm tanımlarındaki çifte standartlarının ve çıkar odaklı politikalarının Irak'ın istikrarsızlığını nasıl kesin hale getirdiğini ve bu anlayışın benzer vakalarda önemli çıkarımlar elde edilebileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the relations of the Great Powers with terrorist groups in the 21st century and the impact of these relations on the political, military and social environment in Iraq. The study reveals how terrorism is used by states as a means of settling scores in the field of international relations and how countries such as the United States, Iran and Russia influence Iraq's internal balances by using different proxy structures. It focuses on how the lack of a common internationally accepted definition of terrorism, the fact that terrorist groups are considered freedom fighters by some states but terrorists by others, complicates the fight against terrorism, the use of terrorism as a tool in international relations in the 21st century, and how the Great Powers use terrorism as a tool to weaken or destroy states that act against their interests. The case of Iraq is a clear indication of how terrorist factions have transformed into hybrid war assets on the stage of global conflict and how they can play an effective role in the loss of state sovereignty. In the process of this study, theoretical approaches, historical processes, visual tools (maps, charts, pictures) and current news sources were used, and the Iraq case, especially the period after March 2003, was interrogated in a multidimensional and interdisciplinary manner. The results reveal how the Great Powers' double standards in their definitions of terrorism and their interest-driven policies have made Iraq's instability certain and how this understanding can have important implications for similar cases.