Belediye hizmetlerinin yürütülmesinde e-belediyeciliğin rolü: Malatya Büyükşehir Belediyesi örneği
The role of e-municipality in the delivery of municipal services: The case of Malatya Metropolitan Municipality
- Tez No: 994831
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ ARIKBOĞA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: E-Belediyecilik, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Yerel Yönetimler, Dijital Kamu Hizmetleri, E-Municipality, Malatya Metropolitan Municipality, Local Governments, Digital Public Services
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yerel Yönetimler ve Kent Politikaları Bilim Dalı
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişim, kamu yönetiminde hizmet sunumunu dijitalleşme ekseninde dönüştürmüştür. Bu süreçte e-belediyecilik, yalnızca hizmetlerin çevrimiçi ortama taşınmasıyla sınırlı kalmamış; şeffaflık, hesap verebilirlik, katılımcılık ve özellikle afet dönemlerinde kurumsal sürekliliği sağlayan bir yönetim modeli olarak önem kazanmıştır. Bu çalışmanın temel amacı, belediye hizmetlerinin yürütülmesinde e-belediyecilik uygulamalarının rolünü incelemektir. Bu bağlamda, örnek olarak seçilen Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin e-belediyecilik uygulamaları analiz edilerek, belediye hizmetlerinin yürütülmesinde bu uygulamalardan hangi ölçüde faydalanıldığının ve e-belediyecilik uygulamalarının gelişim alanlarının tespit edilmesi hedeflenmiştir. Araştırma nitel araştırma yöntemiyle yürütülmüş; literatür ve mevzuat taraması, doküman analizi, web sayfası analizi ve yarı yapılandırılmış mülakat tekniklerinden yararlanılarak veriler toplanmıştır. Bu kapsamda, literatür ve mevzuat taraması yoluyla elde edilen verilerin yanı sıra, Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin stratejik planları, faaliyet raporları ve performans programları incelenmiş; belediyenin web sayfası ve E-Devlet Kapısı (turkiye.gov.tr) üzerinden sunduğu e-belediyecilik hizmetleri analiz edilmiştir. Ayrıca Bilgi İşlem Daire Başkanlığı yetkilisi ile gerçekleştirilen mülakat yoluyla uygulamaya ilişkin veriler elde edilmiştir. Araştırma bulguları, Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin e-belediyecilik uygulamalarında bilgi sunumu, etkileşim ve çevrimiçi işlem aşamalarında önemli ilerlemeler kaydettiğini göstermektedir. Özellikle 6 Şubat 2023 depremleri sonrasında dijital altyapının, hizmet sürekliliğini sağlamada ve kurumsal hafızayı korumada kritik bir rol oynadığı (dijital dayanıklılık) tespit edilmiştir. Bununla birlikte, e-katılım mekanizmaları ve bazı hizmetlerin merkezi sistemlerle entegrasyonu noktasında geliştirilmeye açık alanlar olduğu belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, e-belediyecilik uygulamalarının belediye hizmetlerinin etkinliği ve kriz anlarında dijital dayanıklılık açısından stratejik bir öneme sahip olduğu sonucuna varılmış, uygulamaların geliştirilmesine yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The advancement of information and communication technologies has transformed public service delivery through digitalization. In this process, e-municipality has gone beyond simply moving services online and has emerged as a governance model that supports transparency, accountability, participation, and -especially during disaster periods- institutional continuity. This study examines the role of e-municipality applications in delivering municipal services. Focusing on Malatya Metropolitan Municipality as a case, it aims to determine how extensively e-municipality tools are used in service execution and to identify areas where these applications can be improved. A qualitative research design was adopted. Data were gathered through a review of the literature and legislation, document analysis, website analysis, and semi-structured interviews. Alongside the literature and legal review, Malatya Metropolitan Municipality's strategic plans, activity reports, and performance programs were analyzed. E-municipality services offered via the municipality's website and the E-Government Gateway were also examined. In addition, an interview with a representative of the Department of Information Technologies provided application-level insights. Findings show that the municipality has made notable progress in information provision, interaction, and online transactions stages of e-municipality. Digital infrastructure proved critical for service continuity and for protecting institutional memory (digital resilience), particularly after the February 6, 2023 earthquakes. However, improvement is needed in e-participation mechanisms and in integrating certain services with central systems. Overall, e-municipality applications are strategically important for effective municipal service delivery and for digital resilience during crises, and recommendations are offered to further strengthen these applications.