Aşikar ve subklinik tirotoksikozu olan bireylerde kardiyometabolik risk ve inflamasyon belirteçlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of cardiometabolic risk and inflammatory markers in individuals with overt and subclinical thyrotoxicosis
- Tez No: 994820
- Danışmanlar: DR. MÜRSELİN GÜNEY, DOÇ. DR. EMRE DURCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Subklinik tirotoksikoz, Aşikar tirotoksikoz, Plazma Aterojenik İndeksi (AIP), Kardiyometabolik risk, İnflamasyon belirteçleri, Subclinical thyrotoxicosis, Overt thyrotoxicosis, Atherogenic index of plasma (AIP), Cardiometabolic risk, Inflammatory markers
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Aşikar ve subklinik tirotoksikozu olan bireylerde lipit profili değişimleri ve ilişkili kardiyometabolik risk ve inflamatuvar durumun ortaya konmasını amaçladı. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamızda Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji polikliniğinde Şubat 2022 – Ağustos 2024 tarihleri arasında tirotoksikoz tanısı alan ve yine aynı tarihlerde İç Hastalıkları polikliniğine genel tıbbi muayene sebebiyle başvuran bireylerin listesi hastanenin Hastane Bilgi Sistemi (HİS) üzerinden elde edildi. Toplam 1729 bireyin kaydı ve verileri retrospektif olarak incelendi; dışlanma kriterlerine göre çalışmaya uygun olan 290 aşikar tirotoksikozlu, 290 subklinik tirotoksikozlu ve kontrol grubu olarak 450 ötiroid birey olmak üzere toplam 1030 vaka dahil edildi. Her hasta için yaş, cinsiyet gibi demografik özellikler, lipit düşürücü ilaç kullanımı, hemogram ve rutin biyokimyasal parametrelerin yanında tiroid fonksiyon testleri ve tiroid otoantikorları, lipid profili ve ilişkili kardiyometabolik risk belirteçleri olan Plazma Aterojenik İndeksi (AIP), Kardiyak Risk Oranı (CRR), Aterojenik Katsayı (AC) ve ayrıca inflamasyon belirteçleri olan Nötrofil/Lenfosit oranı (NLR) ve Platelet/Lenfosit oranı (PLR) not edildi. BULGULAR: Aşikar ve subklinik tirotoksikoz gruplarında total kolesterol, LDL kolesterol, glukoz ve ürik asit düzeyleri ötiroid gruba göre anlamlı olarak daha düşük saptandı (p<0,001). CRR ve AC değerleri gruplar arasında anlamlı farklılık gösterirken, kardiyometabolik riskin bu belirteçlere dayanarak en düşük aşikar tirotoksikoz, en yüksek ise ötiroid grupta olduğu belirlendi. AIP risk dağılımında da benzer şekilde düşük risk oranı aşikar tirotoksikoz grubunda daha yüksekti. Trigliserid, NLR ve PLR düzeyleri açısından gruplar arasında anlamlı fark izlenmedi. Korelasyon analizlerinde AIP, CRR ve AC'nin lipid parametreleri, glukoz ve ürik asit ile anlamlı ilişkiler gösterdiği saptandı. SONUÇ: Çalışmamız, aşikar ve subklinik tirotoksikozlu hastaların kompozit aterojenik indekslerinin ötiroid bireylerden daha düşük olduğunu göstermiştir. Bulgularımız, kardiyometabolik risk değerlendirmesinde klasik lipid parametrelerine ek olarak AIP, CRR ve AC gibi kompozit indekslerin daha duyarlı ve bütüncül bilgi sağlayabileceğini ve subklinik tirotoksikozun da kardiyometabolik risk belirteçleri üzerine etkisi olduğunu ortaya koymaktadır. İnflamasyon belirteci olan PLR, NLR değerlerinde gruplar arasında fark saptanmadı. Çalışmamızda tirotoksikoz durumunda kardiyometabolik risk belirteçlerinde iyileşme var olarak gözükse de daha kesin bulgular için daha uzun zaman dilimini ve daha fazla örneklem grubunu içeren prospektif planlanmış takip çalışmaları yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
AIM: Aimed to reveal lipid profile alterations and the associated cardiometabolic risk and inflammatory status in individuals with overt and subclinical thyrotoxicosis. MATERIALS (PATIENTS) AND METHODS: In our study, the list of individuals diagnosed with thyrotoxicosis who were admitted to the Endocrinology Outpatient Clinic of Bağcılar Training and Research Hospital between February 2022 and August 2024, as well as individuals who presented to the Internal Medicine Outpatient Clinic for general medical examination during the same period, was obtained from the hospital's Hospital Information System (HIS). The medical records and data of a total of 1,729 individuals were retrospectively reviewed. According to the exclusion criteria, a total of 1,030 cases were included in the study, consisting of 290 patients with overt thyrotoxicosis, 290 patients with subclinical thyrotoxicosis, and 450 euthyroid individuals as the control group. For each patient, demographic characteristics such as age and sex, use of lipidlowering medications, hemogram and routine biochemical parameters were recorded, along with thyroid function tests and thyroid autoantibodies, lipid profile, and related cardiometabolic risk markers including the Atherogenic Index of Plasma (AIP), Cardiac Risk Ratio (CRR), and Atherogenic Coefficient (AC). In addition, inflammatory markers such as the neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR) and plateletto-lymphocyte ratio (PLR) were also noted. RESULTS: In the overt and subclinical thyrotoxicosis groups, total cholesterol, LDL cholesterol, glucose, and uric acid levels were found to be significantly lower compared with the euthyroid group (p < 0.001). While CRR and AC values showed significant differences among the groups, cardiometabolic risk based on these markers was determined to be lowest in the overt thyrotoxicosis group and highest in the euthyroid group. Similarly, in the AIP risk distribution, the proportion of low-risk individuals was higher in the overt thyrotoxicosis group. No significant differences were observed among the groups in terms of triglyceride, NLR, and PLR levels. Correlation analyses revealed that CRR, AIP, and AC showed significant associations with lipid parameters, glucose, and uric acid. CONCLUSION: Our study demonstrated that composite atherogenic indices were lower in patients with overt and subclinical thyrotoxicosis compared with euthyroid individuals. Our findings suggest that, in addition to classical lipid parameters, composite indices such as AIP, CRR, and AC may provide more sensitive and comprehensive information in the assessment of cardiometabolic risk, and that subclinical thyrotoxicosis also has an impact on cardiometabolic risk markers. No significant differences were observed between the groups in the inflammatory markers PLR and NLR. Although our results indicate an apparent improvement in cardiometabolic risk markers in the thyrotoxic state, prospective follow-up studies with larger sample sizes and longer observation periods are required to obtain more definitive conclusions.